Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κόντε

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Youmagazine Newsroom

 

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα ανέθεσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον καθηγητή Τζουζέπε Κόντε.

ν

ΣΤΟΝ καθηγητή ιδιωτικού δικαίου Τζουζέπε Κόντε ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα.
Κατά τη λήξη της συνάντησής του με τον Ματταρέλλα, μετά από συνομιλία που διήρκεσε μια ώρα και πενήντα λεπτά, ο Τζουζέπε Κόντε, μεταξύ των άλλων, δήλωσε:
«Δέχθηκα με την προβλεπόμενη επιφύλαξη την εντολή του προέδρου. Το πρόγραμμά μου θα βασίζεται στις συμφωνίες των πολιτικών δυνάμεων που με στηρίζουν. Με τον Ιταλό πρόεδρο μιλήσαμε για την κρίσιμη φάση που διανύουμε και γνωρίζω ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί η διεθνής και ευρωπαϊκή τοποθέτηση της χώρας μας.
Θα ασχοληθούμε με τη διαπραγμάτευση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, για το δικαίωμα του ασύλου και για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Θα κάνω ότι δύναμαι υπέρ του εθνικού συμφέροντος.
Η χώρα μας αναμένει μια νέα κυβέρνηση και απαντήσεις. Θα είναι η κυβέρνηση της αλλαγής. Το πολιτικό συμβόλαιο στο οποίο βασίζεται εκπροσωπεί τα αιτήματα αλλαγής των πολιτών. Θα αποτελέσουν και τη βάση της κυβερνητικής δράσης, με σεβασμό στις δικαιοδοσίες που μου δίδει το Σύνταγμα. Θα είναι μια κυβέρνηση υπέρ των πολιτών και του συμφέροντός τους.
Ως δικηγόρος υπερασπίσθηκα πολλούς πολίτες. Τώρα θα υπερασπισθώ τα συμφέροντα των Ιταλών, στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο. Θα είμαι ένας συνήγορος υπεράσπισης του ιταλικού λαού.
Τις επόμενες ημέρες θα επιστρέψω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να λύσω την επιφύλαξη με την οποία δέχθηκα την εντολή, και να του προτείνω, σε περίπτωση θετικής έκβασης, όπως ελπίζω, τα ονόματα για τη λίστα των υπουργών. Δεν βλέπω την ώρα να αρχίσω να εργάζομαι».
Ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός θα διαβουλευτεί αύριο με όλα τα πολιτικά κόμματα (παρ’ όλο που προτάθηκε μόνον από τα Πέντε Αστέρια και τη Λέγκα του Βορρά) και στη συνέχεια θα επιστρέψει –πιθανώς αύριο βράδυ ή μεθαύριο– στον πρόεδρο της Δημοκρατίας με την λίστα των προτεινόμενων υπουργών.
ν

Ποιος είναι ο αυριανός πρωθυπουργός της Ιταλίας

Ο Τζουζέπε Κόντε (γεννημένος στις 8 Αυγούστου 1964) κατάγεται από το χωριό Volturara Appula της Νότιας Ιταλίας από μεσοαστούς γονείς.
Σπούδασε στο κλασικό Λύκειο San Giovanni Rotondo και στη συνέχεια σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης, όπου αποφοίτησε το 1988 με έπαινο. Το 1992 πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να φοιτήσει στη Νομική Σχολή του Γέιλ και στο Duquesne University του Πίτσμπουργκ. Το 1993 γράφτηκε στο Ινστιτούτο Διεθνούς Πολιτισμού στη Βιέννη.
Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης το 2000, στο Girton College του Κέμπριτζ στην Αγγλία το 2001 και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το 2008. Παρ’ όλα αυτά, τον Μάιο του 2018 οι New York Times ισχυρίστηκαν ότι το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης δεν είχε κανένα αρχείο για την παρουσία του εκεί είτε ως φοιτητή είτε ως καθηγητή.
Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα τη δεκαετία του ’90, διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο Roma Tre, στο Πανεπιστήμιο LUMSA της Ρώμης, στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας και στο Πανεπιστήμιο του Σάσσαρι στη Σαρδηνία. Σήμερα είναι καθηγητής ιδιωτικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και στο LUISS (Libera Università Internazionale degli Studi Sociali Guido Carli) της Ρώμης. Είναι συγγραφέας έξι βιβλίων πολιτικού και νομικού περιεχομένου.

 


Translate this post