Ιστορική συνάντηση των προέδρων Τραμπ και Πούτιν στο Ελσίνκι (vid)

Κατηγορία Διεθνή

ΔΙΕΘΝΗ

Youmagazine Newsroom

 

Πούτιν: «Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει». Τραμπ: «Η σχέση μας έχει αλλάξει. Καταστροφική η έρευνα για ρωσική ανάμιξη στις εκλογές».

ν

«Ο ΨΥΧΡΟΣ Πόλεμος έχει τελειώσει, ΗΠΑ και Ρωσία πρέπει να λύσουν μαζί τα προβλήματά τους», τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ντόναλντ Τραμπ, μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησής, αλλά και του γεύματος εργασίας που ακολούθησε, στο Ελσίνκι.
Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για «δύσκολη περίοδο» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο επισήμανε ότι οι συζητήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του ήταν «ειλικρινείς και χρήσιμες», προσθέτοντας ακόμη πως «αντανακλούν την επιθυμία μας για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».
Χαρακτήρισε «ανοησίες» τα περί ρωσικής ανάμιξης στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές, ενώ ερωτηθείς αν ο ίδιος ήθελε να επικρατήσει ο Τραμπ, απάντησε θετικά. 
Αναφερόμενος στο ζήτημα της Συρίας, υπογράμμισε ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για μια «αποτελεσματική συνεργασία» Ουάσιγκτον-Μόσχας.
ν

Τραμπ: «Η σχέση μας έχει αλλάξει»

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ο «εποικοδομητικός διάλογος» με τη Ρωσία ανοίγει νέους δρόμους για την ειρήνη, συμπληρώνοντας ότι οι σχέση μεταξύ των δύο κρατών έχει αλλάξει.
Πρόσθεσε, πάντως, ότι η Ρωσία πρέπει να βρει τρόπους να συνεργαστεί στα πεδία κοινών συμφερόντων. «Υπήρξε γόνιμος διάλογος και θα συνεχίσουμε και στο μέλλον τις συζητήσεις για όλα τα προβλήματα που τέθηκαν επί τάπητος σήμερα», είπε. 
Τόνισε δε ότι μίλησε για αρκετή ώρα στον Πούτιν για τα περί ανάμιξης της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι τα εν λόγω σενάρια διακινήθηκαν από τους Δημοκρατικούς, για να δικαιολογήσουν την ήττα τους. «Κέρδισα την Χίλαρι Κλίντον εύκολα», είπε και πρόσθεσε πως η έρευνα για την υπόθεση από τις αρχές των ΗΠΑ είναι «καταστροφική» για τη χώρα. 
Παράλληλα, ανέφερε ότι και οι δύο χώρες φέρουν ευθύνη για το επίπεδο στο οποίο έχουν βρεθεί οι μεταξύ τους σχέσεις. «Φταίμε όλοι», υπογράμμισε. 
Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει το δίωρο τετ-α-τετ με τον Πούτιν μια «καλή αρχή».
Παρά την κριτική που δέχτηκε ο πρόεδρος Τραμπ από Αμερικανούς και Ευρωπαίους, η συνάντηση στο Ελσίνκι στέφθηκε από επιτυχία. Οι ηγέτες των διαφόρων χωρών πρέπει να συναντώνται και να συνομιλούν, πολύ περισσότερο όταν εκπροσωπούν υπερδυνάμεις. Και να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Μόνο έτσι διασφαλίζεται η παγκόσμια ειρήνη.
ν

ν

 


Translate this post