Έχετε μόνο ένα τρίμηνο για να ρυθμίσετε την Εφορία

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Τελευταία ευκαιρία: έως τον Ιούνιο θα είναι σε ισχύ η ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο έως και σε 120 δόσεις.

ν

ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ διάρκεια, έως τον Ιούνιο, θα είναι σε ισχύ η ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο σε έως 120 δόσεις και θα έχει τη λογική της τελευταίας ευκαιρίας, προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις των θεσμών.
Σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς την Εφορία, η ρύθμιση θα έχει κριτήρια εισοδήματος και περιουσίας. Επίσης, θα αποκλείεται η μεταφορά ήδη ρυθμισμένων οφειλών στη νέα ρύθμιση. Η διαγραφή προσαυξήσεων θα γίνεται αφού εξυπηρετηθεί κανονικά και πλήρως η ρύθμιση.
ν

ΕΚΤΑΚΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Όπως γράφει ο Θάνος Τσίρος στην «Καθημερινή», μια ρύθμιση «έκτακτου χαρακτήρα», η οποία θα παραμείνει ανοικτή για μικρό χρονικό διάστημα –όχι μεγαλύτερο των 2-3 μηνών– ούτως ώστε να αποτελέσει «την τελευταία ευκαιρία» των οφειλετών αλλά και τον σχεδιασμό μιας ρύθμισης μόνιμου χαρακτήρα που θα καλύπτει το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που βαραίνουν φυσικά αλλά και νομικά πρόσωπα, συνθέτει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
H «έκτακτη ρύθμιση» αποτελεί πρωτοβουλία και επιθυμία της κυβέρνησης και θα συζητηθεί στις λεπτομέρειές της με τους θεσμούς μετά τα μέσα Μαρτίου, ενώ η ρύθμιση μόνιμου χαρακτήρα ουσιαστικά αποτελεί υποχρέωση της χώρας, καθώς από το 2020 θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται η κοινοτική οδηγία για τη δημιουργία πλαισίου «δεύτερης ευκαιρίας» προς τους οφειλέτες, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση αμφισβητεί ότι δεσμεύθηκε απέναντι στους θεσμούς να μην προχωρήσει σε αλλαγές στο πλαίσιο των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών στο άμεσο μέλλον, όπως αναγράφηκε στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η θέση της, όπως διατυπώθηκε από κυβερνητικό αξιωματούχο, είναι ότι δεσμεύθηκε να προχωρήσει χωρίς να αιφνιδιάσει την πλευρά των θεσμών. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τις όποιες σκέψεις για «ανοικτή» ρύθμιση, κάτι που θα ερχόταν άλλωστε σε πλήρη αντίθεση με τον ψηφισμένο μνημονιακό νόμο του 2015, ο οποίος δεσμεύει τη χώρα να αποφύγει τέτοιες ενέργειες.
ν
Διαβάστε περισσότερα στην kathimerini.gr

 


Translate this post