Χάνουμε 12 δισ. ευρώ το χρόνο από το “brain drain”

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Αυξάνεται ο αριθμός των νέων επιστημόνων που εγκαταλείπουν μαζικά την Ελλάδα αναζητώντας ευκαιρίες για την επαγγελματική και κοινωνική τους εξέλιξη στο εξωτερικό.


ν

ΠΑΝΩ από 450.000 Έλληνες, κυρίως νέοι επιστήμονες, έχουν φύγει από τη χώρα μεταξύ των ετών 2008-2016, στερώντας την Ελλάδα από τα καλύτερα μυαλά, ενώ ταυτόχρονα η διαρροή αυτή εγκεφάλων (brain drain) συμβάλλει στη γήρανση του πληθυσμού.
Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Όπως αναφέρει άρθρο της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», που υπογράφει ο Δημήτρης Χόνδρος, οι Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό έχουν αποδώσει στις οικονομίες των χωρών όπου εγκαταστάθηκαν, κυρίως της Βρετανίας και της Γερμανίας, περί τα 50 δισ. ευρώ!
Η αξία του επιστημονικού προσωπικού που πήγε αλλού να καζαντίσει λόγω της ελλιπούς διακυβέρνησης της χώρας και των μνημονίων ανέρχεται στα 12 δισ. ευρώ ετησίως! Τόση υπολογίζεται ότι είναι η συμβολή των Ελλήνων του brain drain στις χώρες εγκατάστασής τους όσον αφορά το ΑΕΠ.
Επιπλέον ενισχύουν και τα έσοδα των χωρών αυτών κατά 9,1 δισ. ετησίως. Από αυτά τα 7,9 δισ. αφορούν φόρους εισοδήματος και εισφορές και το 1,2 δισ. ΦΠΑ.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αξίας των «εγκεφάλων» που εγκαταλείπουν τη χώρα, αρκεί να σημειωθεί ότι η αξία των άλλων εξαγώγιμων προϊόντων, όπως του λαδιού ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, των ελιών σε 400 εκατ., του βαμβακιού σε 300 εκατ. και των τυροκομικών προϊόντων σε 400 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ανθρώπους στους οποίους το ελληνικό κράτος, σύμφωνα με τις έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, επένδυσε περί τα 8 δισ. ευρώ για την εκπαίδευσή τους.
ν

ν

Μια χώρα που πνέει τα λοίσθια

Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2015 εκτιμούσε ότι ο αριθμός των νέων ηλικίας 25-39 ετών που έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο 2008-2013 ανερχόταν σε  περίπου 223.000.
Σύμφωνα με την έρευνα του καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Λόη Λαμπριανίδη για τη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE), που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του ίδιου έτους, οι 139.041 από αυτούς έφυγαν μετά το 2010, όταν η χώρα εισήλθε στην περιπέτεια των μνημονίων που στέρησε από τη χώρα πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.
Έναν χρόνο μετά, και παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ανάσχεση του φαινομένου με όπλο τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ο αριθμός των νέων επιστημόνων που εγκατέλειψαν τη χώρα συνέχισε να αυξάνεται. Έρευνα της Endeavor Greece, τον Ιούλιο του 2016, εκτιμούσε ότι η «διαρροή ταλέντων» αφορούσε 350.000-427.000 νέους ανθρώπους.
Πριν από λίγες ημέρες, σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα την αγορά εργασίας και τη μετανάστευση των Ελλήνων, οι ομιλητές ανέφεραν ότι ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων που έφυγαν την περίοδο 2008-2016 ξεπερνά τους 450.000 επικαλούμενοι έρευνα της λογιστικής εταιρείας KPMG.
Εκτός από την Ευρώπη, οι νέοι Έλληνες επιστήμονες έχουν βρει καταφύγιο στις ΗΠΑ. ακόμα και στα Αραβικά Εμιράτα.
Και αυτό γιατί στην Ελλάδα η αναξιοκρατία, η κύρια μετά την ανεργία αιτία που τους οδηγεί στην έξοδο, όχι μόνο δεν περιορίζεται, αλλά μοιάζει να αποτελεί δομικό στοιχείο της λειτουργίας μιας κυβέρνησης που δήλωνε σε όλους τους τόνους αποφασισμένη να την καταπολεμήσει. Αποτελεί δομικό στοιχείο μάλλον όλων των κυβερνήσεων…
Η πλειονότητα όσων αναζήτησαν μια καλύτερη επαγγελματική προοπτική στο εξωτερικό είναι κάτω των 45 ετών. Χάνονται άνθρωποι στην πλέον παραγωγική τους ηλικία, άνθρωποι με γνώσεις εξειδικευμένες που θα μπορούσαν με τρόπο αποφασιστικό να βοηθούσαν στην ανάκτηση του χαμένου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της χώρας. Πώς μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς νέους;
Σαν αποτέλεσμα η Ελλάδα γερνά με μεγάλη ταχύτητα. Υπολογίζεται ότι το 2030 το ένα τρίτο του πληθυσμού θα είναι άνω των 60 ετών. Τι να το κάνεις που τότε θα έχουν λήξει τα Μνημόνια; Μια ιστορική χώρα, εξαιτίας της ανικανότητας των διοικούντων, πνέει τα λοίσθια πριν μπει στο τάφο…

 


Translate this post