Ιταλία: Η επιδημία του Covid-19 τροφοδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η Ιταλία στρέφεται ολοένα και περισσότερο στον ευρωσκεπτικισμό, εξαιτίας της απουσίας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στις κρίσιμες ώρες.

Η Ιταλία έζησε μερικές από τις πιο σκοτεινές ώρες στην σύγχρονη ιστορία της λόγω της επιδημίας του κοροναϊού. Image: Supplied

ν

Ο ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ διέλυσε πολλούς μύθους, ένας από τους οποίους ήταν η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Από τις χώρες του Νότου, η Ιταλία αφού υπέφερε επί χρόνια ολόκληρα εξαιτίας του μεταναστευτικού ζητήματος, έφτασε τώρα με την κρίση του κοροναϊού στο έσχατο σημείο εξαθλίωσης, καθώς καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ιδιαίτερα από τις ισχυρές χώρες του Βορρά, δεν ήρθε αρωγός στο πλευρό της.

Έτσι, ολοένα και περισσότεροι Ιταλοί στρέφονται στον ευρωσκεπτικισμό, βλέποντας ότι η χώρα τους είναι απροστάτευτη.

Σύμφωνα με διάφορες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στην Απρίλιο και δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο της ιταλικής κυβέρνησης, το 71% των Ιταλών πιστεύει ότι η επιδημία Covid-19 κατέστρεψε την ΕΕ και περίπου το 55% θα συμφωνούσαν να αποχωρήσει η χώρα από την ένωση ή και το ευρώ.

Εντυπωσιακοί αριθμοί για μiα χώρα που θεωρείται πυλώνας της ΕΕ και είναι ιστορικά ευρώφιλη.

Η Ρώμη κατηγορεί κάποιους εταίρους της, κυρίως τη Γερμανία και την Ολλανδία, ότι τυφλά και εγωιστικά αρνούνται την αμοιβαιοποίηση του χρέους που δημιουργήθηκε από την πανδημία με την έκδοση “κορονο-ομολόγων”, τα οποία έχουν αναχθεί σε μεγάλο θέμα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ιταλία.

Η ιταλική οικονομία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση και σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το ΑΕΠ της αναμένεται να σημειώσει πτώση 9,1% φέτος.

Η αντίθεση της Γερμανίας και της Ολλανδίας στα “κορονο-ομόλογα” για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας έριξε νερό στον μύλο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων της Ιταλίας.

Η ιταλική κυβέρνηση «δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα της διαπραγματευτικής της ισχύος διότι αυτή τη στιγμή εμείς είμαστε αυτοί που αποφασίζουν αν θα υπάρχει η Ευρώπη. Όλος ο κόσμος κατανοεί ότι Ευρώπη χωρίς τη Βρετανία και την Ιταλία δεν μπορεί να υπάρξει. Δεν θα μείνει παρά μια ισχυρή Γερμανία, η οποία θα συντρίψει ακόμη και τη Γαλλία», δήλωσε την Παρασκευή η Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής του κόμματος Fratelli d’ Italia, το οποίο συγκεντρώνει το 13,5% στην πρόθεση ψήφου.
ν

Η Τζόρτζια Μελόνι είναι επικεφαλής του κόμματος Fratelli d’ Italia, το οποίο συγκεντρώνει το 13,5% στην πρόθεση ψήφου. Image: Reuters/Ciro de Luca. Πηγή: Supplied
ν

Αντίστοιχη αντίδραση και από τον Ματέο Σαλβίνι, τον επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, το αστέρι του οποίου έχει αρχίσει να χάνει τη λάμψη του μετά την αποχώρηση τον Αύγουστο του 2019 από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ωστόσο η Λέγκα συγκεντρώνει το 28,5% στην πρόθεση ψήφου. Ο Σαλβίνι κατηγορεί τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε ότι θέλει να ξεπουλήσει την Ιταλία «στις εκπτώσεις».
ν

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Η αντιπαράθεση αφορά κυρίως στη σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι θα συζητήσουν πιθανά μέτρα για μια κοινή οικονομική απάντηση στην κρίση του κοροναϊού.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ο οποίος όμως φέρνει άσχημες αναμνήσεις, με τις Βρυξέλλες να επιβάλουν αυστηρούς όρους και πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα.

Η Γερμανία, που ελέγχει τον ESM, θέλει τα ευρωπαϊκά κράτη να προσφύγουν σε αυτόν λέγοντας ότι αυτή τη φορά δεν θα επιβληθούν μνημόνια, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας.

Ωστόσο, τα εθνικά κόμματα εκτιμούν ότι η προσφυγή σε αυτό τον μηχανισμό θα φέρει την Ιταλία σε ταπεινωτική θέση.

Από τη μια πλευρά, τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Κόντε θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους του ESM χωρίς όρους – κάτι που δεν θέλει η Γερμανία. Έτσι, οι Ιταλοί ευρωσκεπτικιστές κατηγορούν τη Ρώμη ότι θέλει να εκχωρήσει την εθνική κυριαρχία, υποτασσόμενη στη Γερμανία, όπως η Ελλάδα.

«Αν δημιουργηθεί η εικόνα ότι η Ιταλία έλαβε λίγα ή τίποτε από την Ευρώπη από άποψη βοήθειας, αν τα χρήματα δεν έρθουν και οι άνθρωποι αρχίσουν να αισθάνονται σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, τότε ενδέχεται να υπάρξει έκρηξη της αντιευρωπαϊκής οργής στη χώρα», εκτιμά ο Τζιοβάνι Ορσίνα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Luiss Guido Carli της Ρώμης.

«Υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση, με δημοσκοπήσεις πολύ αρνητικές για την (φιλοευρωπαϊκή) κυβέρνηση Κόντε, άνθρωποι που θα διαδηλώνουν στους δρόμους ή που θα κάνουν εισβολή στα σούπερ-μάρκετ εξαιτίας της πείνας», λέει ο καθηγητής.
ν

Η Ιταλία δοκιμάστηκε σκληρά από τον κοροναϊό έχοντας περισσότερους από 23.600 νεκρούς. Image: EPA/EFE/Sergio Pesci. Πηγή: Supplied
ν

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής, με αντικείμενο την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει πληγεί από την πανδημία του κοροναϊού, θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη 23 Απριλίου.

Η χώρα μας, συνηθισμένη στην ζητιανιά και την καρπαζιά, έχοντας μια ακόμη φιλογερμανική κυβέρνηση, είναι εκ των προτέρων απόλυτα ικανοποιημένη, όποιο κι αν θα είναι το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής.

Άλλωστε ο ρόλος της Ελλάδας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι καθαρά διακοσμητικός σε όλα τα άλλα θέματα πλην του μεταναστευτικού. Η χώρα μας είναι το buffer της Ευρώπης και η αποθήκη ψυχών για όσους μετανάστες έρχονται με την ελπίδα να μεταβούν σε κάποια ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα.

Έτσι, είναι απόλυτα ικανοποιημένη με τα ψίχουλα των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που της έριξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Tα 6 δισεκατομμύρια είναι όντως ψίχουλα, αν σκεφτεί κανείς ότι  μόνο από τον τουρισμό θα έχουμε φέτος απώλειες 18 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Και μην νομίσετε ότι αυτά τα 6 δισεκατομμύρια θα μας τα χαρίσει η Γερμανία. Δάνειο είναι που θα πληρωθεί με τόκο και θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ήδη δυσθεώρητο δημόσιο χρέος που έχει η χώρα μας.
ν

 


Translate this post