Πομπηία: Τουρίστρια επέστρεψε κλεμμένα αντικείμενα λόγω «κατάρας»

Κατηγορία Αρχαιολογία

ΤΑΞΙΔΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια Καναδή τουρίστρια κατηγορεί τις αρχαιότητες που έκλεψε σε ταξίδι της στην Πομπηία για τις ατυχίες που υπέφερε στα χρόνια που μεσολάβησαν.

Η Πομπηία, κοντά στη σημερινή Νάπολη, καταστράφηκε τον Αύγουστο του 79 μ.Χ. από την έκρηξη του ηφαιστείου Βεζούβιου.  Image credit: Pixabay20

v

ΜΙΑ Καναδή τουρίστρια επέστρεψε πέντε αντικείμενα που πήρε από την Πομπηία το 2005, λέγοντας ότι «ήταν καταραμένα».

Σύμφωνα με το CNN, η γυναίκα, της οποίας είναι γνωστό μόνο το μικρό όνομα («Νικόλ») έστειλε ένα πακέτο με δύο ψηφίδες μωσαϊκού, τμήματα ενός αμφορέα και ένα κεραμικό από τοίχο στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Πομπηίας, σε ταξιδιωτικό πράκτορα στην Πομπηία, μαζί με μια επιστολή στην οποία εξηγούσε την απόφασή της.

«Ήθελα να έχω ένα κομμάτι ιστορίας που δεν μπορούσε να αγοραστεί», έγραψε η γυναίκα, η οποία είπε ότι εκείνη την εποχή ήταν «νεαρή και χαζή».

Από τότε η τύχη της πήρε την κάτω βόλτα.

Στα δεκαπέντε χρόνια που μεσολάβησαν υπέστη μια σειρά από συμφορές, ανάμεσα στις οποίος ήταν και ότι νόσησε δύο φορές από καρκίνο του στήθους, με αποτέλεσμα διπλή μαστεκτομή, αλλά και μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.

«Σας παρακαλώ, πάρτε τα πίσω, φέρνουν κακοτυχία», έγραψε.
ν

Εσωτερικό οικίας της Πομπηίας. Image credit: Pixabay20
v

Η Νικόλ έχει δίκιο, καθώς όλες οι αρχαιότητες και οι πέτρες στην Πομπηία είναι ποτισμένες από την αγωνία εκείνων που πέθαναν από ασφυξία κατά την έκρηξη του ηφαιστείου.

Όπως είναι γνωστό, η Πομπηία θάφτηκε σε ηφαιστειακή τέφρα μετά την καταστροφική έκρηξη του Βεζούβιου στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ., και παρέμεινε θαμμένη μέχρι τον 16ο αιώνα, όταν η ανακάλυψή της μεταμόρφωσε την κατανόησή μας για τον κόσμο της κλασικής αρχαιότητας.

Η αρχαία πόλη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Ιταλίας και επί χρόνια αναγκαζόταν να αντιμετωπίζει τις κλοπές τουριστών.

Η Νικόλ γράφει στην επιστολή της ότι έμαθε το μάθημά της και πλέον επιθυμεί «τη συγχώρεση του Θεού».

«Πλέον είμαι 36 ετών και έχω περάσει δύο φορές καρκίνο του στήθους», γράφει. «Την τελευταία φορά υποβλήθηκα σε διπλή μαστεκτομή. Η οικογένειά μου και εγώ αντιμετωπίζουμε και οικονομικά προβλήματα. Είμαστε καλοί άνθρωποι και δεν θέλω η κατάρα να χτυπήσει και τα παιδιά μου».
ν

Μέρος των αντικειμένων που επιστράφηκαν στην αρχαία πόλη. Image: Supplied
ν

Η Νικόλ δεν είναι η μόνη που μετάνιωσε. Το πακέτο περιείχε και άλλη μια εξομολογητική επιστολή, αυτή τη φορά από ένα ζευγάρι, επίσης από τον Καναδά, και ορισμένες πέτρες που είχαν κλέψει από το σημείο το 2005.

«Τις πήραμε χωρίς να σκεφτόμαστε τον πόνο και τα μαρτύρια που βίωσαν αυτές οι φτωχές ψυχές κατά τη διάρκεια της έκρηξης του Βεζούβιου, ούτε τον φοβερό θάνατό τους», γράφουν. «Λυπόμαστε πολύ, σας παρακαλούμε να μας συγχωρήσετε γι’ αυτή τη φρικτή επιλογή. Ευχόμαστε οι ψυχές τους να αναπαυθούν εν ειρήνη».

Κατά τη διάρκεια των ετών, δεν είναι λίγα τα κλοπιμαία που επιστράφηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας μαζί με επιστολές που εκφράζουν ενοχές και μετάνοια. Για την ακρίβεια, είναι τόσα πολλά ώστε η διοίκηση του πάρκου σκέπτεται να ιδρύσει ειδικό μουσείο για την επίδειξή τους.
ν

Ένα από τα θύματα που πέθαναν από ασφυξία στην Πομπηία μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Ο Πλίνιος ο Νεότερος υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της έκρηξης και η μαρτυρία του διασώθηκε σε δύο επιστολές του. Image: Instagram
ν

Τις περισσότερες φορές, οι τουρίστες θέλουν να κρατήσουν τα κλοπιμαία ως σουβενίρ, όμως δεν λείπουν και εκείνοι που στη συνέχεια επιχειρούν να τα πουλήσουν στο διαδίκτυο. Το 2005, ένα τούβλο που είχε κλαπεί από τα ερείπια το 1958 είχε αναρτηθεί προς πώληση στο eBay.
ν

 


Translate this post