Επίθεση Τραμπ στο «χλιαρό» Brexit της Τερέζας Μέι

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Τραμπ: «Νομίζω ότι η συμφωνία που πάει να κλείσει με την ΕΕ δεν είναι η συμφωνία που θέλει ο βρετανικός λαός, δεν είναι η συμφωνία για την οποία έγινε το δημοψήφισμα».

Η συμφωνία για το Brexit «σκοτώνει» αυτήν του ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, ανέφερε σε συνέντευξή του ο Αμερικανός πρόεδρος. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ν

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε με οξύ τόνο εναντίον της προσέγγισης της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το Brexit σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική ταμπλόιντ εφημερίδα The Sun.
«Λοιπόν, νομίζω ότι η συμφωνία που πάει να κλείσει δεν είναι η συμφωνία που ψήφισε ο (βρετανικός) λαός, δεν είναι η συμφωνία για την οποία έγινε το δημοψήφισμα» στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αποχώρηση από την ΕΕ, έκρινε ο Τραμπ μιλώντας στην εφημερίδα.
«Είχα πει στην Τερέζα, την οποία συμπαθώ, της είχα πει τις απόψεις μου για το τι έπρεπε να κάνει, το πώς έπρεπε να διαπραγματευθεί (…) Θα έλεγα ότι πιθανόν πήγε προς την αντίθετη κατεύθυνση», συνέχισε.
«Εντάξει, έπρεπε να διαπραγματευθεί με τον καλύτερο τρόπο που ξέρει», όμως «οπωσδήποτε (η συμφωνία που εισηγήθηκε η Μέι) θα επηρεάσει την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, δυστυχώς με αρνητικό τρόπο», συμπλήρωσε ο Τραμπ.
Η συμφωνία που ετοιμάζεται να συνάψει η Μέι, διατηρώντας στενή εμπορική σχέση με την ΕΕ, «πιθανότατα θα σκοτώσει» κάθε ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών μεταξύ του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον, εξήγησε.
«Αν κλείσουν αυτή τη συμφωνία, θα διαπραγματευόμαστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση αντί να διαπραγματευόμαστε με το Ηνωμένο Βασίλειο, και αυτό πιθανότατα θα σκοτώσει τη συμφωνία», τόνισε ο Τραμπ στην εφημερίδα.
Θυμίζουμε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει κηρύξει τον «πόλεμο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση (διάβαζε Γερμανία), επιβάλλοντας δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
ν

Καλύτερος ο Μπόρις Τζόνσον

Τα σχόλια του μεγιστάνα των ακινήτων, που έγιναν λίγο πριν αρχίσει η πρώτη του επίσκεψη στη Βρετανία αφότου έγινε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, δημοσιεύονται στο τέλος μιας χαοτικής εβδομάδας για τη Μέι, κατά τη διάρκεια της οποίας δύο εξέχοντα μέλη της κυβέρνησής της υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιό της ως προς τη συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit, που θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί πολύ πριν από τον Μάρτιο του 2019.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε εξάλλου στη συνέντευξή του πως θεωρεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας–και ο ένας από τους δύο διαφωνούντες υπουργούς που παραιτήθηκαν–θα γινόταν σπουδαίος πρωθυπουργός. «Δεν προσπαθώ να βάλω τον έναν να συγκρουστεί με την άλλη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Απλά λέω πως νομίζω ότι θα γινόταν σπουδαίος πρωθυπουργός (…) Νομίζω ότι έχει αυτό που χρειάζεται».
Δηλαδή τα κότσια να τα βάλει με τους Γερμανούς.
Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι θεωρεί τη Μέι «συμπαθητικό άνθρωπο», ωστόσο επιτέθηκε ξανά στον δήμαρχο της βρετανικής πρωτεύουσας, τον μουσουλμάνο Σαντίκ Καν, κρίνοντας πως κάνει «φρικτή» δουλειά για το αξίωμά του.

ν

ν

 


Translate this post