Παράλυση προσώπου από το εμβόλιο της Pfizer (vid)

Κατηγορία NEWS, Κορονοϊός

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ/ΕΜΒΟΛΙΟ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τέσσερις εθελοντές του εμβολίου της Pfizer έπαθαν παράλυση προσώπου και ζητούν από την FDA να μην εγκρίνει τη διάθεσή του στις ΗΠΑ.

Είναι το εμβόλιο της Pfizer επικίνδυνο; Πηγή: News Media

ν

ΤΕΣΣΕΡΙΣ συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές της φάσης 3 του εμβολίου της Pfizer για την Covid-19 έπαθαν παράλυση προσώπου, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration). Η FDA είπε ότι παρακολουθεί από κοντά το ζήτημα, καθώς το εμβόλιο πρόκειται να γίνει ευρύτερα διαθέσιμο.

Τα τέσσερα περιστατικά αποκαλύφθηκαν κατά τη συνεδρίαση της FDA προκειμένου να δοθεί άδεια για τη διάθεση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία, η παράλυση ή πάρεση Bell, μια μορφή προσωρινής παράλυσης του προσώπου, αναφέρθηκε από τέσσερις συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια των δοκιμών της φάσης 3. Στα άτομα είχε χορηγηθεί το εμβόλιο, ενώ κανένα μέλος της ομάδας του εικονικού φαρμάκου δεν παρουσίασε παρόμοιες παρενέργειες.

Κατά την παράλυση Bell, οι μύες στη μια πλευρά του προσώπου υφίστανται προσωρινά (στις περισσότερες περιπτώσεις) παράλυση σε διάφορους βαθμούς.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα νεύρα που τροφοδοτούν τους μυς διακόπτονται κατά κάποιο τρόπο.
ν

Πηγή: Pacific Neuroscience Institute
v

Η πάθηση μοιάζει με εγκεφαλικό επεισόδιο, με τους περισσότερους πάσχοντες να βλέπουν αβοήθητοι τη μια πλευρά του προσώπου τους να γέρνει προς τα κάτω και να κρέμεται. Σε μερικές σπάνιες καταστάσεις, μπορεί να παραλύσουν και οι δύο πλευρές του προσώπου. Δεν είναι σαφές τι προκαλεί την παράλυση Bell, αν και η προσωρινή παράλυση συνήθως εξαφανίζεται μόνη της μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Παρ’ όλα αυτά, η FDA είπε ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις που να συνδέουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού με τη δυσάρεστη αυτή ιατρική κατάσταση. Υποσχέθηκε πάντως να παρακολουθεί την κατάσταση για πιθανά κρούσματα παράλυσης, όταν το εμβόλιο θα αρχίσει να διατίθεται σε μεγαλύτερους αριθμούς ανθρώπων.

Η FDA είπε επίσης ότι δεν υπήρχαν άλλα «σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα» κατά την χορήγηση του εμβολίου.

Σύμφωνα με την FDA, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συχνές αλλά φαίνεται να είναι μικρές και παροδικές. Από τους συμμετέχοντες στη δοκιμή, το 84% παρουσίασαν κάποια αντίδραση. Μόλις έκαναν το εμβόλιο, το 63 τοις εκατό των ατόμων ανέφεραν κόπωση, ενώ το 55 τοις εκατό δήλωσαν ότι υπέφεραν από πονοκεφάλους. Ρίγη στο σώμα αναφέρθηκαν από το 32 τοις εκατό των συμμετεχόντων, το 24 τοις εκατό παραπονέθηκαν για πόνο στις αρθρώσεις, ενώ το 14 τοις εκατό εμφάνισαν πυρετό.

Όλα αυτά όμως είναι φυσιολογικά. Η FDA θα εγκρίνει το εμβόλιο, γιατί είναι αποτελεσματικό κατά 50% αμέσως μετά την πρώτη δόση. Γίνεται 95% αποτελεσματικό μετά τη δεύτερη δόση, η οποία χορηγείται τρεις εβδομάδες αργότερα.

Επίσης το εμβόλιο μείωσε τον κίνδυνο σοβαρών συμπτωμάτων της Covid-19 μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης.

Την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που άρχισε να χορηγεί το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στον γενικό πληθυσμό.
ν

New details on Pfizer COVID-19 vaccine side effects | Click On Detroit | Local 4 | WDIV
ν


ν

 


Translate this post