Φωτιά στο Μάτι: Καμπάνες για Δούρου-Ψινάκη και 18 άλλα άτομα

Κατηγορία Ελλάδα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Ποινικές διώξεις άσκησε η Εισαγγελία Αθηνών κατά της Ρένας Δούρου, του Ηλία Ψινάκη, του Ευάγγελου Μπουρνού και άλλων υψηλόβαθμων κρατικών στελεχών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 100 νεκρούς.

Όμως κανείς δεν θα τιμωρηθεί, καθώς οι 100 νεκροί είναι… απλό πλημμέλημα!

Αφημένοι στην τύχη τους, οι κάτοικοι στο Μάτι κάηκαν μέσα σε λίγα μόλις λεπτά ζωντανοί. Πηγή: YouTube

ν

ΠΟΙΝΙΚΕΣ διώξεις για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018, με τους 100 νεκρούς και τα εκατοντάδες θύματα άσκησε μετά από επτά μήνες εντατικών ερευνών η Εισαγγελία της Αθήνας για σειρά αδικημάτων κατά της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, των δημάρχων της περιοχής Ηλία Ψινάκη και Ευάγγελου Μπουρνού, υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Οι διώξεις για εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονίες από αμέλεια και σωματικές βλάβες από αμέλεια με επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου, πέραν των αυτοδιοικητικών στελεχών βαρύνουν τον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη, τον νυν αρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο, που τότε ήταν υπαρχηγός καθώς και τον τότε γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη.
Στη δίωξη επίσης περιλαμβάνεται ο 65χρονος που έβαλε τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης από όπου ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά και κατέληξε να κατακάψει το Μάτι και τη γύρω περιοχή.
Για τα αδικήματα αυτά ο νόμος προβλέπει ποινές ως πέντε χρόνια φυλάκισης που όμως μπορεί υπό εξαιρετικές περιστάσεις να φθάσουν ως και τα δέκα χρόνια.
Η υπόθεση θα διαβιβαστεί σε ανακριτή, λόγω της σοβαρότητάς της και παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Εκτός από την ποινική δίωξη κατά των παραπάνω προσώπων η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εξέδωσε απαλλακτική διάταξη για τέσσερα άτομα τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς έχουν εντοπίσει ευθύνες και πριν την φονική πυρκαγιά και κατά τη διάρκεια της.
Ειδικότερα οι εισαγγελείς κάνουν λόγο στην αξιολόγηση του υλικού της δικογραφίας για «απόλυτη ασυνεννοησία, χάος και κατάρρευση του συστήματος, γενικευμένες ευθύνες των συναρμόδιων υπηρεσιών, εγκληματικά λάθη και παραλείψεις κατά την αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς» και δεν περιλαμβάνουν στα αίτια της καταστροφής την αυθαίρετη δόμηση.
Επίσης αξιολογούν σωρεία παραλείψεων στο στάδιο της πρόληψης από την πλευρά της αυτοδιοίκησης, ενώ στη δικογραφία την κόλαση της πυρκαγιάς, και τις τρομακτικές ευθύνες του κρατικού μηχανισμού περιγράφουν 350 καταθέσεις μαρτύρων και σωρεία άλλων επιβαρυντικών στοιχείων.
Ειδικότερα, ευθύνες επιρρίπτουν για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας από Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Περιφέρεια, τους δύο Δήμους της περιοχής (Ραφήνα, Μαραθώνα) και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Παράλληλα, για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι παραμένουν ανοικτές έξι ακόμα δικογραφίες και ειδικότερα:
Στο Ναυτοδικείο για ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου.
Στο Στρατοδικείο για ευθύνες στρατιωτικών.
Μια δικογραφία για πολεοδομικές παραβάσεις (αυθαίρετη δόμηση και αιγιαλός).
Μια δικογραφία που αφορά αναντιστοιχίες στο σύστημα της Πυροσβεστικής.
Μια δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.
Υπάρχει τέλος και η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων, όπως ο Αλέξης Τσίπρας και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, για το θέατρο που έπαιξαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, λέγοντας ψέματα ότι όλα έχουν καλώς, την ώρα που στα νοσοκομεία της Αθήνας άρχισαν να διακομίζονται οι πρώτοι νεκροί. Και αυτό δείχνει δόλο από την πλευρά της κυβέρνησης.
Την έρευνα διενέργησαν ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος και οι εισαγγελείς πρωτοδικών Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος.
Ωστόσο, οι σεβαστοί δικαστές έσφαλαν, εκλαμβάνοντας την αδιαφορία των υπευθύνων ως αμέλεια και υποβιβάζοντας ένα κακούργημα σε πλημμέλημα. Λες και επρόκειτο για κάποιο τροχαίο δυστύχημα. Γιατί αν δεν είναι κακούργημα ο θάνατος 100 ανθρώπων που προκλήθηκε από την αδιαφορία εκείνων που έχουν ορκιστεί να προστατεύουν τις ζωές και τις περιουσίες των Ελλήνων, τότε τι είναι κακούργημα;
ν

Μάτι | ΑΠΟΣΤΟΛΗ | “Καιγόντουσαν ζωντανοί και ούρλιαζαν”
ν

ν

 


Translate this post