Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις σε Εφορία και Ταμεία – Πώς θα ενταχθείτε

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Με ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις 120 δόσεις σε Εφορία και Ταμεία.

 Όλα τα βήματα για να ενταχθείτε στη ρύθμιση.

ν

ΜΕ ΕΥΡΥΤΑΤΗ πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις 120 δόσεις και οι τροπολογίες για την 13η σύνταξη και τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ και το Ποτάμι. Το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων ψήφισαν «παρών».
Τις τροπολογίες για τον ΦΠΑ και τη 13η σύνταξη υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».
ν

ΠΟΤΕ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

Μέχρι τη Δευτέρα 20 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν οι ηλεκτρονικές εφαρμογές για τη ρύθμιση των 120 δόσεων σε Ταμεία και Εφορία.
Θυμίζουμε ότι η εφαρμογή για τη ρύθμιση χρεών προς τα Ταμεία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.
Όσον αφορά στα χρέη προς την Εφορία, θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 28 Ιουνίου αλλά δεν αποκλείεται να δοθεί μικρή παράταση.
ν

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εισέρχονται στο σύστημα με τα στοιχεία ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και τους κωδικούς Taxisnet, καθώς στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ  www.efka.gov.gr  θα δημιουργηθεί ειδική κατηγορία όπου ο ενδιαφερόμενος θα ενημερώνεται για τους όρους της ρύθμισης, θα επιβεβαιώνει τα στοιχεία του και θα επιλέγει το πρώην Ταμείο στο οποίο δημιουργήθηκαν οι οφειλές έως και το 2016.
Εκεί ο οφειλέτης θα μπορεί να εξακριβώσει το ύψος του χρέους του. Κατόπιν, θα ενημερώνεται για το διπλό «κούρεμα» της βασικής οφειλής κατά περίπου 55% και των προσαυξήσεων κατά 85%.
Στην επόμενη σελίδα, θα βλέπει το τελικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσει το οποίο θα είναι μειωμένο κατά 68% με 70% και τον αριθμό των δόσεων μέσα στις οποίες μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του και φυσικά το ύψος της μηνιαίας δόσης.
Εφόσον ο οφειλέτης αποδεχθεί το ύψος της νέας μειωμένης οφειλής, θα προχωρήσει ηλεκτρονικά στην αποδοχή της νέας ρύθμισης της οφειλής του. Η ρύθμιση θα ενεργοποιηθεί με την πληρωμή της πρώτης δόσης και θα παραμείνει σε ισχύ όσο οφειλέτης είναι συνεπής.
Για τα φυσικά πρόσωπα θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και κριτήρια τέκνων και όχι περιουσιακά κριτήρια.
ν

ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ 

Μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ θα γίνεται η ένταξη στη ρύθμιση των χρεών προς την εφορία. Με τους κωδικούς του taxis, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να μπει στον κόμβο, θα επιλέγει ρυθμίσεις οφειλών και εκεί θα βρίσκει και τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων. Στην οθόνη που θα ανοίγει θα ενημερώνεται για το ύψος της οφειλής του και τις προσαυξήσεις με τις οποίες βαρύνεται αυτή η οφειλή.
Θα απαντά επιλέγοντας τα αντίστοιχα εικονίδια εάν είναι σε άλλη ρύθμιση ή όχι, το σύστημα αυτομάτως θα εμφανίζει το ύψος του εισοδήματος που είχε δηλώσει στην περυσινή του φορολογική δήλωση καθώς και τον αριθμό των προστατευμένων τέκνων.
Στη συνέχεια και εφόσον το εισόδημα υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, θα υπολογίζεται η φοροδοτική του ικανότητα.
Με βάση το στοιχείο αυτό και με δεδομένο ότι η ελάχιστη μηνιαία δόση καθορίστηκε σε 30 ευρώ και ο αριθμός των δόσεων ξεκινά από τις 18 και φθάνει τις 120, θα διαμορφώνεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα κερδίζει ο φορολογούμενος.
Συγκεκριμένα, θα πληροφορείται τον αριθμό των δόσεων και την ελάχιστη δόση που θα πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα.
Με την ολοκλήρωση της αίτησης, θα αναρτάται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων και θα εκδίδεται η Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής με βάση την οποία θα πρέπει να καταβληθεί εντός 3 εργάσιμων ημερών η πρώτη δόση της ρύθμισης.
ν

ΠΟΙΟΙ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα (είναι περίπου 3,9 εκατομμύρια οφειλέτες) καθώς και τα νομικά πρόσωπα.
1. Φυσικά πρόσωπα:
Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα υπάρχουν έως 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ. Για οφειλές έως 3.000 ευρώ σε αυτήν την κατηγορία των οφειλετών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, δεν θα υπάρχουν προσαυξήσεις και τόκοι.
Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, θα ισχύει προοδευτική κλίμακα συντελεστών με βάση την οποία θα καθορίζεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων, σε συνάρτηση με το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής. Για όσους βαρύνονται με τέκνα, ο συντελεστής θα μειώνεται, προκειμένου ο αριθμός των δόσεων να είναι μεγαλύτερος. Και για τους οφειλέτες αυτούς, το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσεις δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 30 ευρώ.
Σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής της ρυθμιζόμενης οφειλής προβλέπεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση επιλογής λιγότερου αριθμού δόσεων από ό,τι δικαιούται ο φορολογούμενος, θα ισχύουν μειώσεις έως 90% στα ποσά των προσαυξήσεων και των τόκων. Ο ελάχιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης ορίζεται στις 18.
Τα εισοδήματα που θα λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του αριθμού των δόσεων, θα είναι τα πραγματικά δηλωθέντα και όχι αυτά που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
2. Νομικά πρόσωπα:
Οι οφειλές που προέρχονται από τακτικές αιτίες (π.χ. φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κτλ.), θα μπορούν να ρυθμίζονται σε έως και 18 μηνιαίες δόσεις.
Οι έκτακτες οφειλές (π.χ. από φόρους κληρονομιών, εφάπαξ ποσά προστίμων κτλ.), θα μπορούν να ρυθμίζονται σε έως και 30 μηνιαίες δόσεις.
Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης είναι 30 ευρώ.
Στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής της ρυθμιζόμενης οφειλής, θα προβλέπεται διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση επιλογής της αποπληρωμής σε λιγότερες δόσεις, θα προβλέπονται μειώσεις στις προσαυξήσεις και τους τόκους.
Γενικότερα:
Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όλοι οι φορολογούμενοι, εκτός από αυτούς που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία.
Οι οφειλέτες μπορούν, εάν θελήσουν, να εντάξουν στη νέα ρύθμιση και ήδη ρυθμισμένες οφειλές τους, ενταγμένες στις «πάγιες ρυθμίσεις» των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.
Για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση θα προβλέπεται αναστολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεων, πλειστηριασμών κτλ.), ενώ θα μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα.
Στην περίπτωση όπου ο οφειλέτης δεν θα έχει πληρώσει εμπρόθεσμα δύο συνεχόμενες δόσεις, θα χάνει τη ρύθμιση.
ν

 


Translate this post