Το Φρούριο της Μοναξιάς ως Βιβλιοθήκη των Κρυστάλλων

Κατηγορία NEWS, Τεχνολογία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μνήμη από κρύσταλλο αποθηκεύει με ασφάλεια τεράστιο όγκο δεδομένων για αιώνες, όπως στην ταινία “Superman I” με τον Κρίστοφερ Ριβ.

Ο Σούπερμαν βλέπει την ιστορία του πλανήτη Κρύπτον, την οποία αποθήκευσε σε κρυστάλλους o πατέρας του. Image: Supplied

ν

ΣΤΗΝ πρώτη ταινία του “Superman” (1978), με τους Μάρλον Μπράντο, Κρίστοφερ Ριβ και Τζιν Χάκμαν, ο Κλαρκ Κεντ ακούει ένα ψυχικό “κάλεσμα” και ανακαλύπτει έναν λαμπερό πράσινο κρύσταλλο στα απομεινάρια του διαστημικού σκάφους που τον έφερε μωρό στη Γη. Το κάλεσμα τον αναγκάζει να ταξιδέψει στην Αρκτική, όπου ο κρύσταλλος σχηματίζει το Φρούριο της Μοναξιάς, που μοιάζει με την αρχιτεκτονική του πλανήτη Κρύπτον.

Στο εσωτερικό του κρυστάλλου βλέπει ένα όραμα από τον πατέρα του, Τζορ Ελ, ο οποίος αφηγείται την ιστορία του κατεστραμμένου πια πλανήτη Κρύπτον και εξηγεί την προέλευση του Κλαρκ, αποκαλύπτοντας ότι πριν καταστραφεί ο Κρύπτον, έβαλαν τον γιο τους σε ένα διαστημόπλοιο και τον έστειλαν στη Γη…

Ένα από τα εντυπωσιακά ευρήματα της ταινίας εκείνης ήταν το Φρούριο της Μοναξιάς, που αποτελείτο από κρυστάλλους και το σενάριο τοποθετούσε στην Αρκτική. Ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η σύλληψη ότι μπορούσες να αποθηκεύσεις έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών σε έναν απλό κρύσταλλο.
ν

Brando and the fortress of solitude | agoraphobicsuperstar
ν

ν

Σαράντα χρόνια μετά, η φαντασία έγινε πραγματικότητα.

Τη δυνατότητα εγγραφής, αποθήκευσης αλλά και αναπαραγωγής τεράστιου όγκου δεδομένων σε ένα κομμάτι γυαλί που θα αντέξει για περισσότερα από 1.000 χρόνια πέτυχε η Microsoft με την Warner Bros, κάνοντας πραγματικότητα σκηνές από ταινίες του Σούπερμαν όπου οι υπολογιστές αποτελούνταν από κρυστάλλους και ολόκληρη η ιστορία ενός πλανήτη «χωρούσε» σε κομμάτι μιας κρυσταλλικής δομής. 

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ειδικοί των εργαστηρίων έρευνας της Microsoft έκαναν μια ανακοίνωση που αλλάζει τα δεδομένα: στο πλαίσιο του προγράμματος «Project Silica».

Το πρόγραμμα αυτό είναι μια ερευνητική προσπάθεια της Microsoft που βασίζεται σε πρόσφατες ανακαλύψεις στο χώρο των οπτικών μέσων υπερταχέων λέιζερ σε συνδυασμό με τεχνητή νοημοσύνη. Οι τεχνικοί της εταιρείας κατάφεραν να αποθηκεύσουν δεδομένα σε ένα κομμάτι γυαλιού.

Και καθώς οι έρευνες προχωρούν, οι τεχνικοί βρήκαν τρόπο αποθήκευσης μιας ολόκληρης βιβλιοθήκης σε ένα κομμάτι γυαλιού, με διάρκεια ζωής 10.000 χρόνια!

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, χρησιμοποιώντας τα προαναφερθέντα λέιζερ οι επιστήμονες του «Project Silica» κατάφεραν να κωδικοποιήσουν τα δεδομένα σε γυαλί, δημιουργώντας τρισδιάστατες εγχαράξεις και παραμορφώσεις, σε διάφορά βάθη και υπό διαφορετικές γωνίες στο εσωτερικό ενός κομματιού γυαλιού, διαστάσεων 75×75 χιλιοστών και πάχους μόλις 2 χιλιοστών! 

Ειδικοί αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης «διαβάζουν» τα αποθηκευμένα δεδομένα, αποκωδικοποιώντας εικόνες και σχέδια/σχήματα που δημιουργούνται καθώς μια ακτίνα πολωμένου φωτός διαπερνά το κομμάτι γυαλιού που δεν ξεπερνάει σε μέγεθος ένα σουβέρ.

Οι ερευνητές της Microsoft επέλεξαν να αποθηκεύσουν σε αυτό το πολύτιμο, πρωτοεμφανιζόμενο νέο μέσο αποθήκευσης την πρώτη blockbuster ταινία του Χόλυγουντ που έκανε αναφορές σε παρόμοια τεχνολογία και ενδεχομένως αποτέλεσε την έμπνευση: την κλασική ταινία “Superman I”, του 1978.
ν

Project Silica – Storing Data in Glass | Microsoft Research
ν

ν

 


Translate this post