Το Top10 των πιο ισχυρών υπερυπολογιστών στον κόσμο

Κατηγορία NEWS, Τεχνολογία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η Ιαπωνία ανατρέπει ακόμη μια φορά τα δεδομένα στους υπερυπολογιστές με τον Fugaku ισχύος 1.000 petaflops (1 exaflops).

ν

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ανακατατάξεις εμφανίζει η νέα κατάταξη Top 500 των ισχυρότερων υπερυπολογιστών του κόσμου, που αποτελούν το κατ’ εξοχήν σύμβολο εθνικής τεχνολογικής και οικονομικής ανταγωνιστικότητας, την οποία κάνουν από το 1993 ανά εξάμηνο Γερμανοί και Αμερικανοί επιστήμονες.

Ενώ τα τελευταία χρόνια αμερικανικοί και κινεζικοί υπολογιστές βρίσκονταν στην κορυφή, η Ιαπωνία πέρασε ‒και με διαφορά‒ στην πρώτη θέση με τον νέο υπερυπολογιστή της Fugaku, αφήνοντας στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα, τους αμερικανικούς Summit και Sierra.

Την τελευταία φορά που η Ιαπωνία ήταν ξανά πρώτη ήταν το 2011 με τον υπερυπολογιστή της Κ Supercomputer.

Οι δέκα ταχύτεροι υπερυπολογιστές στον κόσμο

Στην πρώτη θέση βρίσκεται, όπως είπαμε, ο Fugaku (ένα άλλο όνομα για το εμβληματικό ιαπωνικό Όρος Φίτζι), δημιούργημα της ιαπωνικής εταιρείας Fujitsu ο οποίος είναι εγκατεστημένος στο κρατικό Κέντρο Υπολογιστικής Επιστήμης RIKEN στο Κόμπε.

Αυτήν την εποχή κάνει πειραματική εργασία πάνω στη νόσο Covid-19 (όπως προσομοιώσεις για το πόσο γρήγορα εξαπλώνεται), διαθέτοντας τεράστια επεξεργαστική ισχύ 415,5 petaflops, έναντι 148,8 petaflops του Summit της ΙΒΜ που βρίσκεται στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge του Τενεσί και 94,9 petaflops του Sierra που ανήκει στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια.

Ο Fugaku στηρίζεται στον 48-πύρηνο επεξεργαστή A64FX SoC της Fujitsu, που είναι ο Νο 1 στη λίστα επεξεργαστών αρχιτεκτονικής ARM. Αυτός ανεβάζει την πραγματική υπολογιστική ισχύ του Fugaku στα 1.000 petaflops (1 exaflops).

Τα FLOPS (Floating-point Operations per Second) ή Flop/s, δηλαδή ο αριθμός πράξεων κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο, είναι μια μετρική της απόδοσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Πρόκειται για ένα είδος μονάδας μέτρησης της ταχύτητας, που βασίζεται στο πόσες πράξεις κινητής υποδιαστολής μπορεί να εκτελέσει ο υπολογιστής σε ένα δευτερόλεπτο.
ν

ν

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Summit, ένας υπερυπολογιστής κατασκευασμένος από την IBM με δυνατότητα 148,8 petaflops. Το σύστημα διαθέτει 4.356 κόμβους, ο καθένας με δύο 22-πύρηνους επεξεργαστές Power9 IBM και έξι GPU NVIDIA Tesla V100. Οι κόμβοι συνδέονται σε δίκτυο Mellanox dual-rail EDR InfiniBand. Ο Summit εργάζεται σήμερα στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge (ORNL) στο Τενεσί και παραμένει ο ταχύτερος υπερυπολογιστής στις ΗΠΑ.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Sierra, που ανήκει στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια, με 94,6 petaflops. Η αρχιτεκτονική του μοιάζει πολύ με του Summit – είναι εξοπλισμένος με δύο CPU Power9 και τέσσερις GPU NVIDIA Tesla V100 σε καθέναν από τους 4.320 κόμβους του. Ο Sierra χρησιμοποιεί το ίδιο σύστημα διασύνδεσης Mellanox EDR InfiniBand.

Στην τέταρτη θέση πέφτει πλέον ο Sunway TaihuLight, με 93 petaflops, που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Παράλληλης Μηχανικής & Τεχνολογίας Υπολογιστών της Κίνας (NRCPC). Ο υπερυπολογιστής τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από επεξεργαστές Sunway 260-core SW26010.

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται ο επίσης κινεζικός Tianhe-2A (Milky Way-2A), με 61,4 petaflops που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας της Κίνας (NUDT). Η απόδοση των 61,4 petaflops είναι αποτέλεσμα μιας υβριδικής αρχιτεκτονικής που χρησιμοποιεί επεξεργαστές Intel Xeon και προσαρμοσμένους επεξεργαστές Matrix-2000. Βρίσκεται στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών στο Γκουάνγκτζου της Κίνας.

Στην έκτη θέση βρίσκεται ένα νέο σύστημα, ο αμερικανικής κατασκευής HPC5, με 35,5 petaflops. Ο υπερυπολογιστής κατασκευάστηκε από την Dell και ανήκει στην ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni S.p.A, πράγμα που τον καθιστά τον ισχυρότερο στην Ευρώπη.

Στην έβδομη θέση βρίσκεται ένα ακόμη νέο σύστημα, ο Selene, με απόδοση 27,58 petaflops. Πρόκειται για έναν DGX SuperPOD, που τροφοδοτείται από τις νέες GPU της ΑV “Ampere” της NVIDIA και τους επεξεργαστές AMD EPYC “Rome”. Ο Selene είναι εγκατεστημένος στις εγκαταστάσεις της NVIDIA στις ΗΠΑ. Χρησιμοποιεί επίσης ως δίκτυο συστήματος το Mellanox HDR InfiniBand.

Στην όγδοη θέση βρίσκεται ο Frontera, με Modular Server Dell C6420 ο οποίος είναι εγκατεστημένος στο Texas Advanced Computing Center (TACC) στις ΗΠΑ. Η απόδοση των 23,5 HPL petaflops επιτυγχάνεται χάρη στους 448.448 επεξεργαστές Intel Xeon που διαθέτει.

Στην ένατη θέση κατατάσσεται ο Marconi-100, το δεύτερο ιταλικό σύστημα του Top10, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στο ερευνητικό κέντρο CINECA. Αποτελείται από επεξεργαστές IBM Power9 και GPU NVIDIA V100, και χρησιμοποιεί το διπλό σύστημα Mellanox EDR InfiniBand ως δίκτυο συστήματος. Με υπολογιστική ισχύ 21,6 petaflops, ο Marconi-100 έχει ριχτεί στη μάχη κατά του κοροναϊού.

Τέλος, στην δέκατη θέση βρίσκεται από την έκτη θέση το 2018, η έκδοση Piz Daint του άλλοτε πανίσχυρου Cray XC50. Το όνομα Piz Daint προέρχεται από το ομώνυμο βουνό των ελβετικών Άλπεων. Ο Piz Daint έχει υπολογιστική ισχύ 19,6 petaflops και βρίσκεται στο Ελβετικό Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών (CSCS) στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Είναι εξοπλισμένος με επεξεργαστές Intel Xeon E5-26xx και GPU NVIDIA Tesla P100 και αντικείμενό του είναι η πρόγνωση του καιρού και οι έρευνες για το κλίμα.

Η Κίνα συνεχίζει να κυριαρχεί στον κατάλογο Top 500 με 226 υπερυπολογιστές, έναντι 114 των ΗΠΑ, 30 της Ιαπωνίας, 18 της Γαλλίας και 16 της Γερμανίας. Οι περισσότεροι υπερυπολογιστές έχουν κατασκευαστεί από τις κινεζικές εταιρείες Lenovo (180), Sugon (68) και Inspur (64).
v

Japan is building the fastest supercomputer ever made | NewsDay
v

v

 


Translate this post