Τα Ωμέγα-3 μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος

Κατηγορία NEWS, Ιατρικά, Διατροφή

ΥΓΕΙΑ/ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που υπάρχουν κυρίως στα ψάρια και στα διατροφικά συμπληρώματα, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε Ωμέγα-3 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή, λένε οι ερευνητές. Image: Supplied
v

ΤΑ ΩΜΕΓΑ-3 λιπαρά οξέα (EPA και DHA), που υπάρχουν κυρίως στα ψάρια και στα διατροφικά συμπληρώματα, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, προστατεύοντας έτσι την καρδιά, ακόμη και όσων έχουν υψηλή χοληστερίνη ή υψηλά τριγλυκερίδια. Αυτό επιβεβαιώνει μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Ντομινίκ Αλεξάντερ του Ινστιτούτου EpidStat του Μίσιγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Proceedings” της Κλινικής Mayo, μελέτησαν (μετα-ανάλυση) στοιχεία από 34 κλινικές δοκιμές και έρευνες, που αφορούσαν συνολικά πάνω από 820.000 άτομα.
Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση Ωμέγα-3 είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη στις ομάδες υψηλού κινδύνου, μειώνοντας κατά 16% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε όσους έχουν υψηλά τριγλυκερίδια και κατά 14% σε όσους έχουν υψηλή «κακή» χοληστερίνη (LDL). Στο σύνολο του πληθυσμού, ο κίνδυνος είναι μειωμένος κατά τουλάχιστον 6% και φθάνει έως 18%.
Στη στεφανιαία νόσο οφείλονται περίπου οι μισοί θάνατοι καρδιαγγειακής αιτιολογίας, κυρίως από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οι ειδικοί συστήνουν να τρώει κάποιος ψάρι δύο φορές την εβδομάδα (κυρίως λιπαρό, όπως σολομό ή σαρδέλα) ή, αλλιώς, να παίρνει διατροφικά συμπληρώματα με Ωμέγα-3 (όχι όμως άνω των 1.000 μιλιγκράμ τη μέρα).
Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τα Ωμέγα-3 με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας, χαμηλότερο επίπεδο λιπιδίων στο αίμα, καθώς επίσης χαμηλότερη αθηροσκλήρυνση και μικρότερη υπέρταση.
Τα λιπαρά ψάρια –όπως ο σολομός, η πέστροφα, ο τόνος, οι σαρδέλες και ο γαύρος– αποτελούν βασική πηγή των Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενώ ταυτόχρονα συμπεριλαμβάνουν εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA). Άλλες πηγές Ωμέγα-3 είναι τα φυλλώδη λαχανικά, τα καρύδια, το αβοκάντο, το παρθένο ελαιόλαδο και κάποια άλλα φυτικά έλαια, τα οποία συνήθως περιέχουν το Ωμέγα-3 α-λινολενικό οξύ (ALA).
ν

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Translate this post