Η χάρη των αγγέλων: Γνωρίστε τον φύλακα άγγελό σας (vid)

Κατηγορία Παραφυσικό

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  1|5

Από τον Φίλιππο Φίλιππα

 

«Τους αγγέλους δεν μπορεί κανείς να τους αντιληφθεί και να τους περιγράψει παρά μόνο μέσω του νου· γιατί δεν βρίσκονται σε κάποιο τόπο, ούτε έχουν σώμα ούτε υπόκεινται σε χρόνο· η δε εμφάνισή τους γίνεται πριν την ανατολή του Ήλιου».

Λεξικό της Σούδας

«Η Αγία Τριάδα», το πιο φημισμένο έργο του Αντρέι Ρουμπλιόφ. Μεταξύ 1411 και 1422. Πινακοθήκη Τρετιάκοφ, Μόσχα. Πηγή: Wikimedia Commons

ν

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χρόνια ο παγκόσμιος Τύπος αναφέρεται συχνά σε μαρτυρίες ανθρώπων σχετικά με εμφανίσεις αγγέλων στην καθημερινή τους ζωή. Επίσης κυκλοφορούν δεκάδες βιβλία με τίτλους όπως Ένας άγγελος κάθε μέρα: διηγήσεις από συναντήσεις με αγγέλους, Η αλήθεια για τους αγγέλους και Άγγελοι, οι μυστικοί πράκτορες του Θεού. Τα βιβλία αυτά γίνονται ανάρπαστα. Για παράδειγμα, το βιβλίο Άγγελοι, οι μυστικοί πράκτορες του Θεού, πούλησε πάνω από 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του περιοδικού Time, το 69% των Αμερικανών πιστεύουν στην ύπαρξη των αγγέλων, ενώ το 46% πιστεύουν ότι απολαμβάνουν της προστασίας κάποιου αγγέλου.

Σε συνδιάσκεψη που έγινε στη Γαλλία με θέμα “Άγγελοι και άνθρωποι”, η συμμετοχή του κόσμου, παρά το ακριβό εισιτήριο, ήταν σημαντική. Τα δε κινηματογραφικά έργα Φύλακες-άγγελοι, Τα φτερά του έρωτα (του Βιμ Βέντερς), Η πόλη των αγγέλων και Μάικλ σημείωσαν τεράστια εισπρακτική επιτυχία. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε τις τηλεοπτικές σειρές Highway to Heaven και Supernatural.

Τι σημαίνει όμως “άγγελος”; Άγγελος σημαίνει απεσταλμένος και αγγελιαφόρος, δηλαδή κομιστής ειδήσεων, και από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας εθεωρείτο πνεύμα που μεσολαβούσε ανάμεσα στο θείο και στο ανθρώπινο.

Οι άγγελοι ήταν δημιουργικές δυνάμεις και σχετίζονταν ιδιαίτερα με την άνωθεν έμπνευση των επιστημόνων και των καλλιτεχνών. Με το ίδιο πνεύμα, ο απόστολος Παύλος αποκαλεί τους αγγέλους, «πνεύματα σταλμένα από τον θεό», δηλαδή αόρατες δυνάμεις που εκπληρώνουν τη βούληση του θεού. Κάπου αλλού λέει ότι υπάρχουν «δώδεκα λεγεώνες αγγέλων, πάντα έτοιμες να εκτελέσουν το θέλημά του».

Οι άγγελοι δεν είναι ατομικοποιημένα όντα, όπως οι άνθρωποι, αλλά ανήκουν σε λεγεώνες, ταξιαρχίες και τάγματα. Στην Αποκάλυψη αναφέρονται ως «ουράνιες στρατιές» και οι ύμνοι τούς περιγράφονται σαν τη «φωνή ενός απέραντου πλήθους». Παρ’ όλα αυτά, η φύση τους δεν διαφέρει και πολύ από την ανθρώπινη, αφού και αυτοί κάνουν λάθη.

Αν και στην αρχαία Ελλάδα εθεωρούντο ουδέτερες δυνάμεις, στις μεταγενέστερες μονοθεϊστικές θρησκείες χωρίστηκαν σε “αγαθοποιά” και “κακοποιά” πνεύματα.

Έτσι, “άγγελοι” ονομάστηκαν οι πιστοί απεσταλμένοι του θεού, ενώ οι “κακοί” άγγελοι, που έδειξαν ανυπακοή στο θέλημα του θεού, ονομάστηκαν “δαίμονες”. Η διαίρεση αυτή προήλθε κυρίως από τον Ζωροαστρισμό και προφανώς οι Εβραίοι δανείστηκαν την αντίληψη αυτή από τους Πέρσες. Στη συνέχεια ο διαχωρισμός πέρασε μέσω του χριστιανισμού στη Δύση.

ν

ν

ΑΓΓΕΛΟΙ ΚΑΙ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΙ

Στις γραφές συναντάμε συνήθως δύο είδη θείων πνευμάτων, τους αγγέλους και τους αρχαγγέλους. Όμως αυτόν τον τελευταίο χαρακτηρισμό τον συναντάμε μόνο δύο φορές, στην επιστολή του Ιούδα, όπου ο Μιχαήλ ονομάζεται “αρχάγγελος”, και στην Προς Θεσσαλονικείς επιστολή του Παύλου, όπου αναφέρεται ότι «αυτός ο Κύριος εν κελεύσματι, εν φωνή αρχαγγέλου και εν σάλπιγγι Θεού καταβήσεται απ’ Oυρανού».

Από αυτό συνάγεται ότι το πρόθεμα αρχ– (“βασικός” ή “πρωταρχικός”) μπροστά από τη λέξη άγγελος υποδηλώνει σειρά ιεραρχική και όχι ακριβώς τάγμα. Θα μπορούσαμε να ονομάσουμε τις οντότητες αυτές αρχηγούς των αγγελικών λεγεώνων, που αναλαμβάνουν μεγάλες και σημαντικές αποστολές – π.χ. ο Γαβριήλ και ο Μιχαήλ εμφανίζονται μπροστά στον Δανιήλ, τον Ζαχαρία, την Παρθένο Μαρία κ.ά.
ν

Αρχάγγελος Γαβριήλ. Βυζαντινή εικόνα του 13ου αιώνα. Φιλοτεχνήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ή στο Σινά. (Τέμπερα και χρυσός σε ξύλο). Εξαιρετικό δείγμα της σωζόμενης βυζαντινής αγιογραφίας, διατηρείται μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση. Φυλάσσεται στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Image: Supplied
ν

Ας δούμε, όμως, πιο αναλυτικά την ιεραρχία των “Δυνάμεων” που παίρνει μέρος στο κοσμικό δράμα. Η Παλαιά Διαθήκη μας δίνει την ιεραρχία των Δυνάμεων στο όνειρο του Ιακώβ, ο οποίος είδε τους αγγέλους να κατεβαίνουν και να ανεβαίνουν τη σκάλα του σύμπαντος. Αυτό το όνειρο παρουσιάζει συμβολικά την ιεραρχία του αόρατου κόσμου που εμψυχώνει και υποστηρίζει τον ορατό κόσμο.

Αν το ερμηνεύσουμε κάπως βαθύτερα, σημαίνει μια πολύ πιο βαθιά γνώση από εκείνες που αποκτούμε με τα μικροσκόπια ή τα τηλεσκόπιά μας. Είναι σαν να μας λέει «ανέβα τα σκαλοπάτια της ύλης και θα βρεις το πνεύμα· ανέβα τα σκαλοπάτια της ανθρώπινης συνείδησης και θα βρεις το Θεό».

Όπως ακριβώς πάνω από τα τέσσερα στοιχεία της ύλης υπάρχουν και άλλα, πιο λεπτά και πιο αιθέρια, έτσι και πάνω από τα τέσσερα βασίλεια του ορατού φυσικού κόσμου (ορυκτό, φυτικό, ζωικό και ανθρώπινο) υπάρχουν και άλλα βασίλεια που αντιστοιχούν στα ανάλογα επίπεδα αυτής της άλλης, πιο λεπτοφυούς και αιθέριας ύλης.
ν

ΤΡΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΘΕΪΚΩΝ ΟΝΤΩΝ

Η εσωτερική χριστιανική παράδοση χωρίζει τα θεία αυτά πνεύματα σε εννιά κατηγορίες, οι οποίες ανά τρεις μαζί σχηματίζουν τρεις ομάδες που αποτελούν ένα ενιαίο οργανικό σύνολο.

Πάνω από τους αρχάγγελους βρίσκονται οι Αρχές και τα Πνεύματα της Προσωπικότητας και της Πρωτοβουλίας.

Οι Αρχές βρίσκονται πίσω απ’ όλα τα ανθρώπινα κινήματα και τις επαναστάσεις και είναι αυτές που αποφασίζουν πότε θα μπουν στη σκηνή του κοσμικού δράματος οι μεγάλες προσωπικότητες που θα αλλάξουν τον ρουν της ιστορίας. Αυτή είναι η πρώτη ομάδα από τις τρεις κατηγορίες.

Την τριάδα της δεύτερης ομάδας συνιστούν οι Εξουσίες, οι Δυνάμεις και οι Ηγεμονίες.

Σ’ αυτές τις κατηγορίες βλέπουμε τους κυβερνήτες ολόκληρου του πλανητικού συστήματος. Αυτά τα ηγεμονικά πνεύματα είναι οι μεσάζοντες μεταξύ των κατωτέρων και ανωτέρων δυνάμεων και είναι πιο κοντά στη θεότητα παρά στον άνθρωπο. Αυτά τα πνεύματα δεν μπορούν, όπως οι Αρχάγγελοι, να κατεβούν στην ύλη και να φθάσουν κοντά στους ανθρώπους στους οποίους έχουν δώσει ανάσα και ζωή.

Αυτές οι Δυνάμεις είναι που έχουν δημιουργήσει τις πλανητικές σφαίρες, που ισορροπούν ολόκληρο το πλανητικό σύστημα και βάζουν τους κανόνες του. Είναι οι Ελωείμ (Elohim) της Bίβλου που μετείχαν στη δημιουργία της Γης.

Στην τρίτη ομάδα, την ανώτερη τριάδα, υπάρχουν οι εξής κατηγορίες: οι Θρόνοι, τα Χερουβείμ και τα Σεραφείμ.

Αυτές είναι οι ακτινοβόλες και εμπνευσμένες δυνάμεις που δρουν πάνω από ολόκληρο τον κόσμο.

Οι Θρόνοι είναι οι ανώτερες δυνάμεις της αυτοθυσίας και της προσφοράς. Τα Χερουβείμ και τα Σεραφείμ είναι τόσο κοντά στο Θεό που αντανακλούν απ’ ευθείας το φως του. Βυθίζονται μέσα στην καρδιά της Αγίας Τριάδας και ενσωματώνουν τις σκέψεις του Θεού στην πνευματική τους υπόσταση. Δεν εργάζονται, μόνο λάμπουν και αστράφτουν· δεν δημιουργούν, μόνο αγρυπνούν. Είναι, με άλλα λόγια, οι ζωντανές ακτίνες του αδιαπέραστου θεϊκού Νου.
ν

Οι εννέα τάξεις των αγγελικών όντων, κάτω από το ακτινοβόλο τρίγωνο, σύμβολο της Αγίας Τριάδας. (Έργο ανώνυμου καλλιτέχνη, Ελλάδα, 18ος αιώνας). Image: Supplied
ν

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΓΕΛΟΥΣ

Υπάρχουν πολλοί τρόποι, από την προσευχή και τον διαλογισμό μέχρι την ενεργό δράση – που σημαίνει ότι πριν από κάποιο εγχείρημά μας μπορούμε να προσευχηθούμε, να διαλογιστούμε και κατόπιν να αναλάβουμε δράση! Είναι πολύ πιο επιθυμητό να εργαστούμε τόσο στο λεπτοφυές όσο και στο φυσικό επίπεδο, αντιστεκόμενοι στα εμπόδια και αντιτιθέμενοι στο κακό.

Για να αντιληφθούμε το πώς, πριν αναλάβουμε δράση, μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη συνεργασία των αγγέλων, είναι απαραίτητο να γνωρίσουμε –και να στοχαστούμε– τους τέσσερις πιο σημαντικούς αρχαγγέλους από τους επτά που υπάρχουν, καθώς και τον ρόλο που έχει καθένας από αυτούς παραδοσιακά, αλλά και την αξία που έχουν αυτοί οι ρόλοι για τον κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα.
ν

Γαβριήλ: O Κήρυκας της Αλλαγής >

Ουριήλ: O Φύλακας της Γης >

Ραφαήλ: O Θεραπευτής >

Μιχαήλ: O Στρατηλάτης >

Πρόσβαση στη χάρη των αγγέλων >
ν

 


1 2 3 4 5

Translate this post