Ένας “γιατρός πανούκλας” του 17ου αιώνα εμφανίστηκε στο Νόρφολκ της Αγγλίας

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Παράξενα

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η αστυνομία αναζητά το πρόσωπο που ντυμένο σαν γιατρός πανούκλας του 17ου αιώνα τρομοκρατεί τους κατοίκους στο Νόρφολκ της Αγγλίας.

Δεξιά, ένας γιατρός πανούκλας του 17ου αιώνα και αριστερά το πρόσωπο που αναζητά η αστυνομία. Πηγή: News Media

ν

ΕΝΑ από τα περίεργα της πανδημίας είναι η εμφάνιση ενός άνδρα στην Ανατολική Αγγλία με την ενδυμασία που είχαν οι λεγόμενοι “γιατροί της πανούκλας” τον 17ο αιώνα, που αποτελείτο από μαύρο μανδύα, μαύρο καπέλο και μια μαύρη μάσκα με μακριά μύτη, σαν ράμφος πουλιού.

Η παρουσία του έσπειρε τον πανικό και την απελπισία στις καρδιές των κατοίκων του Χέλσντον, ενός προαστίου του Νόριτς στην κομητεία Νόρφολκ, καθώς η αμφίεση του θεωρήθηκε ως προάγγελος θανάτου, εν μέσω της επιδημίας του κορονοϊού.

Από πού, όμως, προήλθε αυτή η τρομακτική αμφίεση;

Κατά τη διάρκεια της πανούκλας, που χτύπησε την Ευρώπη για ακόμη μια φορά τον 17ο αιώνα, οι γιατροί φορούσαν ραμμένες μάσκες, δερμάτινα γάντια και μακριά παλτά, στον αγώνα τους κατά της επιδημίας.

Η χαρακτηριστική και δυσοίωνη εμφάνισή τους απεικονίζεται σε αυτή τη χαλκογραφία του 1656 που δείχνει έναν Ρωμαίο γιατρό.
ν

Ο «Ιατρός της Ρώμης». Χαλκογραφία του 1656 από τον Paul Fürst. Η ενδυμασία που απεικονίζεται χρησίμευε κατά την άποψη των ιατρών της εποχής εκείνης στην προστασία από την επιδημία. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Σε περιόδους επιδημιών αυτοί οι γιατροί προσλαμβάνονταν από τις πόλεις που είχε χτυπήσει η πανούκλα. Δεδομένου ότι η πόλη πλήρωνε το μισθό τους, αντιμετώπιζαν με τον ίδιο τρόπο τόσο τους πλούσιους όσο και τους φτωχούς, αν και δεν έλειπαν οι πρόσθετες χρεώσεις για ειδικές τάχα θεραπείες.

Εκτός από τους γιατρούς της πανούκλας, που είχαν κάποιες ιατρικές γνώσεις, την ίδια στολή χρησιμοποιούσαν και διάφοροι δημοτικοί υπάλληλοι και άλλοι εμπειρικοί, που δουλειά τους ήταν να καταγράφουν τα άτομα που είχαν μολυνθεί, για δημογραφικούς λόγους.

Η αμφίεση αυτή χρησιμοποιήθηκε από τους γιατρούς τον 17ο, 18ο και 19ο αιώνα. Το μακρύ ράμφος της μάσκας ήταν γεμάτο με αρωματικά βότανα, που έκαναν υποφερτή την βαριά ατμόσφαιρα που επικρατούσε στους χώρους της πανούκλας. Τότε πίστευαν –λαθεμένα‒ ότι η πανούκλα προερχόταν από τον αέρα. Η προστατευτική στολή της εποχής είχε σχεδιαστεί από τον Charles de Lorme, τον επικεφαλής ιατρό του Λουδοβίκου 13ου.

Η πανώλη ή πανούκλα είναι οξεία λοιμώδης νόσος, που προκαλείται από το βακτήριο Yersinia pestis (βάκιλος του Υερσέν). Η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο από το τσίμπημα ψύλλων, που παρασιτούν σε άρρωστους μαύρους αρουραίους. Η πανώλη εμφανίζεται σε τρεις μορφές: βουβωνική, πνευμονική και σηψαιμική.

Σαν να προέρχεται από αυτούς τους σκοτεινούς αιώνες, ο μυστηριώδης “γιατρός πανούκλας” στην Αγγλία εμφανίζεται συχνά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ξυπνώντας δυσάρεστες μνήμες.
νν

Οι αστυνομικοί προσπαθούν να μάθουν ποιος είναι, όχι για να τον συλλάβουν, αλλά για να του κάνουν συστάσεις σχετικά με την αμφίεσή του αυτή την εποχή που η Βρετανία έχει 161.000 κρούσματα και πάνω από 21.000 νεκρούς, και καθημερινά θρηνεί εκατοντάδες θανάτους από την επιδημία Covid-19.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής βρίσκουν το θέαμα αποκρουστικό και έχουν κάνει παράπονα στην αστυνομία.

«Δεν είναι παράνομο, αλλά δεν είναι φυσιολογικό», έγραψε ένας κάτοικος. «Το θέαμα είναι τρομακτικό για τα παιδιά».

Άλλοι πάλι το βρίσκουν “χαριτωμένο”. «Είναι ένα πολύ όμορφο κοστούμι», δήλωσε ο ιστορικός Ντάνι Μπακ (Danny Buck) από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.

«Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν ότι στην πανούκλα του 17ου αιώνα, οι ήρωες της εποχής ήταν αυτοί οι γιατροί που επισκέπτονταν άτομα με την ασθένεια, προσπαθώντας να απαλύνουν τον πόνο τους».
ν

 


Translate this post