Οι ξηροί καρποί θωρακίζουν την υγεία

Κατηγορία Διατροφή

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι ξηροί καρποί αποτελούν ελιξίριο μακροζωίας και η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες και καρκίνο.


ν

ΟΣΟΙ τρώνε τουλάχιστον μια χούφτα ξηρών καρπών κάθε μέρα –γύρω στα 20 γραμμάρια– διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, καρκίνο και άλλες ασθένειες, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-νορβηγική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Ντάγκφιν Άουνε της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πρώτου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMC Medicine, αξιολόγησαν 29 μελέτες από όλο τον κόσμο, που αφορούσαν συνολικά 819.000 ανθρώπους, σχετικά με τη σχέση ξηρών καρπών και ασθενειών.

Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι μια χούφτα ξηρών καρπών καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά σχεδόν 30%, καρκίνου κατά 15% και πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 22%. Επίσης, μειώνεται κατά 50% ο κίνδυνος θανάτου από πνευμονοπάθεια και διαβήτη κατά σχεδόν 40%.

Όπως είπε ο Άουνε, «βρήκαμε μια συστηματική μείωση του κινδύνου για διάφορες παθήσεις, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει πραγματική σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση των ξηρών καρπών και στην υγεία. Πρόκειται για σημαντικό όφελος και μάλιστα για μια τόσο μικρή ποσότητα τροφής».
v


v

Τα οφέλη –τα οποία οφείλονται στην περιεκτικότητά των ξηρών καρπών σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, πολυακόρεστα λίπη και άλλα θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά– αφορούν πολλά είδη ξηρών καρπών, όπως φουντούκια, καρύδια, φιστίκια κ.ά.

Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με τη μελέτη, δεν φαίνεται ότι η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας πάνω από 20 γραμμάρια επιφέρει κάποια ουσιαστική περαιτέρω βελτίωση στα οφέλη για την υγεία.

Ιδιαίτερα τα καρύδια συγκαταλέγονται στους ξηρούς καρπούς με τα περισσότερα οφέλη, ενώ Αμερικανοί ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αποτελούν τον «βασιλιά της αποτοξίνωσης».

 


Translate this post