Πού πήγε η… παλιά καλή εποχική γρίπη και εξαφανίστηκε;

Κατηγορία MAGAZINE, Κορονοϊός

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η εξαφάνιση της γρίπης προβληματίζει τους επιστήμονες που υποπτεύονται ότι μπορεί να έχει «απορροφηθεί» από την Covid-19.

Η εξαφάνιση της κοινής εποχικής γρίπης υποδηλώνει ότι πιθανώς μεταλλάχθηκε σε Covid-19. Image credit: Pixabay20

ν

ΕΦΕΤΟΣ υπάρχει κατά 98% πτώση στις λοιμώξεις της γρίπης, διαλύοντας τους φόβους για μια διπλή πανδημία, δηλαδή Covid και γρίπης μαζί, για την οποία πολλοί γιατροί είχαν ανησυχήσει.

Κάποιοι λένε ότι η μυστηριώδης εξαφάνιση της γρίπης οφείλεται στις μάσκες και στην τήρηση των αποστάσεων. Αλλά είναι αυτός ο λόγος;

Αν και δεν γίνεται μαζικός έλεγχος για την γρίπη, όπως με τη νόσο Covid-19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι σε όλο τον κόσμο τα ποσοστά της εποχικής γρίπης καταρρέουν παντού.

Για παράδειγμα, η Αυστραλία, η οποία όταν εμείς έχουμε καλοκαίρι αυτή έχει χειμώνα, δεν είχε εφέτος κανένα κρούσμα γρίπης. Από τον Ιούλιο που πέρασε μέχρι τώρα, δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα περιστατικό – σε αντίθεση με τα 27.500 κρούσματα κορονοϊού και τους πάνω από 900 θανάτους.

Στην πραγματικότητα, η γρίπη έχει σχεδόν εξαφανιστεί όχι μόνο στην Αυστραλία, αλλά σε όλο το Νότιο Ημισφαίριο, και οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι θα το ίδιο θα συμβεί και στις χώρες που βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο. Τι μπορεί όμως να εξηγήσει αυτή την άνευ προηγουμένου εξαφάνιση;
ν

Οι αριθμοί αναφέρονται στην ετήσια επιδημία γρίπης στις ΗΠΑ. Πηγή: US Centers for Disease Control and Prevention
v

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το 2010, καταγράφονταν κάθε χρόνο μεταξύ 9 και 45 εκατομμύρια κρούσματα γρίπης, από τα οποία 140.000 έως 810.000 νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία και σημειώνονταν 12.000 – 61.000 θάνατοι.

Παγκοσμίως το 2017 είχαμε πάνω από 650.000 θάνατους από γρίπη.

Φυσικά δεν μιλάμε για τον ιό του κοινού κρυολογήματος, αλλά για τους τρεις τύπους ιών που προκαλούν τη γρίπη. Οι ιοί της γρίπης είναι επίσης κορονοϊοί.
ν

ΠΟΥ ΠΗΓΕ Η ΓΡΙΠΗ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ;

Όπως είπαμε, σύμφωνα με τον ΠΟΫ, η γρίπη εφέτος εξαφανίστηκε από το Νότιο Ημισφαίριο. Τι μπορεί να συνέβη;

Υπάρχουν τρεις πιθανές αιτίες. Η πρώτη λέει ότι η γρίπη εξαφανίστηκε, επειδή γιατροί και επιδημιολόγοι ταξινομούν εσφαλμένα τα περιστατικά γρίπης και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού ως Covid-19. Φυσικά, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι έμπειροι γιατροί κάνουν τέτοια στοιχειώδη λάθη.

Στη δεύτερη περίπτωση, είναι πιθανό η Covid-19 να «απορρόφησε» τη γρίπη, να πήρε δηλαδή τη θέση της. Όπως είναι γνωστό, δεν μπορείτε να αρρωστήσετε ταυτόχρονα από δύο ιούς. Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Yale αναφέρει ότι η εξέταση των δεδομένων από 13.000 ασθενείς που εισήχθησαν σε ένα μεγάλο νοσοκομείο με αναπνευστικές παθήσεις, έδειξε ότι σχεδόν κανένας ασθενής δεν είχε ποτέ κρυολόγημα και γρίπη ταυτόχρονα. Στην πραγματικότητα, ο πνευμονικός ιστός που είχε προηγουμένως εκτεθεί στο κρύο, είχε πάθει ανοσία στον ιό της γρίπης.

Η τρίτη περίπτωση είναι η εξήγηση που δίνουν οι λοιμωξιολόγοι. Εάν ευσταθεί, τότε η νόσος Covid-19 είναι λιγότερο επικίνδυνη από ό,τι λένε οι πολιτικοί και πιστεύει το ευρύ κοινό. Ας δούμε αυτή την άποψη πιο λεπτομερώς.
ν

Image credit: Pixabay20

ν

ΜΑΣΚΑ Η… ΜΑΓΙΚΗ!

Κάποιοι επιδημιολόγοι υποστηρίζουν ότι τα κρούσματα γρίπης μηδενίστηκαν παντού, επειδή γίνεται πλέον συστηματική χρήση της μάσκας, της τήρησης των αποστάσεων και των λοιπών περιορισμών, όπως τα lockdowns.

Τίθεται όμως το ερώτημα: «Γιατί ενώ αυτά τα μέτρα λειτουργούν τόσο καλά ακουσίως για τη γρίπη, η οποία υπάρχει στον πλανήτη εδώ και χιλιετίες, δεν περιορίζουν την διάδοση του SARS-CoV-2, τα κρούσματα του οποίου καθημερινά αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς; Δηλαδή, οι μάσκες αφήνουν το ένα σωματίδιο να περάσει και σταματούν το άλλο;»

Στις 26 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ κατέγραψαν 68.767 κρούσματα σε μια μέρα, που αποτελεί νέο ρεκόρ. Το προηγούμενο είχε σημειωθεί στις 22 Ιουλίου με 67.293 κρούσματα.

Στις 24 Οκτωβρίου, η Γαλλία ανακοίνωσε 45.422 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού μέσα σε 24 ώρες ‒ ένα νέο ρεκόρ. Παρόμοια και σε άλλες χώρες

Στο ερώτημα που θέσαμε πιο πάνω, οι υποστηρικτές αυτής της άποψης απαντούν λέγοντας ότι τα άτομα με Covid είναι πιο μεταδοτικά από εκείνα με γρίπη.

Ισχυρίζονται ότι ο ιός SARS-CoV-2 έχει μεγαλύτερη «περίοδο επώασης» απ’ ό,τι ο ιός της γρίπης, και ότι ο βασικός αναπαραγωγικός αριθμός «R» είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από αυτόν της γρίπης.

Όμως, ακόμη κι αν αυτό ισχύει, το ερώτημα παραμένει: «Γιατί η γρίπη έχει εξαλειφθεί σχεδόν πλήρως;»

Πώς γίνεται και τα μέτρα για τον SARS-CoV-2 –που λαμβάνονται από απελπισία– κατάφεραν να εξαλείψουν εν μια νυκτί από προσώπου γης μια αρχαία μάστιγα που έστελνε κάθε χρόνο εκατομμύρια στον τάφο;

Πώς εξηγείται; Τι ακριβώς συμβαίνει;

Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα από την εξήγηση που θα προτιμήσει κάποιος, αναρωτιέται κανείς εάν η εξαφάνιση της γρίπης σημαίνει ότι τα εκατομμύρια εμβόλια για τη γρίπη που έχουν προγραμματιστεί γι’ αυτόν τον χειμώνα θα ακυρωθούν ως μη αναγκαία. Όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό…
ν

 


Translate this post