Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Youmagazine Newsroom

 

Ιταλία: Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά ορκίσθηκε σήμερα το απόγευμα στο Κυρηνάλιο.

ν

ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ σήμερα στο Κυρηνάλιο η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, τερματίζοντας έτσι την πολιτική κρίση στην Ιταλία, καθώς εδώ και τρεις μήνες το Βερολίνο δεν άφηνε να σχηματιστεί κυβέρνηση από τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά που θριάμβευσαν στις εκλογές.
Οι Ιταλοί όμως στάθηκαν τυχεροί. Το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επισημοποίησε αυτές τις μέρες τους δασμούς που επέβαλε στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τη Γερμανία, ήταν ένα ισχυρό χτύπημα στην γερμανοκρατούμενη Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγκάζοντας το Βερολίνο να αφήσει προς ώρας ήσυχους τους Ιταλούς για να σκεφτεί πώς θα αντιδράσει.
Το Βερολίνο, δεν επέτρεπε τόσο καιρό τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, πηγαίνοντας κόντρα στην εκφρασμένη βούληση του ιταλικού λαού, απαιτώντας την… αλλαγή του εκλογικού αποτελέσματος!
Όπως είχε κάνει και στην Ελλάδα το 2015 με το δημοψήφισμα, απειλώντας τον Τσίπρα με καθαίρεση αν δεν άλλαζε το “Όχι” και δεν το έκανε “Ναι”. Και ο Τσίπρας υπάκουσε και άλλαξε το αποτέλεσμα, επειδή δεν ήθελε να χάσει την καρέκλα της εξουσίας.
Όσο για τους Αμερικανούς, ήδη από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής τέθηκαν σε ισχύ οι δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό.
Το επόμενο βήμα του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι η επιβολή δασμών στις εισαγωγές των γερμανικών αυτοκινήτων.
ν

Η ορκωμοσία του Τζουζέπε Κόντε

Η κυβέρνηση των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά ορκίσθηκε σήμερα το απόγευμα στο μέγαρο Κυρηνάλιο.
«Ορκίζομαι ότι θα είμαι πιστός στην αβασίλευτη Δημοκρατία, ότι θα σέβομαι τους νόμους της και το Σύνταγμα και ότι θα ασκώ τα καθήκοντά μου προς αποκλειστικό όφελος του ιταλικού έθνους», επανέλαβαν όλοι οι υπουργοί, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, οποίος, στην συνέχεια, τους έσφιξε το χέρι. Πολλά από τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου ήταν εμφανώς συγκινημένα.
Οι γυναίκες, στη νέα αυτή κυβερνητική σύνθεση είναι πέντε. Εννέα υπουργοί επελέγησαν από τα Πέντε Αστέρια, επτά από την Λέγκα και τρεις είναι καθαρά τεχνοκράτες. Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο και ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι είναι –αντίστοιχα– υπουργοί Εργασίας και Ανάπτυξης, και Εσωτερικών, αλλά και αντιπρόεδροι της κυβέρνησης.
Για όλους τους υπουργούς είναι η πρώτη κυβερνητική εμπειρία, με μόνη εξαίρεση για τον επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι, ο οποίος ήταν υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων στις κυβερνήσεις των Μάριο Μόντι και Ενρίκο Λέτα.
Μετά την ορκωμοσία, οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρέστησαν στη δεξίωση, στον κήπο του προεδρικού μεγάρου, επ’ ευκαιρία της γιορτής της ιταλικής αβασίλευτης Δημοκρατίας.
ν

ν

Guardian: Η καταστροφή προσεγγίζει την Ιταλία και την ΕΕ

Αν οι Βρυξέλλες δεν υποχωρήσουν, η καταστροφή προσεγγίζει την Ιταλία και την ΕΕ, γράφει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Guardian.
«Η λιτότητα έχει δημιουργήσει μια πολιτική στροφή εναντίον του ευρώ και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την Ελλάδα μέχρι την Ιταλία, και οι Βρυξέλλες θα πρέπει τώρα να σταματήσουν την εξάπλωση.
»Η νέα ιταλική κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί σε πορεία σύγκρουσης με τους κανόνες της ευρωζώνης. Η Άνγκελα Μέρκελ, που φέρει την κύρια ευθύνη για την καταστροφή της ευρωζώνης ένεκα της λιτότητας, δήλωσε ότι θα εργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση αρκεί να κάνει σεβαστούς τους κανόνες», γράφει η βρετανική εφημερίδα και προσθέτει:
«Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε σε μια Ελλάδα που υπέφερε από την τιμωρία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι φοβόταν “την ιδεολογική ή την πολιτική μόλυνση” και όχι την “οικονομική”.
»Με άλλα λόγια, η Ελλάδα έπρεπε να πάρει το “μάθημά” της και να γίνει το παράδειγμα προς αποφυγήν, ώστε να μην κάνουν σκέψεις αποχώρησης από την ΕΕ η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, ούτε να διανοηθούν να επιλέξουν πολιτικές κατά της λιτότητας στην ευρωζώνη.
»Η συνέχιση σήμερα αυτής της οικονομικής προσέγγισης, με μέτρα υπερφορολόγησης και περικοπών, προκαλεί καταστροφή όχι μόνο στα εκατομμύρια των κατοίκων που επλήγησαν από τη λιτότητα, αλλά και στο μέλλον της ευρωζώνης και της ΕΕ. Μια νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία στην Ισπανία και, τώρα, θα πρέπει να οικοδομήσει ένα συνασπισμό αλλαγής εντός της ΕΕ», καταλήγει ο Guardian.

 


Translate this post