Σπάει το ακατάσχετο όριο των τραπεζικών λογαριασμών

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Όσοι ρυθμίζουν τα χρέη τους στην Εφορία θα ανταμείβονται με αύξηση του ακατάσχετου ορίου του τραπεζικού λογαριασμού τους.

ν

ΕΦΟΡΙΑ τέχνας κατεργάζεται. Για να αυξήσει τα έσοδά της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αποφάσισε να αποδεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς 1,6 εκατομμυρίων καταθετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία, υπό την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι υπαχθούν σε κάποια από τις τωρινές ή νέες ρυθμίσειςαποπληρωμής των οφειλών τους.
Όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, αρκετοί από τους οποίους διατηρούν το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ το μήνα, θα γίνει εφαρμόζοντας το λεγόμενο σύστημα του «προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού».
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε δόση οφειλής που θα αποπληρώνουν οι οφειλέτες, μέσω ρύθμισης, το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ το μήνα θα αυξάνεται σημαντικά φτάνοντας τα 2.000 ή 2.500 ευρώ το μήνα ανάλογα με τον αριθμό και τα ποσά των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες.
Εάν, για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος έχει οφειλή 10.000 ευρώ και μπει σε ρύθμιση, πληρώσει δηλαδή όπως προβλέπεται ποσό 850 ευρώ, αυτομάτως θα έχει τη δυνατότητα να κινήσει στον λογαριασμό του ποσό 2.550 ή και 3.400 ευρώ χωρίς τον φόβο κατάσχεσης.
Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πιθανότατα από τα τέλη του επόμενου μήνα.
ν

ΔΩΡΟΝ ΑΔΩΡΟΝ

Το μέτρο είναι σίγουρα θετικό, όμως το σκεπτικό της ΑΑΔΕ στηρίζεται στην εκτίμηση ότι εκατομμύρια Έλληνες έχουν στα σπίτια τους αμύθητα ποσά, μέσα σε στρώματα ή ντουλάπες, που τα κρύβουν από την Εφορία, αποφεύγοντας να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Αναμφίβολα υπάρχουν κάποιοι, αλλά αυτοί είναι ελάχιστοι.
Σήμερα πάνω από 4.000.000 Έλληνες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, ζώντας πολλοί από αυτούς με επιδόματα των 200 ευρώ. Υπάρχουν επίσης πάνω από 1.000.000 άνεργοι. Αντί η κυβέρνηση να επιχειρεί να αντλήσει ακόμη περισσότερα χρήματα απ’ όσα αντλεί από την υπερφορολόγηση, καλά θα έκανε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να δώσει δουλειές και ευκαιρίες ανάπτυξης σε όσους έχουν τεθεί στο περιθώριο λόγω της φτωχοποίησης εξαιτίας των Μνημονίων.
Ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η μείωση της φορολογίας των ελληνικών επιχειρήσεων. Τα υπόλοιπα, μόνο ως προεκλογικού χαρακτήρα μέτρα για την υφαρπαγή ψήφων μπορούν να εκληφθούν.
ν

 


Translate this post