Η χάρη των αγγέλων: Γνωρίστε τον φύλακα άγγελό σας (vid)

Κατηγορία Παραφυσικό

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  2|5

Από τον Φίλιππο Φίλιππα

 

Γαβριήλ: O Κήρυκας της Αλλαγής

Απ’ όλους τους αγγέλους, ο Γαβριήλ ενσαρκώνει καλύτερα το ρόλο του αγγελιαφόρου. Είναι ο κατεξοχήν θείος αγγελιοφόρος ή κήρυκας και από τη σκοπιά αυτή αντιστοιχεί με τον Ερμή των αρχαίων Ελλήνων.

Κύρος Εμμανουήλ Ευγενικός: Αρχάγγελος Γαβριήλ (14ος αιώνας). Καθεδρικός Tsalenjikha στη Γεωργία. Πηγή: Wikimedia Commons

ν

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ο Γαβριήλ είναι ο Κήρυκας της Αλλαγής. Το όνομα Γαβριήλ σημαίνει “άνθρωπος-θεός”. Και αυτό γιατί από όλους τους αρχαγγέλους πιστεύεται ότι αυτός είναι ο πιο ικανός στο να πάρει ανθρώπινη μορφή.

O Γαβριήλ είναι προικισμένος με την ιδιότητα να εκδηλώνεται εύκολα με ανθρώπινη μορφή, γιατί είναι ο ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στην ανθρωπότητα και στο θείο.

Στις βιβλικές αφηγήσεις είναι πολύ πιο συχνές οι εμφανίσεις του Γαβριήλ – και η μορφή του ως αγγέλου του Ευαγγελισμού υπάρχει στους περισσότερους πίνακες ζωγραφικής από εκείνη οποιουδήποτε άλλου αρχαγγέλου. Τον συναντάμε σε βιβλία, ημερολόγια, ευχετήριες κάρτες και στα χριστουγεννιάτικα σκετς του σχολείου. Εξαιτίας όλων αυτών είναι ο πιο οικείος απ’ όλους τους αρχαγγέλους – μια καθησυχαστική και παρήγορη παρουσία.

Συνήθως αναφερόμαστε στον Γαβριήλ σαν “αυτός”, όμως υπάρχουν μερικοί που πιστεύουν πως ο Γαβριήλ είναι θηλυκού γένους. Πράγματι, πολλές απεικονίσεις του τον παρουσιάζουν με θηλυκά χαρακτηριστικά, ή τουλάχιστον ως ανδρόγυνο. Αυτό οφείλεται στην παλιά δοξασία ότι οι άγγελοι δεν είναι ούτε αρσενικοί ούτε θηλυκοί, αλλά επιλέγουν να εκδηλώνονται με ένα απ’ τα δύο φύλα.

Έτσι, δεν απέχουμε και πολύ από την αλήθεια αν πούμε πως ο Γαβριήλ ενσαρκώνει μια ήπια θηλυκή ενέργεια. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για μια αδύναμη και ασθενική φύση! Αντίθετα, πρόκειται για μια ισχυρή δύναμη (στα εβρ. Γαβριήλ σημαίνει “ο ισχυρός του Θεού”) που αποτελεί τον κινητήριο παράγοντα κάθε αλλαγής.

Αν ο Γαβριήλ φανερωθεί στη ζωή σας, είναι βέβαιο ότι κάτι πρόκειται ν’ αλλάξει. H αλλαγή αυτή μπορεί να είναι ήσσονος σημασίας, μπορεί όμως να φέρει τη ζωή σας τα πάνω κάτω. Επειδή η αλλαγή είναι συχνά ενοχλητική, γιατί μας βγάζει από τη βολή μας, μας προκαλεί και μερικές φορές μας γεμίζει φόβο, η τάση μας είναι να της αντισταθούμε, προτιμώντας την υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων.
ν

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΣΠΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΟΛΙΚΟ

Άριστο παράδειγμα αποτελεί ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. H Παρθένος Μαρία δεν δέχτηκε και με τόση μεγάλη χαρά τα νέα για την επικείμενη κύησή της. O Λουκάς μάλιστα τονίζει ήταν «πολύ στενοχωρημένη». Στη συνέχεια, πέρασε από τη φάση αποδοχής του πεπρωμένου της και μόνο πολύ αργότερα μπόρεσε να νιώσει χαρά.

Ποια σημασία έχει για μας αυτό σήμερα; Ας αναρωτηθούμε πόσοι από μας αντιστάθηκαν σε κάποιο “αφυπνιστικό κάλεσμα” του θείου, πόσοι δίστασαν να αποδεχτούν το πνευματικό τους πεπρωμένο! Συνήθως λέμε: «H ζωή μου είναι μια χαρά όπως είναι», ή «Είμαι πολύ απασχολημένος για να προσευχηθώ, να διαλογιστώ κτλ.», ή «Καλά είναι όλα αυτά, αλλά έχω να ξεπληρώσω το δάνειο του σπιτιού, έχω παιδιά να μεγαλώσω». (Ένας σοφός είπε κάποτε: «Το πνευματικό σπάνια είναι βολικό!»).

Έχουμε όμως ελεύθερη βούληση. Αν δεν θέλουμε να ακούσουμε το μήνυμα του Γαβριήλ είμαστε ελεύθεροι να στρέψουμε το κωφό αυτί μας στο κάλεσμά του, αλλά ποτέ δεν θα μάθουμε ποια χαρά και ικανοποίηση θυσιάσαμε με αυτή την ενέργειά μας. Αρνούμενοι τον Κήρυκα της Αλλαγής, τον άγγελο της πνευματικής μεταμόρφωσης, μπορεί να μην φτάσουμε ποτέ στο προσωπικό μας μεγαλυνάριο.

Και πώς μπορεί αυτός ο άγγελος να φανερωθεί στη ζωή σας; Το πιθανότερο είναι χωρίς να ακουστούν φτερουγίσματα και θρόισμα μακριών ενδυμάτων! Το μόνο που χρειάζεται είναι να είμαστε δεκτικοί και ευαίσθητοι στα μηνύματα που μπορεί να μας έρθουν μέσω διαίσθησης, μέσω κάποιου ψυχικού ατόμου, μέσω “συμπτώσεων”, ή από μια εικόνα, ένα μουσικό κομμάτι, ένα βιβλίο που “πηδά απ’ το ράφι”, ή μέσω μιας τυχαίας παρατήρησης που κρυφακούμε.

Το μήνυμα θα περάσει, αν πάνω απ’ όλα είμαστε ήρεμοι και δεκτικοί. Όταν ακούσουμε το μήνυμα του Γαβριήλ, όταν αγκαλιάσουμε την αλλαγή πρόθυμα, τότε ανοίγουμε τη ζωή μας σε μαγικές δυνατότητες.
ν

< Επιστροφή

 


1 2 3 4 5

Translate this post