Μάτι: Ασυνεννοησία Αστυνομίας και Πυροσβεστικής (vid)

Κατηγορία Ελλάδα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Το «σπασμένο τηλέφωνο» φαίνεται ότι έπαιζαν Αστυνομία και Πυροσβεστική την ώρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι με την εκατόμβη των νεκρών.

Την ώρα που η φωτιά κατέκαιγε τα πάντα στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά, δεν υπήρχε επικοινωνία μεταξύ Αστυνομίας και Πυροσβεστικής. Image: Supplied

ν

ΟΠΩΣ αποκαλύπτει η «Καθημερινή», οι αστυνομικοί που το απόγευμα της τραγικής Δευτέρας 23ης Ιουλίου βρέθηκαν στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά δεν είχαν καμία επικοινωνία με την Πυροσβεστική για την πορεία και την εξέλιξη της καταστροφικής πυρκαγιάς.
Σύμφωνα, μάλιστα, με νεότερα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα, οι αξιωματικοί που εκτελούσαν υπηρεσία εκφωνητών στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ τηλεφωνούσαν στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, για να ζητήσουν πληροφορίες, χωρίς ποτέ να πάρουν απάντηση!
Τα παραπάνω δεν προκύπτουν από προφορικές μαρτυρίες αστυνομικών της Άμεσης Δράσης, της ΔΙ.ΑΣ. ή της Τροχαίας που βρέθηκαν στο μέτωπο της φωτιάς, αλλά από επίσημα έγγραφα που πρόκειται να σταλούν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο, στο πλαίσιο δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.
«Η ενημέρωση της ΓΑΔΑ ήταν αποκλειστικά από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο», αναφέρεται σε έγγραφο που τέθηκε υπόψη της «Κ».
Στην έλλειψη ενημέρωσης της ΕΛ.ΑΣ. από την Πυροσβεστική είχε αναφερθεί σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, Γιάννης Κατσιαμάκας.
«Η Πυροσβεστική δεν μας έδωσε καμία ενημέρωση ούτε για την επικινδυνότητα ούτε για την κατεύθυνση της πυρκαγιάς. Μέχρι τις 18:10 το απόγευμα που η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος δεν είχαμε καμία ενημέρωση», είχε επισημάνει σε πρόσφατη συνέντευξή του.
ν

Το Μάτι εξακολουθεί να θυμίζει εμπόλεμη ζώνη, δύο εβδομάδες μετά τη φονική πυρκαγιά. Image: Supplied
ν

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται με τον πλέον εμφατικό τρόπο από τις αναφορές των αξιωματικών που το βράδυ της 23ης Ιουλίου εκτελούσαν υπηρεσία στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ.
Τα σχετικά έγγραφα τέθηκαν υπόψη της «Κ» και αποκαλύπτουν, μεταξύ άλλων, ότι η Πυροσβεστική δεν προέβη σε καμία επίσημη ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. για την ένταση και την πορεία της πυρκαγιάς, ενώ οι εκφωνητές της ΓΑΔΑ δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν με το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής, καθώς ουδείς απαντούσε στους πέντε τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης.
Σε υπηρεσιακό έγγραφο, μάλιστα, επισημαίνεται ότι η μόνη επικοινωνία της ΓΑΔΑ με στέλεχος της Πυροσβεστικής ήταν όταν ένας πυροσβέστης τηλεφώνησε στο «100» προκειμένου να ενημερώσει για εγκλωβισμένα άτομα σε σπίτι στο Νέο Βουτζά.
«Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από την Πυροσβεστική για τη φωτιά ούτε αίτημα για συνδρομή ή παροχή βοήθειας. Η ενημέρωση του κέντρου γινόταν μόνο από αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο». Στη δεύτερη αναφορά, αντίστοιχα, ο υπογράφων αναφέρει ότι «τηλεφωνήσαμε στους πέντε τηλεφωνικούς αριθμούς που λειτουργούν στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής χωρίς ποτέ να λάβουμε απάντηση».
ν

Αδυναμία επικοινωνίας

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν σε πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στο διάστημα που μεσολάβησε από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι μέχρι σήμερα, αναφορικά με δυσλειτουργίες στις μέσω ασυρμάτου επικοινωνίες τόσο των αστυνομικών όσο και των πυροσβεστών.
Σε απόρρητη αναφορά που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Κ», αστυφύλακας της Άμεσης Δράσης που συμμετείχε σε απεγκλωβισμούς κατοίκων από φλεγόμενα σπίτια στο Νέο Βουτζά αναφέρει ότι επικοινωνούσε με τη ΓΑΔΑ μέσω προσωπικού τηλεφώνου, «καθώς από το σύστημα ασυρμάτων δεν υπήρχε επικοινωνία λόγω ανύπαρκτου σήματος».
Στελέχη της Πυροσβεστικής αντιστοίχως αποκάλυψαν ότι υπήρχε αδυναμία επικοινωνίας των πυροσβεστών με τον πιλότο του ελικοπτέρου Erickson, με συνέπεια να μην μπορούν να κατευθύνουν τις από αέρος ρίψεις νερού στις εστίες της φωτιάς.
ν


v

 


Translate this post