Κοροναϊός στην Ελλάδα: Στα 117 τα κρούσματα – 10 τα «ορφανά» (vid)

Κατηγορία Κορονοϊός

ΙΑΤΡΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

18 νέα κρούσματα σε 24 ώρες και άλλα 15 υπό διερεύνηση. Κλείνουν θέατρα, σινεμά, γυμναστήρια, κέντρα διασκέδασης.

ν

ΣΤΑ 117 ανέρχονται τα  κρούσματα του κοροναϊού  στην Ελλάδα. Τα 18 από αυτά επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Από αυτά όμως, τα 10  χαρακτηρίζονται ως «ορφανά», δηλαδή δεν είναι  γνωστό πώς ασθένησαν.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 82 είναι «εισαγόμενα», τα 25 είναι των πρώτων που ασθένησαν και τα υπόλοιπα είναι άγνωστης προέλευσης. Υπάρχουν ακόμη 15 υπό διερεύνηση. 

Από τους 117 που μολύνθηκαν από τον κοροναϊό, 34 νοσηλεύονται, 3 από αυτούς σε ΜΕΘ, ενώ πήραν εξιτήριο η 38χρονη που είχε διαγνωσθεί πρώτη με τον κοροναϊό στην Ελλάδα μαζί με το παιδί της.
ν

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ

Ωστόσο αυτό που προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα είναι τα 10 «ορφανά» κρούσματα, αυτά δηλαδή που δεν είναι γνωστή η πηγή της διασποράς.

Ήδη, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού που περιλαμβάνουν κλείσιμο θεάτρων, κινηματογράφων, παιδότοπων, κέντρων διασκέδασης, γυμναστηρίων και χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
ν

3 ΧΡΟΝΙΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΙΣΟΒΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κινδυνεύουν με φυλάκιση έως και 3 χρόνια όσοι πολίτες παραβιάζουν τους κανόνες και τα μέτρα περιορισμού, είτε κυκλοφορώντας στους δρόμους ενώ έχουν προσβληθεί από τον ιό είτε επισκέπτονται και έχουν επαφές με ασθενείς δίχως την γνώση των αρμοδίων αρχών.

Για όσους λοιπόν με τη συμπεριφορά τους βοηθούν στην εξάπλωση του κοροναϊού προβλέπεται φυλάκιση 3 ετών, ενώ όσοι με τη συμπεριφορά τους προσβάλλουν ή θέτουν σε κίνδυνο θεμελιώδη αγαθά όπως η ζωή και η σωματική υγεία, κινδυνεύουν με κάθειρξη 10 ετών εάν επέλθει θάνατος, ή με ισόβια κάθειρξη εάν προκληθεί θάνατος μεγάλου αριθμού πολιτών.
ν


ν

Αυτά επισημαίνει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, σε σημερινή επείγουσα εγκύκλιό του προς όλους τους εισαγγελείς της χώρας και παράλληλα ζητεί την άμεση επέμβασή τους όταν διαπιστώνεται παραβίαση των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κοροναϊού.

Ειδικότερα, με εγκύκλιο που απέστειλε σήμερα στους εισαγγελείς όλης της χώρας, ο κ. Πλιώτας αναφέρεται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα στο οποίο προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τα μέτρα που έχουν διαταχθεί για να αποτραπεί η διάδοση επικίνδυνης νόσου και πολύ περισσότερο εάν επέλθει θάνατος. Πλέον του στερητικού μέτρου της φυλάκισης, προβλέπονται και χρηματικά πρόστιμα.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «με αυτή τη συμπεριφορά προσβάλλουν ή θέτουν σε κίνδυνο θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά όπως η ζωή και η σωματική υγεία» και προσθέτει: «Είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση».
ν

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: 10.000 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ

Η Βρετανία είχε μέχρι χθες 560 κρούσματα και 10 θανάτους. Και αποτελεί έκπληξη η σημερινή ανακοίνωση ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να ξεπερνά τις 10.000!

Φαίνεται ότι για να μην δημιουργηθεί πανικός, η Βρετανία έκρυβε, όπως και η Τουρκία, τον πραγματικό αριθμό των μολυσμένων ατόμων. Μετά όμως και τη μόλυνση από κοροναϊό της υπουργού Υγείας, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να πει την αλήθεια,

Έτσι, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, σερ Πάτρικ Βάλανς, αποκάλυψε τον πραγματικό αριθμό των πασχόντων από κοροναϊό στη Βρετανία.

Ωστόσο, η Βρετανία απέφυγε να πάρει άλλα μέτρα, παρ’ όλο που ο Μπόρις Τζόνσον προετοίμασε το κοινό για τα χειρότερα, λέγοντας ότι «πολλοί θα χάσουν αγαπημένα τους πρόσωπα», χαρακτηρίζοντας την επιδημία ως «τη χειρότερη κρίση δημόσιας υγείας της γενιάς μας».
ν

Coronavirus update: ‘Families are going to lose loved ones’, says Boris Johnson | Evening Standard
ν

ν

1.016 ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Στη γειτονική μας Ιταλία οι θάνατοι από τον κοροναϊό έφτασαν τους 1.016 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 15.000. Άλλοι 189 άνθρωποι πέθαναν μέσα σε μια μέρα, ανεβάζοντας το ποσοστό θνησιμότητας από τον κοροναϊό σε 6,25%. Την ίδια ώρα, 1.258 ασθενείς θεραπεύτηκαν.

Στην Λομβαρδία συνολικά καταγράφονται 8.725 κρούσματα και 744 νεκροί.

Στην περιφέρεια Αιμίλια Ρομάνα οι ασθενείς είναι 1.947 και οι νεκροί, συνολικά, 146.

Στην περιφέρεια Βένετο σημειώθηκαν 1.384 κρούσματα και υπάρχουν 32 νεκροί.
ν

Italy Under Lockdown As Coronavirus Death Toll Jumps Dramatically | TODAY
ν

ν

 


Translate this post