Εκτός ελέγχου η αύξηση των οφειλών στην Εφορία

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Η υπερφορολόγηση και η κακή κατάσταση της οικονομίας έχουν εξουθενώσει τα νοικοκυριά που παρακολουθούν ανήμπορα τη διόγκωση των οφειλών τους στο Δημόσιο.

ν

Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ των υψηλών φορολογικών συντελεστών, που συνοδεύονται από έκτακτες φορολογίες όπως η εισφορά αλληλεγγύης αλλά και ο εξωπραγματικός ΕΝΦΙΑ που διαλύει τη μεσαία τάξη, έχει εξουθενώσει τα νοικοκυριά που παρακολουθούν παραδομένα πλέον τη διόγκωση των οφειλών τους.
Είναι ενδεικτικό ότι στο διάστημα 2013-2018 τα χρέη προς την Εφορία σχεδόν διπλασιάστηκαν.
Συγκεκριμένα, από 53,01 δισ. που ήταν το 2013 ανήλθαν τον Σεπτέμβριο του 2018 στα 103,1 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 50,59 δισ. ευρώ. Και το χειρότερο είναι ότι στο προαναφερθέν διάστημα εισπράχθηκαν περίπου 25 δισ. ευρώ μέσω των κατασχέσεων και της ένταξης των φορολογουμένων στις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών (ρύθμιση 100 δόσεων και πάγια ρύθμιση 12 δόσεων).
Ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία στα χρόνια των μνημονίων:
  • 2013 – 53,01 δισεκατομμύρια
  • 2014 – 60,02 δισεκατομμύρια
  • 2015 – 71,53 δισεκατομμύρια
  • 2016 – 81,38 δισεκατομμύρια
  • 2017 – 88,92 δισεκατομμύρια
  • 2018 – 103,1 δισεκατομμύρια (Σεπτέμβριος)
Παρά το γεγονός ότι εισπράχθηκε ένα πολύ μεγάλο ποσό, τα χρέη συνεχίζουν να αυξάνονται, με τους φορολογούμενους όχι μόνο να μην μπορούν να αντιδράσουν αλλά και να σηκώνουν τα χέρια ψηλά απέναντι στη «βροχή» κατασχέσεων και τις απειλές της Εφορίας.
ν

Σε τρύπιο πιθάρι

Από τα 74,7 δισ. που ανέρχονται τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί στα χρόνια των μνημονίων και αφορούν μισθολογικές περικοπές, περιστολή λειτουργικών δαπανών, αλλά κυρίως νέους φόρους, τόσο στο εισόδημα όσο και στην κατανάλωση, ελάχιστα έχουν εισρεύσει στον κρατικό κορβανά.
Δηλαδή από τους φόρους που επιβλήθηκαν στο προαναφερθέν διάστημα κανείς δεν προστέθηκε στα ταμεία του Δημοσίου, αλλά αντίθετα προστέθηκαν στον… τρύπιο πίθο των Δαναΐδων.
Η φοροδιαφυγή οργίασε, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατέρρευσαν και αυτό που επιτεύχθηκε ήταν ο αφανισμός της μεσαίας τάξης, που επί της ουσίας όλα αυτά τα χρόνια χρηματοδοτούσε τις ανάγκες του κράτους.
Η ίδια λανθασμένη πολιτική ακολουθείται και σήμερα, με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη να διογκώνονται, εξαιτίας της αδυναμίας των φορολογουμένων να πληρώσουν τους φόρους τους.
Και αντί το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί ριζικά, το νέο «πακέτο» της κυβέρνησης για το 2019 εξαντλείται σε επιδοματικού χαρακτήρα μέτρα με προεκλογική σκόπευση, χωρίς ίχνος αναπτυξιακής διάστασης ώστε να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία.
ν

4.312.395 φτωχοποιημένοι πολίτες

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου έφθασαν τον Σεπτέμβριο τα 4.312.395, όταν το 2010 δεν ξεπερνούσαν το 1.000.000.
Και ο αριθμός αυτός των οφειλετών που αντιστοιχεί στους μισούς φορολογούμενους της χώρας έχει παγιωθεί. Κάθε χρόνο ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι αναγκάζονται να αφήσουν απλήρωτους φόρους αδιαφορώντας πλέον για τις συνέπειες, καθώς δεν έχουν την παραμικρή διέξοδο.
Με βάση τα στοιχεία το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος Σεπτεμβρίου εκτινάχθηκε στα 103,1 δισ. ευρώ. Από την επεξεργασία των στοιχείων σε μηνιαία βάση διαπιστώνουμε ότι τον Ιούλιο (στοιχεία κατά την 1/8/2018) αυξήθηκε κατά 345,82 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην επιβάρυνση από τη λήξη της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Η αύξηση συνεχίστηκε και τον Αύγουστο (στοιχεία κατά την 1/9/2018) και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό (939,50 εκατ. ευρώ). Τον Σεπτέμβριο (στοιχεία κατά την 1/10/2018) παρατηρήθηκε νέα αύξηση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 449,92 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, που οφείλεται στην επιβάρυνση από λήξεις των δόσεων του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.
ν

Από φτώχεια σε φτώχεια

Με βάση τα στοιχεία, τα χρέη των φορολογουμένων αυξάνονται τα τελευταία χρόνια κατά περίπου 1 δισ. ευρώ τον μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι το 87% των οφειλετών χρωστάει μόλις το 2,5% του συνολικού ποσού, ή διαφορετικά 3.569.975 φορολογούμενοι χρωστούν μέχρι 5.000 ευρώ.
Η υπερφορολόγηση οδήγησε εκατομμύρια φορολογουμένους, και συγκεκριμένα έναν στους δύο, στην αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους προς την Εφορία.
Το διάστημα αυτό εκτοξεύτηκαν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και γενικότερα η Εφορία προχώρησε όπως υποχρεούνταν από τον νόμο σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών.
Σύμφωνα με την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, από 650.000 που ήταν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις, το 2016 διπλασιάστηκαν, για να φθάσουν το 2017 σε 1,7 εκατομμύρια. Τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια του 2017 αφορούσαν 312.000 οφειλέτες του Δημοσίου.
Το μοναδικό «όπλο» που έχουν πλέον οι φορολογούμενοι (εκτός της εξέγερσης) είναι να δηλώσουν στην ειδική εφαρμογή του taxisnet, μέσω της ΑΑΔΕ, έναν τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο για να προστατεύσουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως.
Οι καταθέσεις σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο αλλά σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Κατά προτεραιότητα πρέπει να δηλώνεται ως ακατάσχετος ο λογαριασμός της μισθοδοσίας. Στους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς το υπόλοιπο διαιρείται ανάλογα με τον αριθμό των συνδικαιούχων.
ν

 


Translate this post