Πάολο Τζεντιλόνι: Η Ευρώπη χρειάζεται άμεσα 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ

Κατηγορία Ευρώπη, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η Ευρώπη χρειάζεται 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ για να μπορέσει να ανακάμψει ύστερα από την καταστροφή που υπέστη από τον κοροναϊό.

ν

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Ένωση χρειάζεται επειγόντως ισχυρές οικονομικές ενέσεις για να παραμείνει εν ζωή και να συνέλθει από την επιδημία του κοροναϊού που πλήττει σήμερα την ήπειρο, προειδοποιεί ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Χρειάζεται το επιβλητικό ποσό των 1,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ (1,63 τρισεκατομμύρια δολάρια) για να «αντιμετωπίσει η Ευρώπη αυτήν την κρίση», δήλωσε ο Τζεντιλόνι στο περιοδικό Der Spiegel πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ για την κρίση που προκλήθηκε από το ξέσπασμα του Covid-19.

Ο επίτροπος οικονομικών και χρηματοοικονομικών υποθέσεων τόνισε ότι η Ευρώπη διέρχεται τη «χειρότερη κρίση» από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κρίση που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ ως ενιαίας οικονομικής και πολιτικής οντότητας.

Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε μια πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), λέγοντας ότι η ΕΕ θα μπορούσε να δει μια άνευ προηγουμένου πτώση του ΑΕΠ εφέτος κατά 7,5%.

Το 2009, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, το ΑΕΠ της ΕΕ μειώθηκε μόνο κατά 4,4% ‒ κάτι που είχε ως αποτέλεσμα πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, να βυθιστούν στη φτώχεια.

«Το Eurogroup έχει κάνει μια πρόταση για βοήθεια αξίας μεγαλύτερης των 500 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του τομέα της υγείας και της βραχείας εργασίας αλλά και για την παροχή βοήθειας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό, όμως, μας αφήνει ένα κενό τουλάχιστον ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ. Αυτό είναι χονδρικά το ποσό που χρειαζόμαστε τώρα», επεσήμανε.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές από πού ακριβώς θα προέλθουν αυτά τα χρήματα. Ο ίδιος λέει ότι το ποσό αυτό μπορεί να βρεθεί από τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ο Τζεντιλόνι δεν θέλει την έκδοση ευρω-ομολόγου που ζητά η χώρα του και αντιτίθεται σθεναρά η Γερμανία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η Ευρώπη να χωριστεί σε δύο κομμάτια.

Ο ίδιος προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα: «Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως ένα κοινό εργαλείο για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης», λέει. «Διαφορετικά, διακινδυνεύουμε να παγιώσουμε μια κατάσταση κατά την οποία οι διαφορές μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης και της υπόλοιπης Ενιαίας Αγοράς θα γίνουν πολύ μεγάλες και θα επέλθει διάσπαση».

«Ο χρόνος τρέχει», προειδοποίησε ο Τζεντιλόνι. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε έως ότου ο ιός κάνει “ειρήνη” μαζί μας για να μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε την Ευρώπη. Η ανοικοδόμηση πρέπει να ξεκινήσει τώρα, την άνοιξη, το καλοκαίρι».
ν

 


Translate this post