Κοροναϊός στην Ελλάδα: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων (vid)

Κατηγορία NEWS, Κορονοϊός

ΙΑΤΡΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Καταιγίδα κοροναϊού: 31 τα καταγεγραμμένα κρούσματα. «Θα νοσήσει το 5% του πληθυσμού εφέτος», εκτιμά ο Τσιόδρας.

Για τους υγιείς, η μάσκα έχει περισσότερο ψυχολογική παρά πρακτική αξία ως μέσο προστασίας. Είναι χρήσιμη μόνο στους ασθενείς για να μην μεταδώσουν τον κοροναϊό. Image: Supplied

ν

ΡΑΓΔΑΙΑ αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, με 21 νέα κρούσματα σε μια μέρα, ανεβάζοντας έτσι συνολικά τις μολύνσεις στις 31, πολλές από τις οποίες κρίνονται σοβαρές.

Τα κρούσματα αυτά προέρχονται από το γκρουπ των ανθρώπων που είχαν ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους και μολύνθηκαν όλοι από τον κοροναϊό.

Από το γκρουπ αυτό (στο οποίο ήταν ο 66χρονος από την Αμαλιάδα μαζί με τη σύζυγό του, το 9ο και το 10ο κρούσμα αντίστοιχα) εξετάστηκαν μέχρι στιγμής 24 άτομα, εκ των οποίων τα 21 διαγνώσθηκαν με τον κοροναϊό. Από αυτούς 3 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στα 31, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πολλαπλάσιος καθώς η νόσος εκδηλώνεται και με ήπια συμπτώματα ή και χωρίς συμπτώματα.
ν

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος έξαρσης της επιδημίας, ιδίως μέσω των ταξιδιωτών. «Ο εργαστηριακός έλεγχος, όσο αυξάνουν τα περαστικά, θα πραγματοποιείται μόνο στα περιστατικά που εμφανίζουν σοβαρή συμπτωματολογία και όχι στα ήπια», είπε.

Εκτίμησε δε πως εφέτος μπορεί να νοσήσει το 5% του πληθυσμού (500.000 άνθρωποι). Ενδεχομένως του χρόνου το χειμώνα να προσβληθεί το 10-15% του πληθυσμού (1.000.000 έως 1.500.000 άνθρωποι) και ανέφερε, προκειμένου να προλάβει όπως είπε, την επιδημία του φόβου και του πανικού που είναι πολύ χειρότερες, πως από την εποχική γρίπη νοσεί το 15% των Ελλήνων, και συνεπώς οι αριθμοί και τα ποσοστά των ασθενών δεν έχουν σε αυτή τη φάση σημασία.

Όπως είχαμε πει σε προηγούμενο σημείωμά μας, τα κρούσματα του Covid-19 θα είναι πολλά στη χώρα μας, καθώς είναι τελείως απροετοίμαστη στο ενδεχόμενο μιας πανδημίας, με ελάχιστες μονάδες εντατικής θεραπείας και πλημμελές ιατρικό και νοσοκομειακό σύστημα γεμάτο ελλείψεις.

Τα κρούσματα είναι ήδη πολλά, αλλά δεν ανακοινώνονται για να μην προκληθεί πανικός.

Όσο για τη δήλωση ότι από την εποχική γρίπη νοσεί το 15% των Ελλήνων, αυτή είναι αντίγραφο της δήλωσης του Αμερικανού αρχίατρου Jerome Adams, ο οποίος ρωτήθηκε για το αν ο κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί με το ταχυδρομείο ή με τις αποστολές εμπορευμάτων.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο κοροναϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω ταχυδρομείου», απάντησε.
ν

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι τα ταξίδια. Ο 58χρονος συνθέτης Μπρετ Ντην (Brett Dean), διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Αδελαΐδας, ταξίδεψε στην Ταϊβάν και επέστρεψε στην Αυστραλία έχοντας προσβληθεί από τον κοροναϊό. Image: Supplied
ν

Η ερώτηση έγινε επειδή ένας υπάλληλος της Amazon στο Σιάτλ βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό, ενώ δύο άλλοι εργαζόμενοι της Amazon στην Ιταλία αρρώστησαν τις τελευταίες εβδομάδες.

«Όπως ανέφερε ο Tony Fauci, διευθυντής του National Institute of Allergy and Infectious Diseases και κορυφαίος εμπειρογνώμονας στον τομέα αυτόν, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο κοροναϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω ταχυδρομείου. Κανείς κοροναϊός δεν έχει εξαπλωθεί μέσω της αποστολής δεμάτων ή εμπορευμάτων», δήλωσε ο Jerome Adams.

«Οι περισσότεροι ασθενείς από τον κοροναϊό παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα και περνούν την ασθένεια σαν ένα κοινό κρυολόγημα ή γρίπη και τελικά αναρρώνουν. Θέλω να σας θυμίσω ότι στις ΗΠΑ είχαμε εφέτος 18.000 θανάτους από γρίπη, ενώ έχουμε μόλις 12 θανάτους από τον κοροναϊό», πρόσθεσε ο αρχίατρος μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Να σημειωθεί ότι φέτος στην Ελλάδα είχαμε 83 θανάτους από την εποχική γρίπη. Συνολικά είχαμε 234 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 213 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 87 (37,2%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.
ν

ΠΟΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ

Το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα, μετά την έξαρση των κρουσμάτων του κοροναϊού, για να υποστούν απολύμανση.

Την Παρασκευή, κλειστά θα είναι σχολεία και πανεπιστήμια σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο.

Με πρωτοβουλία τοπικών αρχών κλείνουν σχολεία σε όλη τη χώρα προληπτικά για απολύμανση. Την Παρασκευή θα γίνει απολύμανση σε όλα τα σχολεία του Πειραιά.

Για προληπτικούς λόγους, αναστέλλεται η λειτουργία του πανεπιστήμιου στο Ρέθυμνο, αλλά και η Πάντειος, η οποία κλείνει την Παρασκευή και το Σάββατο.

ν

ν

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ



Σύμφωνα με τον ΠΟΫ, οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους είναι οι εξής:

– Κίνα: 3.013

– Ιταλία: 149

– Ιράν: 107

– Νότια Κορέα: 40

– ΗΠΑ: 12

– Γαλλία: 7

– Ιαπωνία: 6

– Ισπανία: 3

– Χονγκ Κονγκ, Ιράκ και Αυστραλία από 2

– Βρετανία, Ελβετία, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Σαν Μαρίνο και Φιλιππίνες από 1 θάνατο.
ν

ΠΕΘΑΝΕ ΑΦΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΚΕ

Πρέπει να σημειωθεί ότι όποιος αναρρώνει από τον κοροναϊό δεν σημαίνει ότι αποκτά ανοσία. Όπως ανέφερε στις 6 Μαρτίου το news portal “The Paper” με έδρα τη Σαγκάη, ένας 36χρονος Κινέζος πέθανε στην Ουχάν, αφού είχε αναρρώσει από τον κοροναϊό ύστερα από νοσηλεία.

Ο Li Liang ήταν στο νοσοκομείο Fangcang για δύο εβδομάδες με ήπια έως μέτρια συμπτώματα, αλλά στη συνέχεια του ζητήθηκε να πάει στο σπίτι και να παραμείνει σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Σύμφωνα με το “The Paper”, και άλλοι ασθενείς που πήραν εξιτήριο, αρρώστησαν ξανά αργότερα από τον κοροναϊό.
ν

Coronavirus: myths about hand dryers, pets and even thermal scanners | news.com.au
ν

ν

 


Translate this post