ΗΠΑ: Απογειώθηκαν τα τρομακτικά αεροσκάφη της Ημέρας της Κρίσεως (vid)

Κατηγορία Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Με τον πρόεδρο Τραμπ σε καραντίνα, η Ουάσιγκτον σήμανε συναγερμό και κινητοποίησε τα E-6 Mercury, τα τρομακτικά αεροσκάφη της Ημέρας της Κρίσεως.

Ένα Boeing E-6 Mercury του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο έχει ως αποστολή τη διαχείριση και έλεγχο των επίγειων και υποβρύχιων πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων της χώρας. Πηγή: Wikimedia Commons

ν

ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ πάνω στο Boeing 707, βαμμένο λευκό και χωρίς κάποια άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πέρα από ένα μικρό εξόγκωμα στο πάνω μέρος της ατράκτου, το αεροπλάνο αυτό θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο, ακόμα και από «κοφτερά» μάτια.

Κι όμως, οι ειδήμονες του έχουν δώσει ένα πραγματικά εφιαλτικό παρατσούκλι: «το αεροπλάνο της Ημέρας της Κρίσεως» (Doomsday plane) και πολλοί είναι εκείνοι που το θεωρούν ως το πιο θανατηφόρο αεροπλάνο των ΗΠΑ.

Ο λόγος για το E-6 Mercury του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο έχει ως αποστολή τη διαχείριση και έλεγχο των επίγειων και υποβρύχιων πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων της χώρας.

Για την ακρίβεια, ο ρόλος του E-6 Mercury είναι κρίσιμος και σκοτεινός: να διατηρεί ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της ηγεσίας και των πυρηνικών δυνάμεων των ΗΠΑ, ακόμα κι αν τα επίγεια κέντρα διοίκησης έχουν καταστραφεί.

Σήμερα, σε υπηρεσία βρίσκονται 16 E-6 Mercury τα οποία με τις δεκάδες κεραίες τους χαμηλής συχνότητας επικοινωνούν διαρκώς με υποβρύχια και βάσεις πυρηνικών όπλων, ενώ αεροσκάφη και πλήρωμα έχουν ενισχυθεί ειδικά για να αντιμετωπίσουν τον καταστροφικό ηλεκτρομαγνητικό παλμό μιας πυρηνικής έκρηξης.

Σύμφωνα με τα σχέδια των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, τουλάχιστον ένα E-6 Mercury βρίσκεται πάντα σε πτήση, ενώ κάποια πραγματοποιούν κυκλική πτήση πάνω από τον ωκεανό, σε χαμηλή ταχύτητα, προκειμένου να επικοινωνούν με τα υποβρύχια των ΗΠΑ.
ν

ν

Με τον Αμερικανό πρόεδρο σε καραντίνα και το κράτος ακέφαλο μέχρι στιγμής, η Ουάσιγκτον κινητοποίησε σήμερα το απόγευμα τουλάχιστον δύο ακόμη E-6 Mercury, ένα για κάθε ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η κινητοποίησε έγινε σύμφωνα με το πρωτόκολλο άμυνας “Take Charge and Move Out” (TACAMO) ‒ ουσιαστικά διασκορπίζοντας σε διάφορες διευθύνσεις τα αεροσκάφη με τις επικοινωνιακές εγκαταστάσεις που απαιτούνται για τον έλεγχο του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ, ώστε να είναι απρόσιτα.

Αυτά τα αεροσκάφη ενεργοποιούνται από το Πεντάγωνο όταν κρίνεται απαραίτητο να επικοινωνήσουν με τα μυστικά υποβρύχια που φέρουν πυρηνικές κεφαλές του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, με τα στρατηγικά βομβαρδιστικά και με τα σιλό πυραύλων που υπάρχουν στο έδαφος.

Η κίνηση υπογραμμίζει την πιθανή σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι επίσης αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων. Η αδυναμία να ασκήσει τα καθήκοντά του θα μπορούσε να θεωρηθεί από τους εχθρούς της Αμερικής ως ευκαιρία από πιθανή επίθεση κατά του έθνους.

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είναι σήμερα 74 ετών. Αν κηρυχτεί ανίκανος, θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, και σε περίπτωση που κι αυτός δεν μπορεί, από την Νάνσι Πελόζι, την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και μέλος του Δημοκρατικού κόμματος.
ν

Inside The Military’s $223 Million ‘Doomsday Plane’ | Business Insider
ν

ν

 


Translate this post