Η κακή διατροφή “σκοτώνει” πιο πολύ από το τσιγάρο

Κατηγορία Ιατρικά, Διατροφή

ΥΓΕΙΑ/ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Youmagazine Newsroom

 

Η κακή και ανθυγιεινή διατροφή ευθύνεται για έναν στους πέντε θανάτους στο κόσμο, περισσότερους από όσους σκοτώνουν το τσιγάρο και η υπέρταση.

Το Junk food είναι πιο θανατηφόρο από ό,τι πριν από 30 χρόνια. Image: Supplied

ν

Η ΚΑΚΗ και ανθυγιεινή διατροφή ευθύνεται για έναν στους πέντε θανάτους στο κόσμο, περισσότερους από όσους σκοτώνουν το τσιγάρο και η υπέρταση, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.
Η έρευνα δείχνει ότι στην Ελλάδα οι θάνατοι λόγω κακής διατροφής είναι πλέον αναλογικά λιγότεροι σε σχέση με το 1990, καθώς φαίνεται πως οι Έλληνες κάνουν πιο υγιεινή διατροφή από ό,τι παλιότερα, κι η θέση της χώρας μας στην παγκόσμια κατάταξη έχει υποχωρήσει σημαντικά.
Η κατανάλωση περισσότερων υγιεινών τροφών όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί, καθώς και λιγότερων ανθυγιεινών, όπως τα κάθε είδους ποτά με ζάχαρη, το αλάτι, τα λίπη «τρανς» και τα κόκκινα επεξεργασμένα κρέατα, θα μπορούσαν να αποτρέψουν πολλούς θανάτους.
Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων, που σχετίζονται με τη διατροφή (πάνω από του 50% του συνόλου), αφορά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού (τρία εκατομμύρια θάνατοι ετησίως), μικρής ποσότητας δημητριακών ολικής άλεσης (τρία εκατομμύρια θάνατοι) και όχι αρκετών φρούτων (δύο εκατομμύρια θάνατοι).
Περισσότεροι από 130 επιστήμονες από 40 χώρες, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή, Ασκάν Αφσίν, του Ινστιτούτου Μετρικής και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, πραγματοποίησαν την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου ανάλυση της σχέσης διατροφής και υγείας, αναλύοντας στοιχεία για 195 χώρες κατά την περίοδο 1990-2017.
Η μελέτη (μέρος της ευρύτερης έρευνας Global Burden of Disease), που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς, εκτιμά ότι η κακή διατροφή ευθυνόταν για 10,9 εκατομμύρια θανάτους το 2017 (το 22% του συνόλου των θανάτων ενηλίκων διεθνώς), έναντι οκτώ εκατομμυρίων θανάτων το 1990.
Οι κυριότερες αιτίες θανάτου που σχετίζονται με τη διατροφή, είναι κατά σειρά η καρδιαγγειακή νόσος (9,5 εκατομμύρια θάνατοι), ο καρκίνος (913.000) και ο διαβήτης (339.000). Συγκριτικά, ο καπνός σχετιζόταν με οκτώ εκατομμύρια θανάτους και η υπέρταση με 10,4 εκατομμύρια.
«Η κακή διατροφή σκοτώνει. Είμαστε ό,τι τρώμε και οι κίνδυνοι αφορούν τους πάντες, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και οικονομικής κατάστασης», δήλωσε ο δρ Αφσίν, ο οποίος τόνισε ότι η νέα μελέτη αναδεικνύει τις συνέπειες της διατροφής πάνω στα χρόνια προβλήματα υγείας, ανεξάρτητα από την παχυσαρκία.
Μια άλλη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και δημοσιεύτηκε στις αρχές Μαρτίου, ανέλυσε τη σχέση μεταξύ γρήγορων τροφών και αύξησης της παχυσαρκίας τα τελευταία 30 χρόνια. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι σε σύγκριση με το παρελθόν, το μέγεθος της μερίδας και ο αριθμός των θερμίδων ανά πιάτο αυξήθηκαν αξιοσημείωτα, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε ανθυγιεινές συνήθειες και τρόπο ζωής.
Το ίδιο παρατηρήθηκε και για την περιεκτικότητα σε χλωριούχο νάτριο (αλάτι) που υπάρχει στις τροφές που έχουν υποστεί επεξεργασία και στο Junk food, το οποίο και πάλι αποτελεί θανάσιμο εχθρό της καρδιαγγειακής υγείας.
ν

10 Foods You Should Never Eat
v


v

Με στοιχεία από το ΑΠΕ/ΜΠΕ
v

 


Translate this post