Ποιες φυσικές τροφές θωρακίζουν την υγεία

Κατηγορία Διατροφή

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Δείτε ποιες τροφές θωρακίζουν την υγεία και μας κρατάνε πάντα νέους και δραστήριους και εντάξτε τες στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.

Τα ρόδια προστατεύουν από Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ. Image: Supplied
ν

ΜΙΑ ΟΥΣΙΑ που υπάρχει στη φλούδα και στον καρπό των ροδιών μπορεί και αναχαιτίζει τη φλεγμονή στα κύτταρα του εγκεφάλου που οδηγεί σε σοβαρά νευροεκφυλιστικά νοσήματα, αναφέρει μια νέα μελέτη.
Η ουσία ονομάζεται πουνικαλαγίνη και μελετήθηκε σε καλλιέργειες ενός είδους εγκεφαλικών κυττάρων που λέγονται μικρογλοιακά.
Όπως εξηγούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάντερσφιλντ της Αγγλίας, στην επιθεώρηση Molecular Nutrition & Food Research, εξέτασαν τις επιδράσεις της πουνικαλαγίνης στα μικρογλοιακά κύτταρα, επειδή η νόσος του Πάρκινσον και, σε μικρότερο βαθμό, η νόσος Αλτσχάιμερ αρχίζουν με την πρόκληση βλαβών εξαιτίας της φλεγμονής, που προοδευτικά συσσωρεύονται και καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα.
Όπως έδειξε η μελέτη τους, η έκθεση των κυττάρων στην πουνικαλαγίνη είχε ως αποτέλεσμα να ελαττωθούν σημαντικά τα επίπεδα ορισμένων ουσιών που παράγονται ως αντίδραση στη φλεγμονή, ενώ μερικές από αυτές εξαφανίστηκαν εντελώς.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η συστηματική κατανάλωση ροδιών παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης της νευροφλεγμονής που σχετίζεται με την άνοια. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Olumayokun Olajide, από το Τμήμα Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου, ο οποίος ειδικεύεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των φυσικών προϊόντων.
Οι ερευνητές δεν έχουν καθορίσει ακόμα την ποσότητα του ροδιού που πρέπει να καταναλωθεί για να προστατεύσει κάποιος τον εγκέφαλό του από τη φλεγμονή, ώστε να αρχίσουν μελέτες σε ανθρώπους.
Ωστόσο, εκτιμούν πως αν δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη (π.χ. αλλεργία), άνετα θα μπορούσε κανείς να εντάξει τα ρόδια στο ημερήσιο διαιτολόγιό του.
ν

ν

Ενάμισι φρούτο την ημέρα
προστατεύει από έμφραγμα-εγκεφαλικό

Μια άλλη έρευνα, που έγινε με την παρακολούθηση του διαιτολογίου σχεδόν μισού εκατομμυρίου εθελοντών, έδειξε ότι ενάμισι φρούτο την ημέρα –σχεδόν 150 γραμμάρια– αρκεί για να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού έως και 40%.
Με άλλα λόγια, ένα μήλο και μισή μπανάνα παρέχουν τη μεγαλύτερη προστασία στην καρδιαγγειακή υγεία.
Η μελέτη, που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ECS) 2014, διήρκησε επτά χρόνια.
Οι επιστήμονες με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Χουαϊντόνγκ Ντου (Huai Dong Du), ερευνήτρια στη Μονάδα Κλινικών Μελετών (CTSU) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών, κατέγραψαν τη διατροφή και τα καρδιαγγειακά προβλήματα 451.681 εθελοντών από την Κίνα, οι οποίοι κατά την έναρξη της έρευνας ήσαν υγιείς.
Έως το τέλος της μελέτης, είχαν καταγραφεί 19.300 κρούσματα στεφανιαίας νόσου και 19.689 εγκεφαλικά, εκ των οποίων τα 14.688 ήταν ισχαιμικά (οφείλονταν σε διακοπή της ροής αίματος σε αρτηρία της καρδιάς) και τα 3.562 αιμορραγικά (οφείλονταν σε ρήξη αγγείου μέσα στον εγκέφαλο).
Από τους εθελοντές, το 18% είχε συμπεριλάβει φρούτα στο καθημερινό διαιτολόγιό του, με τη μέση ποσότητα να είναι 1,5 φρούτο ή 150 γραμμάρια. Αντιθέτως, το 6,3% των εθελοντών δεν έτρωγαν ποτέ φρούτα.
Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή κατανάλωση 1,5 φρούτου μειώνει κατά 15% τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, κατά 25% για ισχαιμικό εγκεφαλικό και κατά 40% τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού.
Επιπλέον, όσο αυξανόταν η κατανάλωση φρούτων, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος καρδιοπάθειας.
ν

Μικρότερος κίνδυνος θανάτου

Σε ξεχωριστή έρευνα, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 61.000 άλλοι εθελοντές οι οποίοι έπασχαν από καρδιοπάθεια ή υπέρταση, η ίδια ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η καθημερινή κατανάλωση φρούτων μειώνει και τον κίνδυνο θανάτου.
Όπως αποκαλύφθηκε, οι εθελοντές που έτρωγαν καθημερινά φρούτα είχαν κατά 27% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιοπάθεια και κατά 40% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από εγκεφαλικό. Με άλλα λόγια, ο κίνδυνος θανάτου ήταν συνολικά μειωμένος κατά 33,5%.

 


Translate this post