G20: Πολύ μικροί μπροστά σε μεγάλα προβλήματα

Κατηγορία Διεθνή-Κόσμος

ΔΙΕΘΝΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Στη διάσκεψη κορυφής των G20 στην Ιαπωνία, πίσω από την ένταση που επικράτησε, ήταν φανερή η αδυναμία των ηγετών να συνεννοηθούν και να ασχοληθούν με τα προβλήματα που ταλανίζουν τον πλανήτη.

Μετά το πέρας της γεμάτης ένταση και εκνευρισμό πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής, οι G20 φόρεσαν τα χαμόγελά τους και στήθηκαν για να βγάλουν την καθιερωμένη “οικογενειακή” φωτογραφία. Image: AΑP. Πηγή: Supplied

ν

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μόνο η μικρή Ελλάδα της οποίας οι πολιτικοί είναι ανίκανοι να λύσουν ένα στοιχειώδες πρόβλημα. Στη διάσκεψη κορυφής των G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το εμπόριο, την αλλαγή του κλίματος και τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, φάνηκε καθαρά πόσο μικροί είναι οι σύγχρονοι ηγέτες απέναντι στα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα, αφού ο καθένας έλεγε και κάτι διαφορετικό, διαφωνώντας με τους υπόλοιπους, χωρίς όμως να μπορεί να τους πείσει ότι λέει κάτι ουσιαστικό.

Αντίθετα, φαγώθηκαν σαν τα σκυλιά που προσπαθούν ν’ αρπάξουν το καθένα από ένα κόκαλο και να γυρίσουν, κραδαίνοντάς το σαν τρόπαιο, στη φωλιά τους (στην πατρίδα τους).

Είναι η πιο αποτυχημένη σύνοδος από ιδρύσεως των G20.
ν

ΟΠΟΥ ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑ, Η ΒΑΣΙΛΩ ΠΡΩΤΗ

Ήταν εκεί όλες οι Βασίλω: ο μέθυσος Γιούνκερ, η έκπτωτη Τερέζα Μέι, ο πολύς Ντόναλντ Τραμπ (μπας και κλείσει καμιά εμπορική συμφωνία), ο gay pride του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ που είναι στα μαχαίρια με τον Τραμπ, το σκυλάκι της Μέρκελ Ντόναλντ Τουσκ (αυτός πάλι τι γύρευε εκεί;), ο έκπτωτος στη συνείδηση του γαλλικού λαού Εμμανουέλ Μακρόν, η τρεμάμενη, όμορφη σαν νεκροταφείο Άνγκελα Μέρκελ, η πονηρή αλεπού που ακούει στο όνομα Βλαντίμιρ Πούτιν (για να πουλήσει όπλα και σε άλλους μετά τον Ερντογάν), ο δολοφόνος του Κασόγκι, πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, και φυσικά ο “φίλος” μας Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την εικοσάδα συμπλήρωναν ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα, ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Μουν Τζε-ιν, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και οι πρόεδροι της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Ινδονησίας και του Μεξικού.

Οικοδεσπότης όλων αυτών ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Στο τέλος, φόρεσαν όλοι το ηλίθιο χαμόγελο που φορούν οι απανταχού πολιτικοί για να δείξουν ότι όλα πάνε καλά, και στήθηκαν να βγάλουν την “οικογενειακή” φωτογραφία.
ν

Ο Ντόναλντ Τραμπ τείνει το χέρι στον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας. Άραγε για να τον συγχαρεί για την αποτελεσματικότητα με την οποία εξαφάνισε το πτώμα του δολοφονημένου Κασόγκι; Image: News Media
ν


ν

Πέριξ των G20 υπήρχε η απαραίτητη “γαρνιτούρα”, αφού τη σύνοδο των “σοφών” ηγετών κλήθηκαν να παρακολουθήσουν εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Ολλανδίας, της Σιγκαπούρης, της Ισπανίας, του Βιετνάμ, της Ταϊλάνδης, της Αιγύπτου, της Χιλής και της Σενεγάλης, καθώς και στελέχη του ΟΗΕ, του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, της Ελβετικής Τράπεζας FSB, του ΟΟΣΑ, της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Την παράσταση έκλεψε, για ακόμη μια φορά, ο εντολέας της δολοφονίας του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής, καθότι όλοι οι ηγέτες έχουν εντυπωσιαστεί από τον τρόπο με τον οποίο εξαφάνισε το πτώμα του Κασόγκι.
ν

ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ G20

Η σύνοδος των κυβερνήσεων των 20 ισχυρότερων χωρών του πλανήτη και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών, γίνεται κάθε χρόνο με σκοπό να δείξουν στους λαούς ότι τα έθνη συζητούν τα διάφορα προβλήματα, ότι συνεργάζονται και μεριμνούν για το καλό των ασθενέστερων.

Φυσικά πρόκειται για μέγα ψεύδος, αν κρίνουμε και από τη φετινή σύνοδο όπου επικράτησαν για ακόμη μια φορά οι φιλονικίες, οι ανταγωνισμοί και οι διενέξεις.

Η δε “οικογενειακή” φωτογραφία των G20 στην Ιαπωνία ήταν περισσότερο ένα πορτρέτο διαφωνίας, παρά μιας αρμονικής συνεργασίας, αντανακλώντας τις βαθιές διαιρέσεις που υπάρχουν μεταξύ των εθνών.
ν

Ο Ερντογάν στέκεται στη θέση όπου, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, έπρεπε να βρίσκεται ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Image: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Το πόσο αγαπημένοι είναι φάνηκε από το γεγονός ότι τελευταία στιγμή ο Ερντογάν κλήθηκε να σταθεί δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ, θέση την οποία κανονικά επρόκειτο να καταλάβει ο πρόεδρος της Κίνας.

Ο Σι Τζινπίνγκ στάθηκε στην άλλη άκρη της γραμμής δίπλα στον Πούτιν.

Μοιάζουν με παιδάκια που έχουν κακιώσει και δεν παίζει το ένα το άλλο, γεμάτα νεύρα και θυμό.

ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται σε εμπορικό πόλεμο, καθώς ο Τραμπ κατάφερε ένα δυνατό χτύπημα στον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Huawei, λέγοντας ότι ήταν «απαραίτητο για την κοινή ασφάλεια και ευημερία μας» και για την προστασία των δικτύων 5G.

Ο εμπορικός πόλεμος των δύο χωρών απειλεί με ύφεση την παγκόσμια οικονομία κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.
ν

ΤΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Από την άλλη μεριά, ο Τραμπ τα έχει με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες επειδή έχουν γίνει πειθήνια όργανα της Μέρκελ και των Γερμανών, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έφερε στο επίσημο δείπνο των G20 το δικό του θερμός επειδή φοβάται μήπως τον δηλητηριάσουν!

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αντάλλαξε ούτε μια κουβέντα με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ ταπείνωσε τον Ισπανό πρωθυπουργό, που επιχείρησε να του μιλήσει, λέγοντάς του «κάτσε στη θέση σου», δείχνοντας με το δάχτυλο τη θέση της ισπανικής αντιπροσωπείας.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός χαμογέλασε προσπαθώντας να κρύψει την αμηχανία του και επέστρεψε στο κάθισμά του. Ισπανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο «ταπεινωτική συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου έναντι του προέδρου της ισπανικής κυβέρνησης».
ν

Οσάκα, Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019. Ο Πούτιν “τσουγκρίζει” το ποτήρι κρασιού του Ντόναλντ Τραμπ με το θερμός που κρατά. Η δικαιολογία: ο Πούτιν πίνει μόνο τσάι. Image: Supplied
ν

Το πολυσυζητημένο γυάλινο θερμός του Ρώσου προέδρου. Image: Supplied
ν

Ο Αμερικανός πρόεδρος απευθύνεται με σκαιό ύφος στον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος. Image: Supplied
ν

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι αν συνεχιστεί η έχθρα μεταξύ των μελών της συνόδου, η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί το 2020 στο 3,1 τοις εκατό από 3,6 τοις εκατό που προβλεπόταν.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με την κατάσταση του παγκόσμιου εμπορίου.

Προσπαθώντας να παίξει πυροσβεστικό ρόλο, είπε: «Η ελεύθερη και ανοικτή οικονομία είναι το θεμέλιο της ειρήνης και της ευημερίας, ενώ το άγχος και η δυσαρέσκεια για τις απότομες αλλαγές που οφείλονται στην παγκοσμιοποίηση οδηγούν κατά καιρούς στον πειρασμό του προστατευτισμού, φέρνοντας σε έντονη αντιπαράθεση τα κράτη».

Απευθυνόμενος στον Κινέζο ηγέτη είπε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει το Χονγκ Κονγκ να ευημερεί σύμφωνα με τον κανόνα «μία χώρα, δύο συστήματα» που συμφωνήθηκε το 1997.

Μέχρι τώρα δεν ειπώθηκε τίποτα σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την κλιματική αλλαγή και τους πολυμερείς θεσμούς που απειλούνται από τον λαϊκισμό και τον προστατευτισμό.

Η διήμερη σύνοδος των G20 θα ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο, με την ένταση να δίνει και πάλι τον τόνο στις εργασίες της συνόδου.
ν

G20 Osaka: Family photo of G20 leaders (28th June 2019)
ν

ν

 


Translate this post