Προσεγγίζουν τους 100 οι νεκροί – και το κρύβουν (vid)

Κατηγορία Ελλάδα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από τον Κώστα Αλεξανδρόπουλο

 

Το φόβο τους ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 100 εκφράζουν οι εθελοντές που ερευνούν τα καμένα σπίτια στο Μάτι, αλλά και τον αποτροπιασμό τους για την επιχειρούμενη αποσιώπηση του πραγματικού αριθμού των θυμάτων.

ν

ΜΕ ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΥ τύπου μεθόδους και πρακτικές διαχειρίζεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την τραγωδία στο Μάτι και στις υπόλοιπες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, αποκρύπτοντας τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων, έως ότου καταλαγιάσει η λαϊκή οργή, νικημένη από το πόνο και τη δυστυχία. Η απάνθρωπη στάση της κυβέρνησης έχει ήδη επισημανθεί από τα διεθνή ΜΜΕ.
Έχει καταγγελθεί ότι για να κρατήσουν τον αριθμό των νεκρών όσο γίνεται πιο χαμηλά, θάβουν τις καρβουνιασμένες σορούς σε ομαδικούς τάφους, ακόμη και εκείνες που έχουν αναγνωριστεί από τους συγγενείς τους!
Να εικάσουμε ότι αυτό ήταν το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν στις 24 Ιουλίου ο Τσίπρας με τον Ιερώνυμο;
Είναι τόσο μεγάλη η τραγωδία, που δεν τη χωρά ο ανθρώπινος νους. Λυγίζει κανείς από το βάρος της οδύνης και επειδή δεν θέλει να χάσει τα λογικά του αρνείται να πιστέψει ότι αυτό που έγινε συνέβη πραγματικά – και το αποδιώχνει. Μετά από λίγο οι οδυνηρές αναμνήσεις ξεθωριάζουν και σβήνουν, οι αριθμοί χάνουν το νόημά τους, γίνονται ουδέτερα στοιχεία μιας στατιστικής καταγραφής.
Αυτό το γνωρίζουν οι ιθύνοντες και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Με το ναρκωτικό της εξουσίας στις φλέβες τους, την υποκρισία στη θέση της ηθικής και γαλουχημένοι με σταλινικές μεθόδους και πρακτικές, ξέρουν πώς να παραποιούν την αλήθεια και να φορτώνουν σε άλλους τα δικά τους ειδεχθή εγκλήματα.
Από κοντά και τα συστημικά ΜΜΕ. Εμπορικές επιχειρήσεις που λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος. Προβάλλουν ένα γεγονός όσο αυτό «πουλάει» και αποφέρει την επιθυμητή αναγνωσιμότητα και διαφήμιση. Μόλις οι «πελάτες» δείξουν σημεία κόπωσης, το ξεχνούν και μεταπηδούν σε ένα άλλο.
Σε αυτό ποντάρουν οι καθεστωτικοί του ΣΥΡΙΖΑ και στο γεγονός ότι η μάζα, ο μαζάνθρωπος, έχει συνείδηση γαϊδουριού και μνήμη χρυσόψαρου. Γι’ αυτό διέταξαν να μην ανακοινώνονται πλέον τα θύματα που ανακαλύπτονται, όσο η τραγωδία στο Μάτι σκοτεινιάζει ακόμη το παρόν με τη βαριά σκιά της.
Να γιατί ο «επίσημος» αριθμός, τέσσερις μέρες μετά την τραγωδία, έχει «κολλήσει» στους 81 νεκρούς, παρ’ όλο που γνωρίζουμε ότι έχουν βρεθεί πολλές νέες σοροί και αγνοούνται ακόμη 100 με 150 άτομα.
Η έμφαση τώρα έχει μετατεθεί στη «δέσμη μέτρων για άμεση ανακούφιση των πληγέντων», στην «αποκατάσταση των ζημιών» και στην «δωρεάν ανοικοδόμηση των κατοικιών που καταστράφηκαν». Η άπληστη κυβέρνηση γνωρίζει πώς να πυροδοτεί την απληστία.
ν

Πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μάχη για να περιορίσουν τη φωτιά στην Κινέττα. Photo: AFP / Valerie Gache. Πηγή: Supplied
ν

Αργότερα ίσως, όταν θα έχουν φύγει όλοι για διακοπές, θα ανακοινώνεται, μέρα παρά μέρα, η ανεύρεση μιας ακόμη σορού, έως ότου καταντήσει κι αυτό βαρετό.
Οι ζωντανοί με τους ζωντανούς και οι πεθαμένοι με τους πεθαμένους.
Αλλά ακόμη και με 81 νεκρούς, η φωτιά στο Μάτι έχει καταλάβει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στον κατάλογο με τις πιο φονικές πυρκαγιές του 21ου αιώνα –την ξεπερνά μόνο εκείνη που έκαψε 173 ανθρώπους το 2009 στην Αυστραλία– ενώ οι New York Times τη χαρακτηρίζουν ως την φονικότερη που έπληξε την Ευρώπη κατά την μεταπολεμική περίοδο. Διεκδικεί δε την παγκόσμια πρωτοτυπία να υπάρχουν πνιγμένοι στη θάλασσα από πυρκαγιά!
Ακολουθούν οι πρωτοφανείς δασικές πυρκαγιές το 2007 στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια που προκάλεσαν 77 θανάτους στο πέρασμά τους. Υπουργός Εσωτερικών τότε στην κυβέρνηση Καραμανλή ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Στις φονικές πυρκαγιές της 24ης Ιουλίου 2018 που ερήμωσαν την Ανατολική Αττική, πάλι κατείχε δημόσιο αξίωμα ο Προκόπης Παυλόπουλος, αυτή τη φορά του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Τι σύμπτωση!
Στην τέταρτη θέση η τεράστια δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στις 17 Ιουνίου 2017 στο κέντρο της Πορτογαλίας με 64 νεκρούς. Τότε είχε την ευθυξία να παραιτηθεί η υπουργός Εσωτερικών της χώρας Κονστάντσα Ουρμπάνου ντε Σόουζα μαζί με άλλα επτά κυβερνητικά στελέχη, αναγνωρίζοντας ότι ήταν ακατάλληλοι για τις θέσεις που κατείχαν. Πόση διαφορά ήθους…
ν

Το μυστήριο των δίδυμων κοριτσιών

Τα δύο 9χρονα κορίτσια που αγνοούνται, έχουν γίνει πρώτο θέμα στον διεθνή Τύπο. Image: Supplied
ν

Ο διεθνής Τύπος ασχολείται επίσης με το μυστήριο των δύο 9χρονων κοριτσιών που αναζητά ο πατέρας τους, Γιάννης Φιλιππόπουλος. Πρόκειται για τις δίδυμες Σοφία και Βασιλική που εξαφανίστηκαν μετά την εξάπλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική.
Τα δίδυμα κορίτσια που βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα» την ώρα της επέλασης της φωτιάς, μαζί με τους παππούδες τους που απανθρακώθηκαν, φαίνεται να διασώθηκαν από αλιευτικό σκάφος το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, το οποίο και τα μετέφερε από το Κόκκινο Λιμανάκι στη Ραφήνα. Δύο ημέρες μετά ωστόσο, οι γονείς τους δεν έχουν καταφέρει να τις εντοπίσουν.
Ο Γιάννης Φιλιππόπουλος, αφού επισκέφθηκε τα νοσοκομεία της Αθήνας και το νεκροτομείο όπου του πήραν δείγμα DNA, εμφανίστηκε την Τετάρτη στα μέσα ενημέρωσης ισχυριζόμενος πως αναγνώρισε τα παιδιά του στα πλάνα τηλεοπτικού σταθμού να αποβιβάζονται από αλιευτικό που είχε βγει ανοιχτά και διέσωσε 25 άτομα. Τα δίδυμα φαίνονται στο βίντεο να συνοδεύονται από ένα ζευγάρι, ωστόσο μέχρι και αυτή την ώρα αγνοείται η τύχη τους. Ο πατέρας των 9χρονων επισκέφθηκε το λιμενικό Ραφήνας, όμως τα ονόματα των διδύμων δεν βρέθηκαν στη λίστα επιβαινόντων του αλιευτικού που πραγματοποίησε τη διάσωση.
Ο καπετάνιος του αλιευτικού κατέθεσε ότι τα κορίτσια ανήκαν σε άλλη οικογένεια που είχε δύο ακόμη παιδιά.
Αν αληθεύει αυτό, τότε υπάρχουν δύο εκδοχές: ή τα παιδιά έχασαν τη ζωή τους και τα σωματάκια τους δεν έχουν ακόμη βρεθεί, ή παραχώθηκαν βιαστικά σε κάποιον ομαδικό τάφο από τους νεκροθάφτες του ΣΥΡΙΖΑ για να μείνει σε χαμηλά επίπεδα ο αριθμός των θυμάτων.
ν

Ένα σπίτι αρχίζει να καταβροχθίζεται από τις φλόγες στην περιοχή της Κινέττας. Photo: AFP/Valerie Gache. Πηγή: Supplied
ν

Το πολύ μέχρι τις 15 Αυγούστου όλα θα έχουν ξεχαστεί και ο καθείς θα επιστρέψει σ’ αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα. Ο πολύς κόσμος στα γλέντια και τις διασκεδάσεις, οι πολιτικοί στην εκπόνηση νέων σχεδίων εκμαυλισμού του λαού με παροχές και υποσχέσεις επ’ ευκαιρία της ΔΕΘ, οι έμποροι του πόνου στα αρχοντικά τους για να μετρήσουν τα κέρδη τους, μέχρι την επόμενη συμφορά· οι οικοπεδοφάγοι –ανάμεσά τους και ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι– στις πυρπολήσεις άλλων περιοχών που προσφέρονται για οικοπεδοποίηση. Και οι κάτοικοι των καμένων περιοχών στα μισοερειπωμένα σπίτια τους, κουβαλώντας μαζί τους τις θύμησες σαν το σκυλί που κουβαλάει στην τρύπα του το πόδι που του έκοψε το τρένο.
Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος…
Κανείς δεν θα θυμάται πια τη γυναίκα που έτρεξε στο διπλανό σπίτι για να σώσει έναν 85χρονο γέροντα κι όταν γύρισε στο δικό της για να βοηθήσει τον κατάκοιτο άντρα της ανακάλυψε πως ήταν πια αργά. Έσκυψε τότε κοντά του και του είπε: «Τάσο, μαζί πορευτήκαμε στη ζωή, μαζί και στο θάνατο». Και τον αγκάλιασε. Και έφυγαν μαζί, τυλιγμένοι στο πύρινο σάβανό τους.
Και αν η ιστορία της επιζήσει, θα επιζήσει σαν ένας ακόμη αστικός μύθος. Και μόνο τα βράδια θα ακούγεται πού και πού κάποια πνιχτή οιμωγή από τις ψυχές εκείνων που βρήκαν φριχτό θάνατο τυλιγμένοι στις φλόγες, θύματα μιας σύγχρονης Ιεράς Εξέτασης στον σύγχρονο μεσαίωνα που ζούμε.

ν

ν

 


Translate this post