Κοροναϊός στην Ιταλία: Εφιάλτης με 627 θανάτους μέσα σε μια μέρα (vid)

Κατηγορία NEWS, Κορονοϊός

ΙΑΤΡΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

• Σκηνές από την Κόλαση του Δάντη εκτυλίσσονται στην Ιταλία, με τον στρατό να καλείται να βοηθήσει στον αποκλεισμό μεγάλων περιοχών. Δείτε το βίντεο στο τέλος του άρθρου.

• Γιατί οι Ιταλοί απέτυχαν να περιορίσουν τη διασπορά του κοροναϊού.

Εφιαλτικές στιγμές ζει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις μονάδες εντατικής θεραπείας της βόρειας Ιταλίας, καθώς πεθαίνει ένας ασθενής κάθε δύο λεπτά! Πηγή: YouTube

ν

ΜΕ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ από τον κοροναϊό να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο (πλησιάζουν τα 300.000) και τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 11.500, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, ακόμη κι από την Κίνα, είναι η Ιταλία, η οποία αφενός άργησε να πάρει μέτρα που θα εμπόδιζαν την διασπορά του κοροναϊού, αφετέρου τα μέτρα που πήρε ήταν χλιαρά έως διακοσμητικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Robert Booy από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, η Ιταλία άργησε να αναγνωρίσει την επικινδυνότητα του προβλήματος. Αυτό ήταν και το λάθος της. Δεν πήρε τις πρώτες μέρες τα αυστηρά μέτρα που έπρεπε.

Κατ’ αρχήν έπρεπε να γίνουν συστηματικοί έλεγχοι και εξετάσεις σε όλο τον πληθυσμό της βόρειας Ιταλία. Αυτό δεν έγινε και πολλά άτομα που είχαν μολυνθεί από τον κοροναϊό αλλά δεν το γνώριζαν, μετέδιδαν τη νόσο σε άλλους καθώς ήταν ελεύθερα να μετακινούνται και να ταξιδεύουν.
ν

ΜΕ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ

Ο κοροναϊός μεταδίδεται με γεωμετρική πρόοδο. «Διπλασιάζεται κάθε τρεις μέρες», λέει ο καθηγητής Booy σε βίντεο της Ακαδημίας Επιστημών της Αυστραλίας.

«Αυτό σημαίνει ότι αν τα κρούσματα φτάσουν τα 1.000 στην αρχή της εβδομάδας, στο τέλος της εβδομάδας θα έχουν φτάσει τα 4.000 και τη δεύτερη εβδομάδα τα 4.000 θα έχουν γίνει 16.000», λέει ο Αυστραλός καθηγητής.

Οι Ιταλοί απέτυχαν να «ισοπεδώσουν την καμπύλη» (flattening the curve), λέει ο Αυστραλός καθηγητής.
ν

What does ‘flattening the curve’ actually mean? | Australian Academy of Science
ν


ν

Τώρα η κυβέρνηση Κόντε αναγκάζεται να ζητήσει τη βοήθεια του στρατού για να απομονώσει ολόκληρες περιοχές, κηρύσσοντας στρατιωτικό νόμο, κινδυνεύοντας έτσι να κατηγορηθεί για επιβολή δικτατορίας.

Αυτό που ζουν οι Ιταλοί είναι εφιαλτικό, σαν από την Κόλαση του Δάντη. Καθημερινά καταγράφουν νέα ρεκόρ θανάτων, έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ την Κίνα – το επίκεντρο της επιδημίας.

Ο αριθμός των νεκρών στην Ιταλία ξεπέρασε τις 4.000, με 627 θανάτους να καταγράφονται χθες, σχεδόν 50% περισσότεροι από όσους είχαν συμβεί την προηγούμενη μέρα.

Η πλειοψηφία των θανάτων –σχεδόν το 90%– αφορά σε άτομα μεγάλης ηλικίας, άνω των 70 ετών.
ν

ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Ιταλοί γιατροί εξηγούν ότι το ποσοστό αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχουν περιορισμένα μέσα και φάρμακα για την καταπολέμηση του SARS-CoV-2. Έτσι, οι προσπάθειες των γιατρών επικεντρώνονται αποκλειστικά στη σωτηρία των παιδιών, των νέων και των ασθενών μέσης ηλικίας, ενώ οι ηλικιωμένοι αφήνονται στην τύχη τους. Στην καλύτερη περίπτωση τους δίδεται μια μάσκα οξυγόνου.

Το βράδυ της Παρασκευής τα κρούσματα είχαν ξεπεράσει τις 47.000, με σχεδόν 3.000 από αυτά να αφορούν ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση.
ν

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Papa Giovanni XXIII στο Μπέργκαμο. Το ιατρικό προσωπικό βοηθά τους ασθενείς νέας ηλικίας, αφήνοντας τους ηλικιωμένους να πεθάνουν. Image: ASST Papa Giovanni XXIII. Πηγή: Supplied

ν

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Επειδή έχει λίγα κρούσματα, η Αυστραλία είναι μια άλλη χώρα που έχει αποφύγει να πάρει δρακόντεια μέτρα για την καταπολέμηση του κοροναϊού. Όπως και στη Βρετανία, έχει επικρατήσει η… παράλογη λογική της «ανοσίας της αγέλης».

Έτσι και στις δύο αυτές χώρες τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται. Στη Βρετανία υπάρχουν σχεδόν 4.000 κρούσματα και 177 θάνατοι, ενώ στην Αυστραλία 1.000 κρούσματα και 7 θάνατοι.

Οι πολίτες των δύο αυτών χωρών πιστεύουν ότι μπορούν να χειριστούν τον οργανισμό τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προσβληθεί από τον κοροναϊό, ενώ θεωρούν ότι το εμβόλιο είναι θέμα λίγων μηνών.

«Η εκτίμηση ότι το εμβόλιο για τον SARS-CoV-2 μπορεί να παρασκευαστεί σε περίπου 12 μήνες είναι αρκετά υπεραισιόδοξη», λέει ο καθηγητής Damian Purcell από το Ινστιτούτο Doherty της Αυστραλίας.

«Υπαρχουν αντικειμενικές δυσκολίες», συνεχίζει ο καθηγητής. «Η μεγάλη δυσκολία δεν είναι μόνο η παραγωγή του εμβολίου ώστε καθένας από τα δισεκατομμύρια των κατοίκων της Γης να έχει ένα φιαλίδιο του εμβολίου, αλλά ότι το εμβόλιο θα μπορεί να λειτουργήσει προσφέροντας ανοσία σε έναν τόσο μεγάλο πληθυσμό».
ν

When will a COVID-19 vaccine be produced? | Australian Academy of Science
ν


ν

«Το εμβόλιο απαιτεί εκτεταμένες δοκιμές σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Στη συνέχεια η παραγωγή του απαιτεί ένα επίπεδο καθαρότητας που ξεπερνά τις υπάρχουσες δυνατότητές μας».

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται πολύς χρόνος για την παραγωγή ενός εμβολίου καθώς πρέπει να περάσει από πολλές δοκιμές για να καταστεί βέβαιο ότι δεν θα έχει αρνητικές επιδράσεις.

«Ο ιός SARS-CoV-2 δεν είναι όπως ο ιός της γρίπης. Πρόκειται για έναν εντελώς νέο ιό που κανείς από εμάς δεν έχει ξαναδεί. Αρχικά πρέπει να βρούμε τους διάφορους τρόπους με τους οποίους οι οργανισμοί των ασθενών ανταποκρίνονται στον ιό. Είναι αρκετά παρήγορο το γεγονός ότι μερικοί από τους ασθενείς αναρρώνουν αρκετά γρήγορα», δήλωσε ο καθηγητής Purcell.

«Επίσης είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι ο ιός δεν μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα. Αυτό μας κάνει αισιόδοξους για την κατασκευή του εμβολίου, όμως αυτό δεν θα πάρει λιγότερο από 12 μήνες».
ν

The shocking centre of the COVID-19 crisis | Sky News
ν

ν

 


Translate this post