Ήττα Ερντογάν στις εκλογές λόγω οικονομίας (vid)

Κατηγορία NEWS, Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Σημαντική πολιτική ήττα για τον πρόεδρο Ερντογάν αποτελεί το αποτέλεσμα των προχθεσινών δημοτικών εκλογών στην Τουρκία.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, είναι ο μεγάλος νικητής των δημοτικών εκλογών. Image: Erdem Sahin / EPA-EFE / REX. Πηγή: Supplied

ν

ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ το αποτέλεσμα των προχθεσινών δημοτικών εκλογών στην Τουρκία σηματοδοτεί μια σημαντική πολιτική ήττα για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το αστέρι του οποίου λάμπει αδιάλειπτα από το 2002. Το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης (AKP) χάνει την Άγκυρα, για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια, τη Σμύρνη και, κυρίως, την Κωνσταντινούπολη – τον μεγαλύτερο μητροπολιτικό δήμο της χώρας.
Ιδιαίτερα η απώλεια της Πόλης είναι σοβαρό πλήγμα για το γόητρο του Ερντογάν, ο οποίος είχε διατελέσει δήμαρχος το 1994, ξεκινώντας από εκεί την πολιτική του καριέρα και την πορεία προς την κεντρική εξουσία. Ο ίδιος μάλιστα έλεγε προεκλογικά πως «όποιος κερδίσει την Κωνσταντινούπολη κερδίζει την Τουρκία».
Ωστόσο, παρά την ηχηρή αμφισβήτηση, το AKP του Ερντογάν παραμένει πρώτο κόμμα, έχοντας συνολικά συγκεντρώσει περισσότερο από 51%.
Η ισχύς του Τούρκου προέδρου δεν φαίνεται άμεσα να κινδυνεύει. Ελέγχει άλλωστε διά πυρός και σιδήρου τη διακυβέρνηση της χώρας. Το AKP αμφισβήτησε μάλιστα τα εκλογικά αποτελέσματα σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, εν όψει των ενστάσεων προς την εκλογική επιτροπή.
Όποιο όμως κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα, οι νέοι δήμαρχοι δεν θα χαρούν για πολύ, καθώς ο Ερντογάν με τις υπερεξουσίες που διαθέτει, θα τους καταργήσει με διάφορες προφάσεις και θα διορίσει δικούς του ανθρώπους στη θέση τους.
Μέχρι το 2023 ο Ερντογάν δεν έχει να αντιμετωπίσει εκλογική αναμέτρηση, ενώ μόλις πέρυσι στις γενικές εκλογές, με την οικονομία όχι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι είναι τώρα, το AKP πλειοψήφησε με 52%.
ν

Τα αποτελέσματα των τουρκικών δημοτικών εκλογών. AKP (Ερντογάν), CHP (Κιλιτσντάρογλου – Ιμάμογλου), MHP (Εθνικιστές), HDP (Κουρδικό Κόμμα), ΤΚΡ (Κομμουνιστικό Κόμμα), Ind (Ανεξάρτητοι). Πηγή: Wikimedia Commons
ν

ΚΑΚΙΣΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική», παρά τις υποσχέσεις για αντιμετώπιση της κακής κατάστασης της οικονομίας, οι δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης είναι περιορισμένες. Η κατά 30% περσινή υποτίμηση της λίρας επιβαρύνει ήδη το υψηλό κόστος δανεισμού και εξαντλεί τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας στην προσπάθειά της να συγκρατήσει την πτώση. Μέσα σε τρεις εβδομάδες τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 10 δισ. δολάρια.
Η Τουρκία πρέπει να επαναχρηματοδοτήσει περί τα 150 δισ. δολάρια βραχυπρόθεσμου χρέους μέσα στους δώδεκα επόμενους μήνες, με τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας να εκτιμάται πως έχουν μειωθεί σε 26 δισ. δολάρια.
Η ιταλική τράπεζα UniCredit εκτιμά ότι η τουρκική οικονομία θα καταγράψει ύφεση 5% το 2019, ενώ η ανεργία έχει ανέλθει στο 14%.
Όσο η κρίση θα βαθαίνει, τόσο περισσότερο θα επιχειρεί ο Ερντογάν με τις νέο-οθωμανικές του επιδιώξεις να τονώσει το αίσθημα υπερηφάνειας των Τούρκων. Αντί για… ψωμί θα πουλά «Γαλάζια Πατρίδα» και θα βρυχάται πότε προς τη Συρία και πότε προς το Αιγαίο.
ν

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου του ρεπουμπλικανικού κόμματος είναι ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Image: Supplied
ν

Ο ΝΕΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, είναι ποντιακής καταγωγής και ελληνόφωνος. Επισκέπτεται μάλιστα συχνά τα Γιαννιτσά όπου χορεύει ποντιακά (βλ. βίντεο στο τέλος του άρθρου).
Ο Ιμάμογλου είναι το νέο ανερχόμενο αστέρι στην πολιτική ζωή της Τουρκίας. Γεννήθηκε το 1970 στην Τραπεζούντα. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και έκανε μεταπτυχιακό στην διαχείριση ανθρώπινων πόρων. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το sigmalive, το 1988-90 σπούδασε στα κατεχόμενα της Κύπρου.
Όπως σημειώνει η κυπριακή ιστοσελίδα, ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, φοίτησε στην Κερύνεια και έπαιξε και ποδόσφαιρο ως τερματοφύλακας στην ομάδα TOL (Turk Ocagi Limassol). Στα νιάτα του έπαιζε ποδόσφαιρο και στην ομάδα της Τραπεζούντας.
Μετά από τις σπουδές του στα κατεχόμενα φοίτησε και στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης λαμβάνοντας πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε στην οικογενειακή κατασκευαστική εταιρεία, ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.
Οι σχέσεις που είχε με τα κατεχόμενα τον οδήγησαν να αναγείρει μνημείο στην Κωνσταντινούπολη για την Κύπρο, με τον Κιουτσούκ και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, το οποίο γκρέμισαν οι Γκρίζοι Λύκοι.
Το 2008 έγινε μέλος του ρεπουμπλικανικού κόμματος. Είναι άλλωστε παραδοσιακός κεμαλιστής, ενώ η σύζυγός του δεν φοράει μαντίλα.
Ο γεννημένος στον Πόντο Ιμάμογλου που επικράτησε οριακά του Μπιναλί Γιλντιρίμ στις δημοτικές εκλογές που έλαβαν χώρα την Κυριακή, επισκέπτεται συχνά τα Γιαννιτσά. Σε βίντεο που έχει αναρτήσει στο προφίλ του στο Facebook, έχει γράψει: «χορός με φίλους Έλληνες στα Γιαννιτσά».

ν

ν

 


Translate this post