Η χάρη των αγγέλων: Γνωρίστε τον φύλακα άγγελό σας (vid)

Κατηγορία Παραφυσικό

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  5|5

Από τον Φίλιππο Φίλιππα

 

Μιχαήλ: O Στρατηλάτης

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ένας πύρινος πολεμιστής και προστάτης, ένας πνευματικός σωματοφύλακας, που επικαλούμαστε όποτε είμαστε φοβισμένοι.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ κρατώντας τη σφαίρα του κόσμου. Έργο του 14ου αιώνα. Μονή Σινά. Image: Supplied

ν

Ο ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Μιχαήλ είναι ο επικεφαλής της στρατιάς των αγγέλων που ονομάζονται Αρετές. Είναι ένας πύρινος πολεμιστής και προστάτης, ένας πνευματικός σωματοφύλακας, που επικαλούμαστε όποτε είμαστε φοβισμένοι. Τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας τον αναφέρουν σαν τον «Πρίγκιπα του Φωτός». Είναι αυτός που απελευθερώνει τη Γη και τους ανθρώπους από το φόβο.

Περισσότερο από κάθε άλλον, ο αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο άγγελος της εποχής μας. O Γαβριήλ δέσποζε την εποχή ακριβώς πριν από τη γέννηση του Ιησού μέχρι και το τέλος του 19ου αιώνα, παραδίδοντας στην συνέχεια την εξουσία στον Μιχαήλ, ο οποίος κυβερνά στην παρούσα εποχή. Είναι ο αρχάγγελος του 21ου αιώνα και αυτός που μας δείχνει το δρόμο για τη νέα εποχή. Είναι η έμπνευσή μας, ο ηγέτης μας και βρίσκεται εδώ για να μας υπενθυμίζει, πάνω απ’ όλα, ότι είμαστε πνευματικά όντα.

O Μιχαήλ συχνά αποκαλείται “Στρατηλάτης” “Αρχιστράτηγος”, “Διοικητής των Ουράνιων Στρατιών” και “Επικυρίαρχος”. Και αυτό γιατί όλοι οι άλλοι αρχάγγελοι συνδέονται μαζί του και παίρνουν από αυτόν διαταγές. Μόνο ο Μιχαήλ δέχεται εντολές κατευθείαν από τη θεία πηγή.

Στις αγιογραφίες, ο Μιχαήλ απεικονίζεται κρατώντας σπαθί ή λόγχη και φορώντας πανοπλία. Αυτό, σε συνδυασμό με τους πολλούς στρατιωτικής χροιάς τίτλους του, μπερδεύει τους απλούς πιστούς που βρίσκουν δύσκολο να συμβιβάσουν αυτές τις πολεμοχαρείς καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις με τη φύση ενός μεγάλου αρχάγγελου. Προκειμένου να κατανοήσουμε αυτή τη σχέση, πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τις επιφανειακές όψεις και να κατανοήσουμε τον βαθύτερο συμβολισμό.

O Μιχαήλ είναι ο πολεμιστής του πνεύματος και φέρει σπαθί για να κομματιάσει την άγνοια. (Ένα μακρύ ξίφος είναι σύμβολο της πνευματικής επαγρύπνησης και οξύτητας). Σε μερικές τοιχογραφίες απεικονίζεται να υποτάσσει (όχι να σκοτώνει) έναν δράκο με τη λόγχη του. Πρόκειται για τον δράκοντα που αντιπροσωπεύει την απληστία, καθώς και κάθε άλλο ταπεινό ένστικτο.
ν

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΛΕΟΝΕΞΙΑΣ

Πολλοί άνθρωποι είναι βυθισμένοι στην άγνοια μόνο και μόνο γιατί ποτέ δεν είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την αλήθεια. Γι’ αυτούς, ο Μιχαήλ και οι άλλοι άγγελοι δεν αντιπροσωπεύουν παρά τη συμπόνια και τον οίκτο. Ευσπλαχνία, όμως, δεν σημαίνει αδυναμία.

Αν έχουμε άγνοια επειδή είμαστε τεμπέληδες και οκνηροί, αν περιφρονούμε σκόπιμα τη γνώση και αντιστεκόμαστε πεισματικά σε καθετί που θα μπορούσε να μας οδηγήσει προς μια πιο πνευματική ζωή, αν κλείνουμε ηθελημένα τα μάτια μας στα κακά που συμβαίνουν γύρω μας, επειδή η γνώση τους είναι πάρα πολύ δυσάρεστη, ίσως αξίζουμε ένα μικρό κέντρισμα από το σπαθί του Μιχαήλ!

Ωστόσο, η μεγάλη μάχη του Μιχαήλ είναι κατά των δυνάμεων της απληστίας και της πλεονεξίας που διαφθείρουν τον κόσμο. Συλλογιστείτε λίγο πάνω σε αυτό: δεκάδες πόλεμοι γίνονται σε διάφορα σημεία της Γης, άνθρωποι βασανίζονται, πληθυσμοί πεινούν, η Γη μολύνεται εξαιτίας της πλεονεξίας. O πόθος για εύρεση γης, πετρελαίου, ουρανίου, νερού, χρήματος ή δύναμης βρίσκεται στη ρίζα τόσων και τόσων κακών.

O Μιχαήλ ξεσηκώνει την καρδιά και το νου μας για να αντιταχθούν στις δυνάμεις της πλεονεξίας: αν βλέπουμε τις χρηματικές συναλλαγές ως επένδυση για το μέλλον και όχι σαν έδαφος κατάλληλο για την ανάπτυξη της απληστίας μας, αν διαμαρτυρόμαστε για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν είμαστε αντίθετοι σε κάθε πόλεμο, αν κλείνουμε το δρόμο οσάκις οι μπουλντόζες ρίχνουν ένα δέντρο για ν’ ανοίξουν ένα δρόμο, τότε συνεργαζόμαστε με τον Μιχαήλ.

Όμως για να είμαστε συμμέτοχοι με τους αγγέλους και τους αρχαγγέλους πρέπει να ενεργούμε σε αυτές τις καταστάσεις με συμπόνια και ευσπλαχνία και όχι με μίσος και επιθετικότητα. Πρέπει να μάθουμε να συγχωρούμε τους εκμεταλλευτές και τους ληστές.

Με όλα αυτά, ίσως σκεφτεί κανείς ότι πολιτικοποιούμε τους αρχαγγέλους – αν και η πολιτικοποίηση πνευματικών θεμάτων είναι τον τελευταίο καιρό της μόδας! Ωστόσο εδώ δεν πρόκειται για την πολιτική μιας παράταξης εναντίον μιας άλλης, ενός ομίλου εναντίον άλλου ή ενός έθνους εναντίον ενός άλλου, αλλά για την πολιτική διάσταση της ηθικής και της αρετής, γιατί η ηθική και η αρετή είναι άρρηκτα δεμένες με την πνευματική ζωή.

Με άλλα λόγια, οι άγγελοι δεν είναι αποσπασμένοι από τις υποθέσεις του σύγχρονου κόσμου. Αντίθετα ήταν και είναι κοντά μας και ενδιαφέρονται για την πνευματική ευημερία μας. Περιβάλλουν με στοργή εμάς και τον πλανήτη, με την τρυφερότητα ενός φιλόστοργου γονιού και με το πάθος ενός εραστή. Αλλά επειδή έχουμε ελεύθερη βούληση, πρέπει να τους το ζητήσουμε, να τους προσκαλέσουμε στη ζωή μας.
ν

< Επιστροφή

 


1 2 3 4 5

Translate this post