Το πρώτο κράτος-έθνος του διαστήματος είναι γεγονός

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ιδρύθηκε το πρώτο κράτος-έθνος του διαστήματος, οι «κάτοικοι» του οποίου φιλοδοξούν να γίνουν οι φύλακες της Γης. Βίντεο.

256hjh65hhf67fjh7

Η ιστοσελίδα της Ασγκόρντια ορίζει ότι το νέο διαστημικό έθνος «θα προσφέρει στον καθένα ένα ανεξάρτητο πεδίο δράσης, ελεύθερο από τους περιορισμούς των νόμων των χωρών της Γης». Image: Supplied
v

ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ επιστημόνων, μηχανικών, επιχειρηματιών και νομικών παρουσίασε πρόσφατα το σχέδιό της για το «πρώτο κράτος-έθνος του διαστήματος», σε μια φιλόδοξη προσπάθεια να γίνουν οι φύλακες της Γης.

Η χώρα τους ονομάστηκε Ασγκόρντια (Asgardia) από τη μυθική πόλη Άσγκαρντ της σκανδιναβικής μυθολογίας, η οποία κυβερνάται από τον Οντίν. Η Άσγκαρντ είναι το βασίλειο και η κατοικία των νορβηγικών θεών, ο σκανδιναβικός Όλυμπος, που βρίσκεται «ψηλότερα από την πατρίδα των Ξωτικών του Φωτός» και στο ίδιο επίπεδο με τη Γιοτουνχάιμ, πατρίδα των Γιότουν, των γιγάντων που ήταν βαθείς γνώστες της μαγείας, με τους οποίους οι θεοί βρίσκονται σε αιώνιο πόλεμο.

Είναι προφανές ότι οι θεοί της Άσγκαρντ είναι ίδιοι με τους Ολύμπιους θεούς και οι Γιότουν με τους Τιτάνες, που και οι δύο αντιπροσωπεύουν τις συγκρουόμενες δυνάμεις της φύσης, ευεργετικές και θυελλώδεις.

Όσον αφορά τον Οντίν, τον θεό των μαχών, αυτός είναι ίδιος με τον Σαβαώθ (=μαχητής) και τον Βόνταν. Είναι ο μεγάλος ήρωας του έπους Έντα και ένας από τους δημιουργούς του ανθρώπου. Στα ρωμαϊκά χρόνια τον θεωρούσαν ταυτόσημο με τον Ερμή. Στο Πάνθεον των Νορβηγών είναι ο «πατέρας των θεών» και της θείας σοφίας και από τη σκοπιά αυτή συνδέεται πράγματι με τον Ερμή ή δημιουργική σοφία. Ο Οντίν (Βόνταν) δημιούργησε τον πρώτο άνθρωπο από ξύλο μελιάς και από κλήθρα (το δέντρο Άλνος) και τον προίκισε με ζωή και ψυχή. Ο Χονίρ του έδωσε τη διάνοια (νου), όπως ο Προμηθέας, και ο Λόντουρ τη μορφή και το χρώμα.
v

Χώρα ειρήνης και καινοτομίας

Ίγκορ Ασερμπίλι

Ίγκορ Ασερμπίλι

Εμπνευστής της Ασγκόρντια είναι ο Ρώσος νανο-επιστήμονας Ίγκορ Ασερμπίλι (Igor Ashurbeyli), ο οποίος στο παρελθόν ίδρυσε στη Βιέννη το Διεθνές Κέντρο Έρευνας Αεροδιαστήματος (Aerospace International Research Center), ενώ σήμερα είναι πρόεδρος της Επιτροπής για την Επιστήμη της UNESCO.

Στόχος του να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη χώρα όπου η επιστημονική πρόοδος θα έχει προτεραιότητα σε σχέση με οικονομικές ή πολιτικές φιλοδοξίες.

«Η επιστημονική και τεχνολογική συνιστώσα του έργου μπορεί να ειπωθεί μέσα από τρεις λέξεις: ειρήνη, πρόσβαση και προστασία», δήλωσε ο Ασερμπίλι κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι.

Με το «προστασία» ο ιδρυτής της Ασγκόρντια εννοεί την προστασία της Γης από απειλές από το διάστημα, όπως σύγκρουση με κάποιον αστεροειδή, ηλιακές εκλάμψεις και διαστημικά σκουπίδια.

Μέχρι στιγμής το κράτος-έθνος δεν έχει καμία παρουσία στο διάστημα, φιλοδοξεί όμως να θέσει τουλάχιστον έναν δορυφόρο σε τροχιά το επόμενο έτος. Στα μακροπρόθεσμα σχέδια του νέου «κράτους» είναι η συμμετοχή στον αποικισμό του Άρη, καθώς και η αναγνώρισή του από τον ΟΗΕ.
v

4243hj3412hj532hj5h5

Καλλιτεχνική απεικόνιση μιας διαστημικής ασπίδας της Ασγκόρντια που θα προστατεύει τη Γη από την πτώση μετεωριτών. Image: Supplied
v

Τα διαστημικά ταξίδια δεν ακούγονται πλέον και τόσο εξωπραγματικά, από τη στιγμή που –πέρα από τα προγράμματα της NASA– μόλις τον προηγούμενο μήνα ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ της SpaceX ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει μια αποικία στον Άρη.

Για τον σκοπό αυτό, όπως είπε, θα κατασκευάσει το πιο μεγάλο και ισχυρό διαστημόπλοιο που έχει υπάρξει και το πρώτο επανδρωμένο ταξίδι μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2022, δηλαδή σε έξι χρόνια. Στη συνέχεια, τα ταξίδια θα γίνονται περίπου κάθε δύο χρόνια, όταν οι τροχιές του Άρη και της Γης θα φέρνουν τους δύο πλανήτες πιο κοντά.

Το να γίνει κάποιος πολίτης της Ασγκόρντια σήμερα είναι τόσο απλό όπως η εγγραφή σε απευθείας σύνδεση στο site Asgardia, αλλά μέχρι να γίνει διαθέσιμη μια βιώσιμη μονάδα χώρου κατοίκησης στο διάστημα, το έθνος θα πρέπει να παραμείνει προσγειωμένο στον πλανήτη μας.

Επί του παρόντος υπάρχουν 1.400 Ασγκορντιανοί στο μητρώο του νέου κράτους και υπάρχει ελπίδα πως αν κάποτε ο αριθμός αυτός φθάσει τα 100.000 μέλη, οπότε η νέα χώρα θα είναι σε θέση να υποβάλει αίτηση συμμετοχής στα Ηνωμένα Έθνη.

v

5243hj3412hj532hj5h5

Έξι επιστήμονες πέρασαν πρόσφατα έναν ολόκληρο χρόνο σε απομόνωση στη Χαβάη σε συνθήκες που μιμούνταν τη ζωή μιας αποικίας στον Άρη. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
v

Η οργάνωση δεν έχει αποκαλύψει το τρέχον ύψος της χρηματοδότησης, αλλά είναι πασιφανές ότι ο Ίγκορ Ασερμπίλι έχει βάλει το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων κεφαλαίων προκειμένου να ξεκινήσει το έργο. Επίσης δεν είναι σαφές από πού θα προέλθει το τεράστιο ποσό που απαιτείται για να υλοποιηθούν τα σχέδια του νέου κράτους.

Ενώ αυτά τα ζητήματα παραμένουν ασαφή, δεν είναι καθόλου αόριστη η άμεση πρόθεση του νέου έθνους να αναμορφώσει ένα νέο νομικό πλαίσιο που θα διέπει το διάστημα.

«Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί μια νομική πλατφόρμα που θα διασφαλίζει την προστασία του πλανήτη Γη και θα παρέχει πρόσβαση σε διαστημικές τεχνολογίες για εκείνους που δεν έχουν τέτοια πρόσβαση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο κ. Ασερμπίλι στον Guardian.

Επί του παρόντος το κράτος-έθνος αποδέχεται τη Συνθήκη για το Διάστημα του 1967, καθώς είναι το κυρίαρχο διεθνές νομικό έγγραφο στο οποίο βασίζονται οι κανόνες για τις δραστηριότητες στο διάστημα, το οποίο όμως έχει πλέον ξεπεραστεί από τις τεχνολογικές εξελίξεις και γι’ αυτό οι κυβερνήσεις παγκοσμίως το αγνοούν.

Η Συνθήκη ορίζει ότι η ευθύνη για τα αντικείμενα που εκτοξεύονται στο διάστημα αφορά την εθνική κυβέρνηση κάθε κράτους (ή την εταιρεία) που τα έστειλε σε τροχιά. Ωστόσο, η ομάδα της Ασγκόρντια θέλει να δημιουργήσει μια νέα Συνθήκη που θα αφορά τα διαστημόπλοια που θα βρίσκονται σε τροχιά με ανθρώπους που θα μετέχουν στο έθνος της Ασγκόρντια, διαμορφώνοντας έτσι μια νέα κρατική οντότητα που θα βρίσκεται έξω από το σημερινό σύστημα των εθνικών κρατών.
v

ExoMars: From separation to landing
v

 


Translate this post