Μελετημένη καθυστέρηση στην έρευνα για το Μάτι

Κατηγορία Ελλάδα, Κοινωνία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Για να μην έχει εκλογικές συνέπειες, η κυβέρνηση μετέθεσε το πόρισμα για την πυρκαγιά στο Μάτι στο τέλος του έτους, όταν το φονικό θα έχει ξεχαστεί.

ν

ΑΛΛΑΖΟΥΝ τα δεδομένα στην εισαγγελική έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και την απόδοση ευθυνών για την εκατόμβη των νεκρών, αλλά και τις τεράστιες καταστροφές στο περιβάλλον.
Και ενώ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος –ο οποίος επόπτευε και μετείχε προσωπικά των ερευνών και παρέλαβε χθες το πόρισμα, περί τις εκατό σελίδες, του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα-πυραγού– βρισκόταν στο τέλος της έρευνας και στο στάδιο να αποστείλει κλήσεις για εξηγήσεις σε υπευθύνους από Περιφέρεια, δήμους, Πυροσβεστική, ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, με παραγγελία της, ζητεί να ληφθεί υπόψη και το πόρισμα της επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, πριν η Εισαγγελία καταλήξει στα πρώτα συμπεράσματα για τους υπευθύνους της βιβλικής καταστροφής.
Με την κίνηση αυτή, η κλήση των υπόπτων θα καθυστερήσει, άγνωστο μέχρι πότε, εάν συνυπολογίσει κανείς ότι στην ίδια έρευνα για τις πλημμύρες στην Μάνδρα, το πόρισμα των ελεγκτών χρειάστηκε περίπου 8 μήνες, πριν παραδοθεί στα χέρια των εισαγγελέων, ενώ κι αυτό δεν πήρε ποτέ το δρόμο προς τη Δικαοσύνη, αδού διατάχθηκε νέα έρευνα, καθώς «προέκυψαν νέα στοιχεία».
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί ότι οι καθυστερήσεις αυτές γίνονται από φόβο μήπως και το πόρισμα αναδείξει τις ευθύνες της κυβέρνησης που αδιαφόρησε για την τύχη των χιλιάδων κατοίκων στο Μάτι, καθώς ποτέ δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης, όπως έπρεπε κανονικά να κάνουν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
Την ίδια ώρα, ο κ. Ζαγοραίος, ο οποίος προΐστατο της έρευνας, αποχωρεί από την θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, καθώς έχει μεν προαχθεί, αλλά έληξε η θητεία του δε, αφήνοντας πίσω του δύο νέους εισαγγελείς για να συνεχίσουν την έρευνα.
Η εντολή προκειμένου να διενεργηθεί διοικητικός έλεγχος όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δόθηκε από την Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης στις 6 Σεπτεμβρίου. Η έρευνα θα γίνει από μεικτό κλιμάκιο επιθεωρητών, προκειμένου να διακριβώσει την τήρηση της νομιμότητας και των προβλεπομένων διαδικασιών σε διοικητικό επίπεδο και θα διαρκέσει πολλούς μήνες.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στο πόρισμα του πραγματογνώμονα, ενώ υπάρχουν εκτενείς αναφορές για τα αίτια και το πως έπρεπε τα αρμόδια όργανα να αντιδράσουν, δεν υπάρχουν «προσωποποιημένες» ευθύνες.
Τέλος, στο πλαίσιο της άλλης δικογραφίας που είχε ανοίξει με αφορμή τις καταγγελίες ότι έγινε προσπάθεια να «αλλάξουν» κρίσιμα στοιχεία την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ήδη καλέσει για εξηγήσεις ως υπόπτους, στελέχη της Πυροσβεστικής.
v

 


Translate this post