Covid-19: 23 θάνατοι στη Νορβηγία μετά το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech

Κατηγορία NEWS, Κορονοϊός

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ/ΕΜΒΟΛΙΟ

Posted by Youmagazine Staff

 

23 ηλικιωμένα και αδύναμα άτομα πέθαναν στη Νορβηγία αμέσως μετά τη λήψη του εμβολίου των εταιρειών Pfizer-BioNTech.

Πηγή: News Media

ν

ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ της Νορβηγίας κάλεσαν τους γιατρούς να πραγματοποιούν πιο εμπεριστατωμένες αξιολογήσεις των πολύ αδύναμων ηλικιωμένων ασθενών, πριν λάβουν το εμβόλιο Pfizer-BioNTech κατά του covid-19, μετά τους θανάτους 23 ασθενών λίγο μετά τη λήψη του εμβολίου.

«Μπορεί να είναι σύμπτωση, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι», δήλωσε ο Στεϊνάρ Μάντσεν (Steinar Madsen), ιατρικός διευθυντής του Νορβηγικού Οργανισμού Φαρμάκων (NOMA). «Έως τώρα δεν υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ αυτών των θανάτων και του εμβολίου».

Ο Οργανισμός έχει διερευνήσει 13 από τους θανάτους μέχρι στιγμής και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες των εμβολίων mRNA, όπως πυρετός, ναυτία και διάρροια, μπορεί να έχουν συμβάλλει στο θάνατο ορισμένων από τους αδύναμους ασθενείς.

«Υπάρχει πιθανότητα αυτές οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες δεν είναι επικίνδυνες σε νεότερους ασθενείς και δεν είναι ασυνήθιστες στα εμβόλια, να επιδεινώσουν το υποκείμενο νόσημα στους ηλικιωμένους», δήλωσε ο Μάντσεν.

«Υπάρχει πιθανότητα αυτές οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες δεν είναι επικίνδυνες σε νεότερους ασθενείς και δεν είναι ασυνήθιστες στα εμβόλια, να επιδεινώσουν το υποκείμενο νόσημα στους ηλικιωμένους».

«Ωστόσο, δεν ανησυχούμε, επειδή αυτά είναι πολύ σπάνια περιστατικά και εμφανίστηκαν σε πολύ αδύναμους ασθενείς με σοβαρές ασθένειες», τόνισε.

«Ζητάμε τώρα από τους γιατρούς να συνεχίσουν τον εμβολιασμό, αλλά να πραγματοποιούν επιπλέον αξιολόγηση των πολύ άρρωστων ατόμων των οποίων η υποκείμενη κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί από το εμβόλιο».

Η αξιολόγηση περιλαμβάνει τη συζήτηση των κινδύνων και των οφελών του εμβολιασμού με τον ασθενή και τις οικογένειές του για να αποφασιστεί εάν ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη οδός.

Περισσότερες από 20.000 δόσεις του εμβολίου έχουν χορηγηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Νορβηγία, όπου κάθε εβδομάδα πεθαίνουν περίπου 400 φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας.

Το Ινστιτούτο Paul Ehrlich στη Γερμανία διερευνά επίσης τους θανάτους 10 ατόμων λίγο μετά τον εμβολιασμό τους για την Covid-19.

Όσον αφορά τον θάνατο ασθενών στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον εμβολιασμό τους, η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA) δήλωσε ότι λεπτομέρειες για όλες τις ύποπτες αντιδράσεις που αναφέρθηκαν και σχετίζονται με τα εγκεκριμένα εμβόλια για την Covid-19, θα δημοσιευτούν κάποια στιγμή στο μέλλον, μαζί με την αξιολόγηση των εμβολιασμών. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές, το MHRA είπε ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος συγκεκριμένα προβλήματα ασφάλειας των εμβολίων.
ν

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ PFIZER

Εκπρόσωπος της Pfizer δήλωσε: «Η Pfizer και η BioNTech γνωρίζουν τους αναφερόμενους θανάτους μετά τη χορήγηση του BNT162b2. Συνεργαζόμαστε με τη NOMA για τη συλλογή όλων των σχετικών πληροφοριών.

»Οι νορβηγικές αρχές έχουν δώσει προτεραιότητα στην ανοσοποίηση των φιλοξενούμενων στα γηροκομεία, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι πολύ ηλικιωμένοι με υποκείμενες ασθένειες και ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Ο NOMA επιβεβαιώνει ότι ο αριθμός των περιστατικών μέχρι στιγμής δεν είναι ανησυχητικός και συμφωνεί με τις προβλέψεις.

»Όλοι οι αναφερόμενοι θάνατοι θα αξιολογηθούν διεξοδικά από τον NOMA για να προσδιοριστεί εάν αυτά τα περιστατικά σχετίζονται με το εμβόλιο. Η νορβηγική κυβέρνηση θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο προσαρμογής των οδηγιών εμβολιασμού ώστε να ληφθεί περισσότερο υπόψη η κατάσταση των ασθενών.

»Οι σκέψεις μας αυτή τη στιγμή είναι με τις οικογένειες που πενθούν», κατέληξε ο εκπρόσωπος.
ν

 


Translate this post