Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος

Κατηγορία NEWS, Διατροφή

ΥΓΕΙΑ/ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Youmagazine Newsroom

 

Η κατανάλωση δύο φλιτζανιών καφέ ημερησίως μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος κατά το ένα τρίτο, σύμφωνα με νέα έρευνα.


ν

ΟΣΟΙ πίνουν περισσότερο καφέ –με ή χωρίς καφεΐνη– κινδυνεύουν λιγότερο από καρκίνο του ήπατος, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη. Για όσους πίνουν δύο καφέδες τη μέρα, ο κίνδυνος ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, της πιο συχνής μορφής καρκίνου του ήπατος, είναι μειωμένος κατά 35% κατά μέσο όρο, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ. Όσοι πίνουν ένα καφέ τη μέρα, έχουν 20% μικρότερο κίνδυνο, ενώ για όσους πίνουν πέντε καφέδες, ο κίνδυνος μειώνεται περίπου στο μισό (50%).
Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Σαουθάμπτον και του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον δρα Όλιβερ Κένεντι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ Open, σύμφωνα με την βρετανική The Telegraph, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) στοιχεία από 26 έρευνες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά πάνω από 2,25 εκατομμύρια άτομα. Διαπιστώθηκε ότι στην περίπτωση του καφέ χωρίς καφεΐνη, η μείωση του κινδύνου είναι μικρότερη και λιγότερο βέβαιη.
«Ο καφές πιστεύεται ευρέως ότι έχει διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως είναι για παράδειγμα ότι προστατεύει τους άνδρες από τον καρκίνο του προστάτη. Όμως τα τελευταία ευρήματα δείχνουν και μια σημαντική μείωση του κινδύνου για καρκίνο του ήπατος. Όμως δεν συνιστούμε στον καθένα να αρχίσει να πίνει πέντε καφέδες τη μέρα, καθώς χρειάζεται περισσότερη έρευνα πάνω στις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από την μεγάλη κατανάλωση καφέ, καθώς ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι θα πρέπει να αποφεύγεται ιδίως από μερικές ομάδες όπως οι έγκυες γυναίκες», δήλωσε ο Κένεντι.
«Ο καφές έχει αναφερθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από πολλές αιτίες. Η έρευνά μας προσθέτει νέα δεδομένα ότι η κατανάλωση καφέ με μέτρο μπορεί να είναι ένα θαυμάσιο φυσικό φάρμακο», ανέφερε από την πλευρά του ο καθηγητής Πίτερ Χέιζ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.
ν

Ασπίδα για τον προστάτη

Παλαιότερη κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το National Cancer Institute και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστόνη το 2013, έδειξε ότι οι άντρες (ηλικίας 40-75 ετών) που κατανάλωναν καφέ εμφάνισαν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ.
Συγκεκριμένα, η έρευνα που έγινε σε δείγμα 47.911 ανδρών ηλικίας 40-75 ετών, στο πλαίσιο της μεγάλης επιδημιολογικής μελέτης Health Professionals Follow-up Study και διάρκεσε 4 χρόνια, έδειξε πως όσοι κατανάλωναν 1-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 29% μικρότερο κίνδυνο εξέλιξης (μετάστασης στα οστά ή θανάτου) της νόσου σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στον καφέ φαίνεται να ευθύνονται για την παραπάνω ευεργετική σχέση, λόγω πιθανώς της αντιφλεγμονώδους δράσης τους, βελτιώνοντας το μεταβολισμό της γλυκόζης και επηρεάζοντας τα επίπεδα ορισμένων ορμονών που σχετίζονται με το φύλο, παράγοντες που φαίνεται να συμμετέχουν στην εμφάνιση και εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη. Η έκπληξη στην εν λόγω έρευνα ήταν ότι η συσχέτιση φαίνεται να οφείλεται μόνο στα αντιοξειδωτικά του καφέ.

 


Translate this post