Είδηση ΣΟΚ: Η Σελήνη αρχίζει να συρρικνώνεται (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τη στιγμή που δεκάδες κράτη και ιδιώτες συνωστίζονται για το ποιος θα πάει πρώτος στη Σελήνη, ο δορυφόρος της Γης αρχίζει να συρρικνώνεται!

Από την ταινία του Ζορζ Μελιέ “Le Voyage dans la Lune” (Ταξίδι στη Σελήνη) του 1902. Image: Supplied

ν

«ΚΑΠΟΙΟΣ να πει στον Τζεφ Μπέζος! Η Σελήνη συρρικνώθηκε κατά 50 μέτρα!» γράφουν τα ξένα sites που δημοσιεύουν την είδηση σχετικά με τη συρρίκνωση του φεγγαριού.
Ύστερα από ανάλυση 28 «φεγγαροσεισμών», που έλαβαν χώρα στη διάρκεια του ιστορικού διαστημικού προγράμματος Απόλλων, από το 1969 έως το 1977, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το φεγγάρι συρρικνώνεται καθότι εξακολουθεί να είναι τεκτονικά ενεργό.
Αυτό δήλωσε ο Thomas Watters, βασικός συγγραφέας της ερευνητικής μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Geoscience.
Οι σεληνιακοί σεισμοί καταγράφηκαν από πέντε σεισμόμετρα που τοποθετήθηκαν στην επιφάνεια της Σελήνης κατά τη διάρκεια των αποστολών Apollo 11, 12, 14, 15 και 16. Εάν ήταν στη Γη, οι σεισμοί θα είχαν καταγραφεί μεταξύ 2 και 5 στην κλίμακα Moment Magnitude, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η κλίμακα Moment Magnitude δημιουργήθηκε το 1979 για να καταγράφει τους μικροσεισμούς που δεν γίνονται αντιληπτοί από την κλίμακα Ρίχτερ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες που μελέτησαν τους σεληνιακούς σεισμούς, η σεληνιακή κρούστα συμπιέζεται από παγκόσμιες συστολές και παλιρροιακές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται όπως μια σταφίδα
Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώθηκε από τις εικόνες που έστειλε το 2010 το Lunar Reconnaissance Orbiter και ανέλυσε η NASA.
Αποτέλεσμα της συρρίκνωσης που υφίσταται η Σελήνη είναι οι σεισμοί που καταγράφηκαν.
ν

Η Γη ανατέλλει πάνω από τον ορίζοντα της Σελήνης. Τη φωτογραφία πήραν στις 20 Ιουλίου 1969 με κάμερα Hasselblad οι αστροναύτες της αποστολής Απόλλων 11. Πηγή: NASA
ν

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, βάζοντας μαζί τα δεδομένα των δεκαετιών του ’60 και του ’70 με τα δεδομένα του 2010 για να δημιουργήσουν έναν αλγόριθμο ώστε να καταλάβουν καλύτερα από πού προέρχονται οι σεισμοί.
«Βρήκαμε ότι αρκετοί σεισμοί που κατέγραψαν τα όργανα των αποστολών Απόλλων είναι παρόμοιοι με τις απεικονίσεις LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) της NASA», δήλωσε ο Nicholas Schmerr, επίκουρος καθηγητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Μέρυλαντ. «Είναι πολύ πιθανό αυτές οι τεκτονικές συγκρούσεις να ακόμα ενεργές. Δεν βλέπεις συχνά σεισμική δραστηριότητα έξω από τη Γη, και είναι για εμάς πολύ συναρπαστικό ότι η Σελήνη παράγει σεισμούς».
Σύμφωνα με τον Schmerr, «αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη να επιστρέψουμε στη Σελήνη, γιατί έχουμε να μάθουμε πάρα πολλά από αυτή».
ν

ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΛΛΩΝ

Η κυβέρνηση Τραμπ θέλει όσο τίποτε άλλο οι ΗΠΑ να ηγηθούν της νέας διαστημικής κούρσας και να επιστρέψουν στη Σελήνη έως το 2024 – αν βέβαια πήγαν ποτέ.
Η NASA όμως κάνει τη δύσκολη. Όπως δήλωσε ο νέος διοικητής Τζιμ Μπριντενστίν, υπάρχουν προβλήματα σχετικά με το νέο σύστημα προσσελήνωσης και είναι αβέβαιο κατά πόσον η υπηρεσία θα είναι έτοιμη το 2024. Επιπλέον, πρόσθεσε στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου, υπάρχουν θέματα με τον απαιτούμενο προϋπολογισμό.
Με άλλα λόγια, η NASA ζητά περισσότερα χρήματα.
Προς ώρας, οι ΗΠΑ θα πρέπει να περιοριστούν στις επιτυχίες που είχαν με το ιστορικό πρόγραμμα Απόλλων που έστειλε, όπως λέγεται, τους πρώτους ανθρώπους στη Σελήνη.
Η αποστολή Απόλλων 11 (Apollo 11) ήταν η διαστημική πτήση που προσεδάφισε τους πρώτους δύο ανθρώπους στη Σελήνη. Ο αρχηγός της αποστολής Νηλ Άρμστρονγκ και ο πιλότος Μπαζ Όλντριν, προσεδάφισαν τη σεληνάκατο Eagle (Αετός) στη Θάλασσα της Ηρεμίας στις 20 Ιουλίου του 1969, στις 20:18 ώρα Γης.
Έξι ώρες μετά την προσσελήνωση, στις 21 Ιουλίου και ώρα 02:56 ώρα Γης, ο Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης. Ο Όλντριν τον συνόδεψε περίπου 20 λεπτά αργότερα.
Πέρασαν μαζί περίπου 2 ώρες και ένα τέταρτο έξω από το διαστημικό σκάφος και συνέλεξαν 21,5 κιλά σεληνιακού υλικού για να επιστρέψουν στη Γη. Ενώ βρίσκονταν στην επιφάνεια της Σελήνης, ο Μάικλ Κόλινς οδηγούσε μόνος του το όχημα διακυβέρνησης Columbia σε σεληνιακή τροχιά. Ο Άρμστρονγκ και ο Όλντριν πέρασαν σχεδόν μια ημέρα στη σεληνιακή επιφάνεια προτού επανέλθουν στο Columbia σε σεληνιακή τροχιά.
ν

Από το «ιστορικό» ταξίδι των Αμερικανών στη Σελήνη, που έγινε… στη Γη! Πηγή: YouTube
ν

Η προσσελήνωση μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση παγκοσμίως. Ο Άρμστρονγκ πάτησε πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης και περιέγραψε το γεγονός ως «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα».
Οι δύο αστροναύτες δεν έπαυσαν να φωτογραφίζονται. Παραδόξως, ίσως, στη μεγάλη πλειονότητα αυτών των ιστορικών φωτογραφιών εμφανίζεται ο δεύτερος άνθρωπος στη Σελήνη, ο Όλντριν, απλώς και μόνο γιατί την κάμερα κρατούσε σχεδόν συνεχώς ο Άρμστρονγκ.
ν

ΠΗΓΕ ΠΟΤΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ;

Αργότερα, πολλοί ειδικοί αμφισβήτησαν ότι έγινε πραγματικά αυτό το ταξίδι, βρίσκοντας λάθη στο φωτισμό και τις σκιές. Μάλλον η ταινία γυρίστηκε σε κάποιο κινηματογραφικό στούντιο, οι δε πέτρες που συνέλεξαν και έφεραν στη Γη λέγεται ότι προέρχονται από τον κρατήρα Barringer που βρίσκεται στην Αριζόνα των ΗΠΑ.
Στο βίντεο που ακολουθεί, παρατηρήστε την αμερικανική σημαία που κυματίζει (2:28), όταν είναι γνωστό ότι στην Σελήνη δεν υπάρχει αέρας.
ν

Απόλλων 11: Η πρώτη αποστολή της NASA στη Σελήνη (1969)
ν

ν

Τρία χρόνια αργότερα, στις 7 Δεκεμβρίου 1972, η NASA έστειλε στη Σελήνη τους τελευταίους τρεις ανθρώπους (Γιουτζίν Σέρναν, Ρόναλντ Έβανς, Χάρισον Σμιτ) με την αποστολή Απόλλων 17 (Apollo 17).
Παρά το γεγονός ότι μεσολάβησαν άλλες τέσσερις επιτυχημένες προσσεληνώσεις, με 12 συνολικά Αμερικανούς αστροναύτες να κάθονται στη Σελήνη μέρες ολόκληρες, οργώνοντάς την με τα οχήματά τους και παίζοντας γκολφ (μάλιστα, γκολφ), το πρόγραμμα Απόλλων ξαφνικά τερματίστηκε.
ν

Ο Άλαν Σέπαρντ της αποστολής Απόλλων 14 παίζει γκολφ στη Σελήνη
ν


ν

Περιέργως, και οι Ρώσοι που ήταν έτοιμοι να στείλουν τους πρώτους κοσμοναύτες στη Σελήνη, διέκοψαν και αυτοί το δικό τους πρόγραμμα.
Από τότε μέχρι σήμερα έμειναν μόνο οι αναμνήσεις αυτών των ταξιδιών.
ν

Απόλλων 17: Η τελευταία αποστολή της NASA στη Σελήνη (1972)
ν


ν

Παρά το γεγονός ότι στις δεκαετίες ’60 και ’70 τα διαστημικά ταξίδια είχαν γίνει ρουτίνα, σαν τη διαδρομή Κολιάτσου-Παγκράτι, με τεχνολογία πρωτόγονη, η NASA τώρα λέει (ανακοίνωση 14 Μαΐου 2019) ότι χρειάζονται πολλά χρόνια προετοιμασίας –και περισσότερα χρήματα– για να στείλει κάποιον άνθρωπο στη Σελήνη.
Παρ’ όλα αυτά, σχεδιάζει να στείλει τους πρώτους ανθρώπους στη Σελήνη το 2024, που μάλιστα αυτή τη φορά θα είναι γυναίκες (πρόγραμμα Άρτεμις), αλλά πολλοί αμφιβάλλουν ότι θα μπορέσει να τα καταφέρει.
ν

Σε λίγα χρόνια, τα τροχοφόρα στη Σελήνη, όπως αυτό το Moon rover της NASA, θα δημιουργήσουν συνθήκες μποτιλιαρίσματος. Πηγή: NASA
ν

ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΛΗΝΗ…

Αυτή τη φορά, όμως, οι ΗΠΑ δεν θα έχουν το μονοπώλιο των διαστημικών ταξιδιών, καθώς δεκάδες άλλα κράτη και ιδιώτες ετοιμάζονται να πατήσουν στη Σελήνη, έτσι που σε λίγο στη διαδρομή Γης-Σελήνης (384.400 χλμ.) θα δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα.
Χώρες και οργανισμοί με διαστημικά προγράμματα:
1. NASA (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)
2. Ρωσία (επανδρωμένη αποστολή – πρόγραμμα Luna Mission)
3. Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA)
4. Κίνα (ρομποτική αποστολή στη Σελήνη)
5. Ιαπωνία (πρόγραμμα Selene)
6. Νότια Κορέα (Lunar Exploration Program)
7. Βόρεια Κορέα
8. Ισραήλ
9. Αυστραλία

10. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

11. Καναδάς

12. Ινδία (πρόγραμμα Chandrayaan)
Με την Ινδία συνεργάζονται οι χώρες:
13. Σουηδία
14. Γερμανία
15. Βρετανία
16. Βουλγαρία
Εταιρείες και ιδιώτες:
17. Έλον Μασκ της Space-X (βάση στη Σελήνη ως ενδιάμεσο σταθμό για τον Άρη)
18. Google (πρόγραμμα XPRIZE)
19. Τζεφ Μπέζος (δημιουργία πρώτης ανθρώπινης αποικίας στη Σελήνη)
20. Ρίτσαρντ Μπράνσον (Virgin Moon) κ.ά.
ν

Η σεληνάκατος “Blue Moon” του Τζεφ Μπέζος που θα μεταφέρει τους πρώτους ανθρώπους στη Σελήνη. Ο ιδιοκτήτης της Amazon δεν διευκρίνισε αν θα πάει κι αυτός μαζί τους. Πηγή: YouTube
ν

Οι λόγοι που επικαλούνται τα κράτη γι’ αυτή την κούρσα προς τη Σελήνη είναι ότι προσφέρει ευκαιρίες για την ανάπτυξη καινοτομιών που θα ωφελήσουν τη Γη, ότι η κατάκτηση της Σελήνης έχει οικονομικά και γεωπολιτικά πλεονεκτήματα, ότι είναι ένα πρώτο βήμα για την κατάκτηση του διαστήματος και την ανακάλυψη νέων κόσμων, και τέλος ότι θα μάθουμε περισσότερα για τη Γη και το ηλιακό σύστημα.
Όπως το έθεσε πρόσφατα ο Τζεφ Μπέζος, παρουσιάζοντας την σεληνάκατο “Blue Moon”, «αυτή τη φορά θα πάμε για να μείνουμε».
Ο Μπέζος σκοπεύει να μεταφέρει μαζικά ανθρώπους (και ζώα) από τη Γη στη Σελήνη, ώστε να λυθεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στον πλανήτη μας.
Πήρε όμως άδεια από τους εξωγήινους;
ν

Η Σεληνούπολη που θα φτιάξει ο Τζεφ Μπέζος θα έχει ελβετικά σαλέ, το Ντουόμο της Φλωρεντίας, τη Γέφυρα των Στεναγμών, αλλά και αιγαιοπελαγίτικες εκκλησίες από τη Σαντορίνη. Πηγή: Blue Origin
ν

 


Translate this post