176 νεκροί από τη συντριβή Boeing 737 στο Ιράν (vid)

Κατηγορία NEWS, Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Δείτε τα φλεγόμενα συντρίμμια του ουκρανικού Boeing 737-800 που έπεσε κοντά στο αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης.

Κανένας επιζών από τη συντριβή του ουκρανικού Boeing 737-800, που έπεσε κοντά στο αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης, την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020. Πηγή: YouTube

ν

ΚΑΙ ΟΙ 176 επιβαίνοντες (167 επιβάτες και 9 μέλη πλήρωμα) έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή αεροσκάφους Boeing 737-800 της εταιρείας Ukraine International Airlines λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης. Το αεροπλάνο έπεσε σε χωράφι περίπου 10 χλμ. από το αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί.

«Είναι αδύνατον» να υπάρχουν επιζώντες στην πτήση PS-752 από την Τεχεράνη στο Κίεβο, ανέφερε στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου, ο οποίος ανέφερε ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν 176 άνθρωποι, επιβάτες και μέλη πληρώματος. «Όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί», ήταν ο τίτλος του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων IRNA.

Οι υπηκοότητες των νεκρών, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Vadym Prystaiko, είναι οι εξής: 82 Ιρανοί, 63 Καναδοί και 11 Ουκρανοί ‒εννέα από τους οποίους ήταν μέλη του πληρώματος‒ 10 Σουηδοί, 4 Αφγανοί, 3 Γερμανοί και 3 Βρετανοί.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που μεταδόθηκαν από ιρανικά ΜΜΕ, το αεροσκάφος συνετρίβη στην πόλη Σαχριάρ, δυτικά της μητροπολιτικής περιοχής της Τεχεράνης, και πήρε φωτιά.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως το αεροσκάφος κατέπεσε εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων. Δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πιλότος έχασε τον έλεγχο του αεροσκάφους – κάτι που έχει παρατηρηθεί στη σειρά αεροσκαφών Boeing 737 Max, αλλά δεν είχε έως τώρα παρατηρηθεί στα Boeing 737-800.
ν

‘No survivors’ after Ukrainian Boeing 737 passenger plane crashes in Iran | FRANCE 24
ν

ν

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

Το 737-800 είναι ένα από τα πιο χρησιμοποιημένα μοντέλα στον κόσμο με καλό, έως τώρα, ιστορικό ασφάλειας, χωρίς το επικίνδυνο χαρακτηριστικό να αναλαμβάνει το κομπιούτερ τον έλεγχο του αεροσκάφους, όπως συμβαίνει στη 737 Max-8 που οδήγησε σε δύο συντριβές στις οποίες σκοτώθηκαν 346 άτομα. Η Boeing έχει αποσύρει τα 737 Max-8, όπως φαίνεται όμως τα προβλήματα ξεκίνησαν από τη σειρά 737-800.

Το Boeing 737 Max είναι μια σειρά αεροσκαφών στενής ατράκτου, σχεδιασμένη και κατασκευασμένη από την Boeing Commercial Airplanes, ως η τέταρτη γενιά του Boeing 737 η οποία διαδέχτηκε το Boeing 737 Next Generation (NG).

Η νέα σειρά 737 παρουσιάστηκε στις 30 Αυγούστου 2011. Η πρώτη πτήση πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2016. Η νέα σειρά κέρδισε την πιστοποίηση της FAA στις 8 Μαρτίου 2017. Η πρώτη παράδοση ήταν ένα αεροσκάφος Max 8 στις 6 Μαΐου 2017 στην Malindo Air (Μαλαισία), η οποία έθεσε το αεροσκάφος σε λειτουργία στις 22 Μαΐου 2017. Το 737 Max βασίζεται σε προηγούμενα σχέδια 737.

Μετά από δύο θανατηφόρες συντριβές αεροσκαφών Max 8 τον Οκτώβριο του 2018 και τον Μάρτιο του 2019, οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο καθήλωσαν όλη τη σειρά των αεροσκαφών.

Στην πραγματικότητα, η σειρά 737 είναι μια φτηνή σειρά, με στόχο τα αεροσκάφη της να μπορούν να τα αγοράσουν χώρες του τρίτου κόσμου. Στη σειρά 737 Max 8, εκτός από τα προβλήματα στην καλωδίωση, ο υπολογιστής του αεροσκάφους έπαιρνε ξαφνικά τον έλεγχο από τον πιλότο και οδηγούσε το αεροσκάφος με τη μύτη προς τα κάτω, για να συντριβεί στο έδαφος.

Κάτι τέτοιο φαίνεται να συνέβη και στην περίπτωση του 737-800 των Ουκρανικών Αερογραμμών, όπως φαίνεται στο σχετικό βίντεο:
ν

Moment burning Ukrainian Boeing 737 goes down, crash site covered in fire | RT
ν

ν

«Η φωτιά είναι τόσο δυνατή που δεν μπορούμε να κάνουμε καν προσπάθεια διάσωσης (…) επιτόπου βρίσκονται 22 ασθενοφόρα, τέσσερα λεωφορεία-ασθενοφόρα και ένα ελικόπτερο», δήλωσε ο Πιρχουσεΐν Κουλιβάντ, επικεφαλής της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, στην ιρανική τηλεόραση.

Κατά τον εξειδικευμένο ιστότοπο FlightRadar24, το αεροσκάφος είχε τεθεί σε υπηρεσία πριν από μόλις τρία χρόνια και ήταν 737-NG. Ο εκπρόσωπος της Μπόινγκ, Γκόρντον Τζόντροου, περιορίστηκε να πει ότι η εταιρεία είναι ενήμερη για τις πληροφορίες που μεταδίδονται από μέσα ενημέρωσης για τη συντριβή αεροσκάφους της αμερικανικής εταιρείας και ότι προς το παρόν συγκεντρώνει πληροφορίες.
ν

ΕΠΕΣΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΚΠΕΜΨΕΙ ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Η ουκρανική πρεσβεία στο Ιράν ανακοίνωσε ότι η συντριβή του αεροσκάφους οφείλεται σε βλάβη του κινητήρα και δεν σχετίζεται με τρομοκρατία.

Προς το παρόν η Ukraine International Airlines (UIA) δεν έχει κάνει κάποια ανακοίνωση για το συμβάν, το οποίο είναι το πρώτο θανατηφόρο δυστύχημα για την εταιρεία.

Ιρανοί διασώστες βρήκαν σήμερα ένα μαύρο κουτί από το αεροσκάφος Boeing 737 που συνετρίβη λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης, μετέδωσε το ιρανικό κρατικό δίκτυο IRIB.

Το αεροσκάφος συνετρίβη χωρίς να εκπέμψει σήμα κινδύνου. Σύμφωνα με ορισμένους μάρτυρες, πήραν φωτιά οι μηχανές του αεροσκάφους.
ν

Ένα Boeing 737-800 της εταιρείας Ukraine International Airlines, σαν αυτό που συνετρίβη στο Ιράν. Image: Global Look Press / Markus Mainka. Πηγή: Supplied
ν

Συνεργεία διάσωσης ψάχνουν για πτώματα στον τόπο συντριβής, στο Shahedshahr, νοτιοδυτικά της Τεχεράνης. Image: AP. Πηγή: Supplied
ν

Άνδρες των σωστικών συνεργείων μεταφέρουν τα πτώματα από τον τόπο συντριβής. Image: AP. Πηγή: Supplied
ν

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ένας από τους κινητήρες του Boeing 737 έπιασε φωτιά, μόλις το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης το πρωί της Τετάρτης. Image: AP. Πηγή: Supplied
ν

Σάκοι με τις σορούς των 176 επιβατών και μελών του πληρώματος. Μετά τα 737 Max 8 δημιουργούνται ερωτηματικά και για την ασφάλεια των Boeing 737. Image: AP. Πηγή: Supplied
ν

 


Translate this post