Η τεράστια μοναξιά του βυθού των ωκεανών (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Από τον Νίκο Κατσινόπουλο

 

Παράξενα πλάσματα, ψάρια που βγάζουν φως, αλλά και πλαστικά απόβλητα, αποκαλύπτει η κατάδυση στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών.

Αυτό το κυκλώπειο «μάτι» είναι η είσοδος στον αβυσσαλέο κόσμο της Τάφρου των Μαριανών στον Ειρηνικό Ωκεανό. Πηγή: YouTube

ν

Η ΤΑΦΡΟΣ των Μαριανών, μεταξύ Φιλιππίνων και Ιαπωνίας, στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι το βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη και το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης, καθώς φτάνει στα 10.994 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σε αυτό το αβυσσαλέο βάθος, και συγκεκριμένα στα 10.928 μέτρα (35.853 πόδια) καταδύθηκε ο επιχειρηματίας-εξερευνητής Βίκτορ Βέσκοβο (Victor Vescovo) – και αυτό είναι το μεγαλύτερο βάθος όπου έχει βρεθεί άνθρωπος μέχρι σήμερα.

Αντίκρισε πολύχρωμα μορφώματα βράχων, παράξενα πλάσματα του βυθού, αλλά και το σήμα κατατεθέν του ανθρώπου: το πλαστικό.

Μόνο δύο άνθρωποι μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν τον πυθμένα της αβύσσου Τσάλεντζερ, το βαθύτερο γνωστό σημείο του πλανήτη μας, στο νότιο άκρο της Τάφρου των Μαριανών. Το 1960, ο ωκεανογράφος Ντον Ουόλς (Don Walsh) έφθασε σε βάθος 10.916 μέτρων. Μισό αιώνα αργότερα, το 2012, ο εξερευνητής και σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον κατάφερε να φθάσει σε βάθος 10.908 μέτρων.
ν

Η κατάδυση του Τζέιμς Κάμερον στην Τάφρο των Μαριανών
ν

ν

Ακόμη και η τάφρος των Μαριανών έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο από τα πλαστικά απόβλητα του ανθρώπου. Πηγή: YouTube
ν

Η ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΤΟΥ ΒΙΚΤΟΡ ΒΕΣΚΟΒΟ

Τα ρεκόρ των Ουίλς και Κάμερον κατέρριψε ο Βέσκοβο φτάνοντας σε βάθος 10.928 μέτρων. Ο Βέσκοβο είναι ο τρίτος άνθρωπος στον κόσμο που φτάνει σε τέτοια βάθη, έχοντας καταδυθεί 16 μέτρα πιο βαθιά από κάθε άλλον ερευνητή του βυθού.

Αυτό το πέτυχε χάρη σε ένα μικρό, ειδικά σχεδιασμένο υποβρύχιο που μοιάζει με γυναικεία τσάντα. Έπειτα από τέσσερις ώρες κατάδυσης, ο Βέσκοβο κατάφερε να προσεγγίσει τον πυθμένα της αβύσσου Τσάλεντζερ, ο οποίος καλύπτεται από παχύ στρώμα αργίλου.
ν

Ο βετεράνος ωκεανογράφος Ντον Ουόλς (αριστερά) χαιρετά τον Βίκτορ Βέσκοβο ύστερα από το κατόρθωμά του. Image: Reeve Jolliffe. Πηγή: Supplied
ν

Στο πλοίο της επιφάνειας παρακολουθούσαν την κατάδυσή του τεχνικοί και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας.
Ο Βέσκοβο παρέμεινε στον βυθό για 12 ώρες, παρατηρώντας και καταγράφοντας εικόνες από αυτόν τον ήσυχο, σκοτεινό και άγνωστο κόσμο.
ν

Ο σκελετός και το στομάχι (περιέχει ένα μικρό καρκινοειδές πράσινου χρώματος) ενός νέου είδους ψαριού, του snailfish, που ανακαλύφθηκε στην τάφρο των Μαριανών. Αυτό το ψάρι ζει στο βαθύτερο σημείο της τάφρου (8.000 μέτρα ή 26.000 πόδια). Image: Adam Summers/University of Washington. Πηγή: Supplied
ν

Λοφιόμορφο είδος ψαριού. Στα αβυσσαλέα βάθη όπου δεν φτάνει το φως του Ήλιου, τα ψάρια παράγουν το δικό τους φως. Πηγή: Pinterest
v

Αυτό είδος μέδουσας αναπαράγει σε κάθε του κίνηση όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Image: WHOI. Πηγή: Supplied
ν

Μια ζελατινώδης «ηλεκτρική σκούπα» για τον ωκεανό. Image: WHOI. Πηγή: Supplied
ν

Η Χίμαιρα ή καρχαρίας-φάντασμα φτάνει το ενάμισι μέτρο και ζει στη ζώνη του λυκόφωτος στα 2.600 μέτρα. Image: NOAA Office of Ocean Exploration. Πηγή: Supplied
ν

Αυτό περίεργο ψάρι με το διάφανο κεφάλι ζει στην Τάφρο των Μαριανών. Η επιστημονική ονομασία του είναι Macropinna microstoma. Image: MBARI. Πηγή: Supplied
ν

«Ήταν τόσο ειρηνικά», δήλωσε ο Βέσκοβο στους δημοσιογράφους. «Η πίεση απ’ έξω ήταν φοβερή ‒ 1.000 φορές μεγαλύτερη από την κανονική, στην επιφάνεια της γης, αλλά ήμουν ασφαλής μέσα στην τεχνητή φυσαλίδα μου».
Μετά την μοναχική κατάδυση του εξερευνητή στην άβυσσο Τσάλεντζερ, πραγματοποιήθηκαν άλλες τέσσερις καταδύσεις από μέλη της ομάδας του. Στη διάρκειά τους φωτογράφισαν και κατέγραψαν σε βίντεο τα παράξενα πλάσματα που βρίσκονται έως τα βαθύτερα σημεία της αβύσσου (μαλακόστρακα αρθρόποδα, διαφανή χέλια και θαλάσσια σαλιγκάρια). Πήραν επίσης, δείγματα από τον πυθμένα για περαιτέρω μελέτες, ώστε να «χαρτογραφηθεί» με ακρίβεια ο πλούτος της μικροβιακής ζωής που φιλοξενεί η άβυσσος.
Και βέβαια αποτύπωσαν σημάδια της ανθρώπινης παρουσίας. Μια πλαστική σακούλα και περιτυλίγματα από καραμέλες!
ν

Ο καταδυτικός άθλος του Βίκτορ Βέσκοβο
ν

ν

Τους τελευταίους μήνες, ο Βέσκοβο έχει επιχειρήσει παρόμοιες καταδυτικές αποστολές στα βαθύτερα σημεία του Ατλαντικού, του Αρκτικού και του Ινδικού Ωκεανού. Όλες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο δημιουργίας μιας σειράς ντοκιμαντέρ για λογαριασμό του Discovery Channel.
Η  “Five Deeps Expedition” όπως ονομάζεται η σειρά, έχει ως θέμα τις καταδύσεις στα βαθύτερα σημεία όλων των ωκεανών της γης, και αναμένεται να προβληθεί στο συνδρομητικό κανάλι προς το τέλος του χρόνου.
Να σημειωθεί πως το 90% του βυθού των ωκεανών παραμένει ακόμη ανεξερεύνητο.
ν

Διεισδύοντας στη Ζώνη του Λυκόφωτος των θαλασσών
ν

ν

 


Translate this post