Η Αφροδίτη ήταν κάποτε κατοικήσιμη όπως η Γη

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Διάστημα

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Στις 13 Αυγούστου του 3114 π.Χ. μια λάμψη φάνηκε στον ουρανό στη θέση της Αφροδίτης. Ήταν το αποτέλεσμα σύγκρουσης με κάποιον κομήτη;

Η NASA τώρα πιστεύει ότι η Αφροδίτη είχε κάποτε συνθήκες όπως η Γη που την έκαναν κατοικήσιμη και πιθανά είχε αναπτύξει πολιτισμό.

523JH432H523G5H32653

Η Αφροδίτη διέρχεται μπροστά από τον Ήλιο στις 5 Ιουνίου 2012. Ήταν πάντοτε τόσο κοντά;
Photo: NASA. Πηγή: Supplied

v

ΣΕ ΕΝΑ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟ για τα δεδομένα της συμπέρασμα κατέληξε η NASA: ότι η Αφροδίτη ήταν κάποτε ένας πλανήτης ικανός να συντηρήσει ζωή, με έναν ρηχό ωκεανό και ανεκτές θερμοκρασίες. Όλα αυτά πριν από δύο δισεκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Υπηρεσίας Διαστήματος.
Οι επιστήμονες της NASA έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα φτιάχνοντας ένα μοντέλο του πλανήτη στο Ινστιτούτο Διαστημικών Σπουδών Γκοντάρντ (GISS). Το μοντέλο ενσωμάτωνε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με το alter ego της Γης, καθώς η Αφροδίτη είναι παρόμοια στη Γη σε μέγεθος, αλλά πολύ διαφορετική σε φυσικά χαρακτηριστικά, καθώς καλύπτεται από πυκνά νέφη διοξειδίου του άνθρακα και διοξειδίου του θείου και η πίεση και θερμοκρασία στην επιφάνεια της είναι σήμερα πολύ μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες γήινες.
Η Αφροδίτη ήταν γνωστή από τους αρχαίους χρόνους, καθώς είναι εύκολα ορατή στον ουρανό. Στην αρχαιότητα ονομάζονταν Εωσφόρος («αυτός που φέρνει την αυγή») όταν εμφανίζονταν το πρωί και Έσπερος το βράδυ. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι το μέλι και το σιτάρι προέρχονται από την Αφροδίτη, ενώ είναι γνωστό ότι οι Μάγια διατηρούσαν λεπτομερέστατο ημερολόγιο που βασιζόταν στον συνοδικό κύκλο της Αφροδίτης των 584 ημερών. Οι Μάγια πίστευαν επίσης ότι όλες οι τέχνες ήρθαν στη Γη από την Αφροδίτη.
Η αστρονόμοι τους παρατήρησαν κάποτε μια μεγάλη λάμψη στον ουρανό, στο μέρος όπου βρίσκεται η Αφροδίτη. Πιθανόν να έγινε μια τεράστια καταστροφή. Σημείωσαν αυτή την ημερομηνία, που αποτέλεσε και τη βάση έναρξης του ιερού ημερολογίου τους (Τζόλκιν). Με τη δική μας μέθοδο χρονολόγησης, ήταν η 13η Αυγούστου του 3114 π.Χ. Οι Μάγια ονόμασαν εκείνη την ημέρα «γέννηση της Αφροδίτης». Θα μπορούσε κάποιος κομήτης να είχε συγκρουστεί με την Αφροδίτη, σπέρνοντας τον όλεθρο στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος και σπρώχνοντάς την πιο κοντά στον Ήλιο; Άγνωστο…
v

623JH432H523G5H32653

Η Αφροδίτη όπως ήταν κάποτε, όταν είχε ατμόσφαιρα και ωκεανούς. Photo: NASA. Πηγή: Supplied
v

Στη μελέτη της NASA, οι επιστήμονες προσάρμοσαν στο μοντέλο της Αφροδίτης τα συστήματα που χρησιμοποιούν για την παρακολούθηση της αλλαγής του κλίματος στη Γη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αρχαία Αφροδίτη ήταν ένα πολύ διαφορετικό μέρος από ό,τι είναι σήμερα.
Η Αφροδίτη, όπως την ξέρουμε, είναι μια κόλαση πυρός με επιφανειακές θερμοκρασίες που φτάνουν τους 462 βαθμούς Κελσίου. Έχει μια ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα 90 φορές αυτήν της Γης και είναι σχεδόν χωρίς υδρατμούς.
Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν από καιρό υποθέσει ότι ο πλανήτης αυτός ήταν κάποτε διαφορετικός με στοιχεία παρόμοια με αυτά της Γης, αλλά δεδομένης της εγγύτητάς της προς τον Ήλιο πήρε μια διαφορετική εξελικτική πορεία.
Η Αφροδίτη είναι ένας από τους τέσσερις εσωτερικούς, γαιώδεις πλανήτες του ηλιακού συστήματος και αυτός που βρίσκεται πιο κοντά στη Γη. Απέχει κατά μέσο όρο 108 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο και 38 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Η τροχιά της γύρω από τον Ήλιο είναι σχεδόν κυκλική, σε αντίθεση με τους άλλους πλανήτες των οποίων οι ελλειπτικές τροχιές παρουσιάζουν μεγαλύτερη εκκεντρότητα. Η περίοδος περιφοράς είναι πολύ αργή, διαρκεί περίπου 224 μέρες, με αποτέλεσμα μια ηλιακή μέρα να ισοδυναμεί με 117 γήινες μέρες.
«Κάποτε όμως τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά», λέει ο Michael Way, ερευνητής στο GISS και ο επικεφαλής συντάκτης της σχετικής έκθεσης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters.
v

723JH432H523G5H32653

Η Αφροδίτη όπως την είδε ο Μαγγελάνος της NASA στις 4 Δεκεμβρίου 2011. Photo: Magellan imaging team & Jason Harwell

 

 


Translate this post