Ο Μπόρις Τζόνσον θα υλοποιήσει το Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου (vid)

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Youmagazine Newsroom

 

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, υποσχέθηκε να κάνει το Brexit πραγματικότητα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

ν

«ΕΚΕΙΝΟΙ που στοιχημάτισαν εναντίον της Βρετανίας θα χάσουν τα πάντα επειδή εμείς θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία και θα εκπληρώσουμε τις επανειλημμένες υποσχέσεις του κοινοβουλίου στον λαό και θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς εάν ή όμως», δήλωσε στην πρώτη ομιλία του, έξω από τον αρ. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο νέος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Αναφερόμενος στις προετοιμασίες για το Brexit, είπε ότι η κυβέρνησή του θα επιταχύνει τις διαδικασίες.

«Και τα λιμάνια θα είναι έτοιμα, και οι τράπεζες θα είναι έτοιμες, τα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις και τα νοσοκομεία θα είναι έτοιμα και ο τομέας των τροφίμων και της γεωργίας θα είναι έτοιμος και θα περιμένει να πουλήσει ακόμη περισσότερα, όχι μόνο εδώ αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε.

«Είναι ζωτικής σημασίας να προετοιμαστούμε για τη μακρινή πιθανότητα οι Βρυξέλλες να αρνηθούν να διαπραγματευτούν και να αναγκαστούμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, όχι επειδή το θέλουμε, αλλά επειδή είναι λογικό να προετοιμαστούμε», πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον, ή Μπότζο (BoJo) όπως τον αποκαλούν οι Βρετανοί, είπε ότι μολονότι θα συγκροτήσει «μια θαυμάσια ομάδα από άνδρες και γυναίκες», αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά την ευθύνη «για την αλλαγή που θέλω να δω».

Για τη φορολογία, είπε αόριστα ότι θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές ώστε να παράσχει «πρόσθετα κίνητρα για επενδύσεις σε κεφάλαιο και στην έρευνα».
ν

ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ;

Ο Τζόνσον υποσχέθηκε επίσης ότι θα επιτύχει μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη, «μια καλύτερη συμφωνία που θα μεγιστοποιεί τις ευκαιρίες για το Brexit ενώ θα μας επιτρέπει να αναπτύξουμε μια νέα συναρπαστική εταιρική σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, βασισμένη στο ελεύθερο εμπόριο και την αμοιβαία υποστήριξη».

Πρόσθεσε ότι είναι «πεπεισμένος» ότι θα τα καταφέρει μέσα σε 99 ημέρες. «Αλλά δεν θα περιμένουμε 99 ημέρες, επειδή ο βρετανικός λαός βαρέθηκε να περιμένει. Έχει έρθει η ώρα να δράσουμε, να λάβουμε αποφάσεις, να δώσουμε μια ισχυρή ηγεσία και να αλλάξουμε αυτή τη χώρα προς το καλύτερο», τόνισε.

Ένα από τα θέματα που εμπόδισαν την προκάτοχό του, την Τερέζα Μέι, να περάσει τη Συμφωνία Αποχώρησης από το κοινοβούλιο ήταν το «δίχτυ ασφαλείας» για την Ιρλανδία, το λεγόμενο backstop, που σημαίνει και «εμπόδιο». Ο Τζόνσον, κάνοντας ένα με τη λέξη, είπε: «Μην σας νοιάζει το backstop. Ήρθε η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του».

Η πρώτη ενέργεια του Τζόνσον ήταν να συγκροτήσει ένα υπουργικό συμβουλίο που αποτελείται αποκλειστικά από υπέρμαχους του σκληρού Brexit.

Επίσης, ο νέος πρωθυπουργός θα διορίσει τον Ντόμινικ Κάμινγκς, το διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης (Vote Leave) σε θέση υψηλόβαθμου συμβούλου στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Κάμινγκς, απόφοιτος της Οξφόρδης, γνωστός για το μαχητικό στιλ του, υποστηρίζει ότι το πολιτικό σύστημα στη Βρετανία έχει διαλυθεί και ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit υπονομεύτηκαν από αξιωματούχους και πολιτικούς που διαστρέβλωσαν τη βούληση του λαού.
ν

BORIS JOHNSON SHREDS CABINET IN ‘BRUTAL’ RESHUFFLE | ITV NEWS
ν

ν

«ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ» ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Ο υπαινιγμός του νέου πρωθυπουργού ότι μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί εξ ολοκλήρου τη συμφωνία αποχώρησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση εντός των επόμενων μηνών είναι «εξωπραγματικός», σχολίασε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ.

Οι κόκκινες γραμμές που θέτει η ΕΕ δεν έχουν αλλάξει και η διαπραγματευτική θέση των Βρυξελλών δεν θα αλλάξει ενόψει της προγραμματισμένης εξόδου της Βρετανίας, στις 31 Οκτωβρίου, προειδοποίησε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

Ο Βαράντκαρ έκανε τη δήλωση αυτή απαντώντας στην υπόσχεση που έδωσε ο Μπόρις Τζόνσον στην πρώτη ομιλία του ως πρωθυπουργός να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της ΕΕ «χωρίς εάν ή όμως» με «μια νέα συμφωνία, μια καλύτερη συμφωνία». «Ακούγοντας αυτά που είπε σήμερα είχα την εντύπωση ότι δεν μιλούσε μόνο για τη διαγραφή του backstop (για τη Βόρεια Ιρλανδία), αλλά για μια εντελώς νέα συμφωνία, μια καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία. Αυτό όμως δεν πρόκειται να γίνει», είπε.

«Οποιοσδήποτε υπαινιγμός ότι μπορεί να υπάρξει μια ολοκαίνουρια συμφωνία, την οποία θα διαπραγματευτεί μέσα σε εβδομάδες ή μήνες, είναι εξωπραγματικός», συνέχισε ο Βαράντκαρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι RTE.

Μολονότι ο Τζόνσον είπε στην ομιλία του ότι είναι πρόθυμος να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, εάν είναι αναγκαίο, ο Βαράντκαρ σημείωσε ότι για τον ίδιο είναι ξεκάθαρο πως ο νέος πρωθυπουργός δεν έχει τη στήριξη του κοινοβουλίου για να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.
ν

 


Translate this post