Ο Κόντε αγνόησε επιδεικτικά τις υποδείξεις της Κομισιόν

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Προς μετωπική σύγκρουση Ρώμης-Βρυξελλών οδηγεί η κατάθεση του ίδιου προϋπολογισμού από την Ιταλία, που προβλέπει έλλειμμα 2,4%.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Σύμφωνα με το Bloomberg, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βαδίζει σε μετωπική σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Image: Supplied

ν

Η ΙΤΑΛΙΚΗ κυβέρνηση υπέβαλλε χθες στις Βρυξέλλες τον ίδιο προϋπολογισμό, προσθέτοντας απλώς έναν μηχανισμό ελέγχου των δημοσίων δαπανών και σειρά πωλήσεων δημόσιας περιουσίας.
Στην απαντητική επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ιταλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε και πάλι τα κύρια σημεία του κρατικού προϋπολογισμού, με ανώτατο όριο τη σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ το 2,4%.
Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε προσθέτει ότι θα εφαρμοστεί μηχανισμός ελέγχου των δημοσίων δαπανών και πρόγραμμα πωλήσεων δημοσίων αγαθών ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με πηγές της Λέγκα, αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτή είναι η ουσία του γράμματος που η Ιταλία έστειλε μόλις στην Κομισιόν, σύμφωνα με τα κύρια μέσα ενημέρωσης της χώρας.
«Εξηγούμε, εκθέτουμε τα δίκια μας, αλλά δεν υποχωρούμε», τόνισαν ιταλικές κυβερνητικές πηγές.
Μέσα σε μια εβδομάδα, αναμένεται η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τυχόν έναρξη διαδικασίας επιβολής κυρώσεων.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητες τις προβλέψεις που περιέχονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού της για το 2019, παρά την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναθεωρηθούν, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι αργά το βράδυ της Τρίτης.
Τον περασμένο μήνα, η Κομισιόν –για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ– απέρριψε το προσχέδιο του ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού, στο οποίο διατυπώνονται προβλέψεις για αύξηση του ελλείμματος, αντί της μείωσής του, βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), ενώ χαρακτήρισε την πρόβλεψη της κυβέρνησης στη Ρώμη για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2019 υπερβολικά αισιόδοξο.
Η ιταλική κυβέρνηση είχε προθεσμία μέχρι χθες για να απαντήσει στις ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου χθες βράδυ, ο Σαλβίνι, ο επικεφαλής του κόμματος της Λέγκας του Βορρά, ξεκαθάρισε ότι η πρόβλεψη για το έλλειμμα θα μείνει αμετάβλητη στο 2,4% του ΑΕΠ και αυτή του ρυθμού ανάπτυξης στο 1,5%, προσθέτοντας όμως ότι θα υπάρξουν περισσότερες αποκρατικοποιήσεις και στενή παρακολούθηση των δημοσίων δαπανών.
«Ο προϋπολογισμός δεν αλλάζει, ούτε οι προβλέψεις για το έλλειμμα και την ανάπτυξη. Έχουμε την πεποίθηση ότι ο προϋπολογισμός είναι αυτός που χρειάζεται η χώρα για να ξαναμπεί στο σωστό δρόμο», ανέφερε από την πλευρά του ο Λουίτζι Ντι Μάγιο, ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επικεφαλής του αντισυστημικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
ν

12 Μαρτίου 2013. Αυτή η φωτογραφία αρχείου δείχνει άστεγους να κοιμούνται κοντά στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, με την Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο βάθος. Η Αιώνια Πόλη έχει χτυπηθεί άσχημα από τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλουν Βρυξέλλες και Βερολίνο. Photo: AP/Dmitry Lovetsky. Πηγή: Supplied
ν

Προς μετωπική σύγκρουση;

«Ο στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, και δεσμευόμαστε να το διατηρήσουμε», σε αυτό το επίπεδο, πρόσθεσε, μετά το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο προέδρευσε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε νωρίτερα την Τρίτη ότι το σχέδιο της Ρώμης για την τόνωση της ανάπτυξης μέσω αύξησης του ελλείμματος θα κάνει τη χώρα ευάλωτη στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της και υπάρχει κίνδυνος να την οδηγήσει σε ύφεση, προτείνοντας αντ’ αυτού μια «συγκρατημένη» δημοσιονομική προσαρμογή για να μειωθούν τα κόστη αναχρηματοδότησης του ιταλικού κρατικού χρέους που φτάνει το 131% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Κόντε υπάρχει κίνδυνος να αυξήσουν το έλλειμμα στο 2,9% το 2019 και στο 3,1% το 2020, ενώ η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 1,2%, θα είναι δηλαδή αισθητά κατώτερη της ιταλικής πρόβλεψης.
Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, ο υπουργός Οικονομίας Τζοβάνι Τρία έστειλε μια επιστολή στις Βρυξέλλες που θα παραληφθεί τις επόμενες ώρες, στην οποία εξηγεί την απόφαση της κυβέρνησης της Ρώμης, συνοδεύοντάς τη με μια παρουσίαση μέτρων διαρθρωτικής προσαρμογής και επενδύσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Αρνούμενη να μεταβάλει τα στοιχεία που περιέχονται στον προϋπολογισμό της, η Ρώμη εκτίθεται στον κίνδυνο να κινηθεί «διαδικασία επί παραβάσει» για το «υπερβολικό έλλειμμά» της, η οποία επισύρει δυνητικά οικονομικές κυρώσεις που ισούνται με το 0,2% του ΑΕΠ της (δηλαδή ύψους περίπου 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ)
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε νωρίτερα χθες ότι η ΕΕ θέλει να «τείνει το χέρι» στην Ιταλία, χώρα-ιδρυτικό της μέλος. «Ελπίζω ότι θα μπορέσει να βρεθεί μια λύση», είπε.
Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί απηύθυνε νέα έκκληση για διάλογο και σημείωσε ότι ελπίζει τα δύο μέρη να καταλήξουν σε έναν «συμβιβασμό».
Σύμφωνα με τον Λορέντσο Κοντόνιο, οικονομικό αναλυτή και ιδρυτή της εταιρείας LC Macro Advisors, η Ιταλία κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με τη διαδικασία επί παραβάσει για το υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα «έως τα τέλη Ιανουαρίου», όμως η προθεσμία των τριών έως έξι μηνών για να προετοιμαστεί ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού της «θα επιτρέψει στην Ιταλία να φθάσει ανενόχλητη έως τις ευρωεκλογές».
Όπως είπε «δεν θα γίνει τίποτα ωσότου να αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα Επιτροπή», το φθινόπωρο του 2019.
Για τον Κοντόνιο, εάν δεν υπάρξει ταχεία ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα είναι οι κεφαλαιαγορές εκείνες που θα αναλάβουν τον ρόλο του «αληθινού φύλακα της δημοσιονομικής πειθαρχίας».
ν

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Translate this post