Το Curiosity βρήκε μια χρυσή πέτρα στον Άρη (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Youmagazine Newsroom

 

Τι είναι αυτή η παράξενη πέτρα που βρήκε το ρόβερ Curiosity στον Άρη η οποία λάμπει σαν χρυσός; Προήλθε από την πτώση κάποιου μετεωρίτη;

Η πέτρα που λάμπει σαν χρυσός. Πηγή: NASA/JPL-Caltech/LANL

ν

ΤΟ ΡΟΒΕΡ Curiosity της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) που τριγυρνά στην επιφάνεια του Άρη, εντόπισε ένα παράξενο λαμπερό αντικείμενο, που ξεχωρίζει από το περιβάλλον του χάρη στην ασυνήθιστη λάμψη του.
Οι επιστήμονες που χειρίζονται το ρόβερ, θα το καθοδηγήσουν για να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στο αντικείμενο, αν και υποψιάζονται ότι πρόκειται για κάποια πέτρα που έπεσε από το διάστημα στο αρειανό έδαφος.
«Νομίζουμε ότι είναι μάλλον ένας μετεωρίτης, γι’ αυτό είναι τόσο λαμπερό. Όμως μερικές φορές τα φαινόμενα απατούν και η απόδειξη θα έλθει μόνο από τη χημική ανάλυση», δήλωσε η Σούζαν Σβέντσερ, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Curiosity.
Το ρόβερ θα χρησιμοποιήσει τα επιστημονικά όργανά του ChemCam (κάμερα, φασματογράφος και λέιζερ) για να εξετάσει το αντικείμενο από κοντινή απόσταση.
ν

Ο χρυσός βράχος στον Άρη. Η NASA αποκάλυψε αυτήν την εικόνα του «Little Colonsay», ενός πιθανού μετεωρίτη, στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη. Η φωτογραφία ελήφθη από τα όργανα του ChemCam. Το Curiosity θα επιστρέψει για μια πιο προσεκτική ματιά. Πηγή: NASA/JPL-Caltech/LANL
ν

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Curiosity έχει βρει λαμπερά αντικείμενα στον Άρη. Το 2012, ένα περίεργο γυαλιστερό κομμάτι αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν πλαστικό τμήμα που είχε αποκολληθεί από το ίδιο το ρόβερ.
Νωρίτερα το 2018, ένα άλλο παράξενο αντικείμενο ταυτοποιήθηκε ως αρειανός βράχος, ενώ το 2008 το άλλο ρόβερ της NASA, το Opportunity, είχε για πρώτη φορά βρει στον Άρη ένα μικρό μετεωρίτη από σίδηρο.
Κι ενώ το Curiosity είναι απασχολημένο, σε μια άλλη τοποθεσία του κρατήρα Γκέιλ, ο στατικός ρομποτικός γεωλογικός-σεισμολογικός ανιχνευτής InSight, που έφθασε προ ημερών στον Άρη, βρίσκεται στη φάση προσαρμογής, προτού αρχίσει τις δικές του επιστημονικές έρευνες στο υπέδαφος του γειτονικού πλανήτη.

ν

ν

 


Translate this post