Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις 120 δόσεις σε Εφορία και Ταμεία

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ  | Ενημ. 22/05/2019 – 12:27

Youmagazine Newsroom

 

Άνοιξαν οι πλατφόρμες του Taxis και του ΕΦΚΑ για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων στην Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

ν

ΑΝΟΙΞΕ η πλατφόρμα του Taxis για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου έχουν την ευκαιρία να κλείσουν τους ανοικτούς λογαριασμούς τους με την Εφορία.
Οι ενδιαφερόμενοι εισέρχονται στον κόμβο (Είσοδος στην Εφαρμογή) με τους κωδικούς του Taxis, επιλέγουν ρυθμίσεις οφειλών και θα εμφανίζεται η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων.
ν

ν

Πατήστε εδώ για την αίτηση ρύθμισης οφειλών

Ο οφειλέτης πρέπει να επιλέξει την Ρύθμιση Ρ6 για να υποβάλει την αίτησή του (η τελευταία στη σειρά με μπλε γράμματα).
Στην οθόνη που ανοίγει, οι οφειλέτες ενημερώνονται για το ύψος της οφειλής τους και για τις προσαυξήσεις με τις οποίες βαρύνεται η οφειλή.
Απαντούν κλικάροντας τα αντίστοιχα εικονίδια εάν είναι σε άλλη ρύθμιση ή όχι και το σύστημα αυτομάτως θα εμφανίζει το ύψος του εισοδήματος που είχε δηλώσει στην περυσινή φορολογική δήλωση, καθώς και τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων.
Στη συνέχεια και εφόσον το εισόδημα υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, υπολογίζεται η φοροδοτική του ικανότητα, το ποσό δηλαδή που μπορεί να πληρώνει τον χρόνο.
Με βάση το στοιχείο αυτό και με δεδομένο ότι η ελάχιστη μηνιαία δόση καθορίστηκε σε 30 ευρώ και ο αριθμός των δόσεων ξεκινάει από τις 18 και φθάνει τις 120, θα διαμορφώνεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα μπορεί ο φορολογούμενος να αποπληρώσει το χρέος του.
Συγκεκριμένα, θα πληροφορείται τον αριθμό των δόσεων και την ελάχιστη δόση που θα πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα.
Με μόνη την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα μειώνονται οι προσαυξήσεις των οφειλών σε ποσοστό 10%.
Όσο λιγότερες είναι οι δόσεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η περικοπή των προστίμων και των προσαυξήσεων.
Στην περίπτωση ολικής εξόφλησης του ποσού, τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις μειώνονται κατά 100%.
Με την ολοκλήρωση της αίτησης αναρτάται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων και εκδίδεται η Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής με βάση την οποία θα πρέπει να καταβληθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών η πρώτη δόση της ρύθμισης.
Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση μέχρι τις 28 Ιουνίου 2019 και αφορά οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως 31/12/2018.
Η νέα ρύθμιση αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, επιτηδευματίες που έκλεισαν τα μπλοκάκια τους, ανέργους, αγρότες ειδικού καθεστώτος και γενικώς όσους εξαιρούνται από την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα.
ν

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Παράλληλα άνοιξε και η εφαρμογή για τη ρύθμιση των οφειλών στα Ασφαλιστικά Ταμεία, η οποία θα μείνει ανοιχτή έως τέλος Σεπτεμβρίου 2019.
Η πλατφόρμα άνοιξε δοκιμαστικά και θα οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ. Με την ένταξη του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ θα έχουν αυτόματα μια εικόνα για το ύψος της οφειλής  τους που θα περιλαμβάνει το κεφάλαιο των εισφορών και τις προσαυξήσεις.
ν

ν

Παράλληλα θα ενημερώνονται αν υπάρχει δυνατότητα να γίνει  επανυπολογισμός της βασικής οφειλής με βάση την κατώτερη μηνιαία  εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου (περίπου 158 ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα αυτή δεν θα υπάρχει για εργοδότες που ρυθμίζουν οφειλές ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους τους.
Όσοι μπορούν να επιλέξουν τον επανυπολογισμό της οφειλής τους θα ευεργετηθούν με κούρεμα 55% στη βασική οφειλή και  85% στις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.
Ανάλογα με  τον χρόνο και το ύψος της οφειλής το συνολικό κούρεμα μπορεί να φτάσει και το 69,9% του συνολικού ποσού.
Στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης, το κούρεμα φτάνει το 100%.
Μόλις γίνουν οι επιλογές αυτές ο ενδιαφερόμενος θα έχει μπροστά του  το ποσό που θα ρυθμιστεί έως και σε 120 δόσεις αλλά και ο ανώτερος αριθμός των δόσεων με δεδομένο ότι η κατώτερη δόση θα είναι 50 ευρώ και για τους αγρότες 30 ευρώ. Από εκεί και πέρα μένει ο αιτών να επιλέξει τις δόσεις και να αποδεχθεί τη ρύθμιση.
Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και αν ο υπόχρεος βρίσκεται σε κάποια άλλη ρύθμιση για οφειλές μέχρι και τις 31/12/2018 η ρύθμιση θα ακυρωθεί και το σύνολο των οφειλόμενων θα περάσει στη νέα ρύθμιση.
Όαον αφορά τα υπόλοιπα, ισχύουν τα ίδια με τις δόσεις στην Εφορία.
ν

 


Translate this post