Η Ιαπωνία κατασκευάζει το «αόρατο» τρένο

Κατηγορία Τεχνολογία, Brainpower

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Με στόχο να τεθεί στην υπηρεσία του κοινού το 2018, η Ιαπωνία κάνει ακόμη ένα βήμα μπροστά κατασκευάζοντας το «αόρατο» τρένο.

51151a30af72792385d8ed58

Το «αόρατο» τρένο στα μάτια ενός εξωτερικού παρατηρητή. Photo: Kazuyo Sejima / Seibu Group. Πηγή: Supplied
v

Η ΙΑΠΩΝΙΑ, ήδη διάσημη για τα πρωτοποριακά τρένα της, τεχνολογίας «maglev», που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά φορτισμένους μαγνήτες για την ανύψωση των βαγονιών και τη μετακίνησή τους πάνω από τις ράγες, ξεκινά τώρα την ανάπτυξη του «αόρατου» τρένου με στόχο να τεθεί στην υπηρεσία του κοινού το 2018.
Σχεδιασμένο από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kazuyo Sejima, ο οποίος είναι γνωστός για την κατασκευή κτιρίων που δένουν στο περιβάλλον, το τρένο θα έχει εξωτερικά μια ημι-αντανακλαστική επιφάνεια η οποία θα δίνει την ψευδαίσθηση της αορατότητας, όταν το τρένο θα κινείται μέσα στην πόλη ή στην εξοχή.
Ο ιαπωνικός γίγαντας Seibu Group, διάσημος για το «υπερηχητικό» τρένο του που φτάνει τα 603 χιλιόμετρα την ώρα, ανέθεσε στον Sejima αυτό το έργο, για να γιορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί μια αμαξοστοιχία με «μαλακές» και «ήπιες» γραμμές που να «δένει» με το τοπίο. Ο Sejima σχεδίασε επίσης και το εσωτερικό του τρένου, που θα δίνει στους επιβάτες την αίσθηση ότι βρίσκονται στο σαλόνι του σπιτιού τους.
v

61151a30af72792385d8ed58

Το παράρτημα του Μουσείο του Λούβρου στην πόλη Λανς της Γαλλίας είναι ένα άλλο σχέδιο του αρχιτεκτονικού γραφείου SANAA. Photo: AFP / Philippe Huguen. Πηγή: Supplied
v

Ο Sejima ίδρυσε το 1995 το αρχιτεκτονικό γραφείο SANAA μαζί με τον επίσης αρχιτέκτονα Ryue Nishizawa. Και οι δύο έχουν τιμηθεί με πολλά βραβεία για την έξυπνη χρήση του φωτός και του χώρου στις κατασκευές τους, μεταξύ αυτών και το ανώτατο αρχιτεκτονικό βραβείο Pritzker το 2010.
Άλλα σημαντικά έργα του γραφείου SANAA είναι το Νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης, το Serpentine Pavilion στο Λονδίνο, το Μουσείο του Λούβρου Λανς στη Γαλλία, το Μουσείο Τέχνης από γυαλί στο Τολέδο του Οχάιο και το κτίριο Κριστιάν Ντιόρ στη λεωφόρο Omotesando του Τόκιο.
ν

 


Κράτα το

Translate this post