Κυβέρνηση στην Ιταλία με πρωθυπουργό τον Κόντε

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Ο Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε στον Ματαρέλα τη λίστα των υπουργών της νέας κυβέρνησης. Την Παρασκευή η ορκωμοσία.

Ο Τζουζέπε Κόντε (όρθιος αριστερά) στο γραφείο του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα (καθιστός δεξιά). Πηγή: Italian Presidential Press Office

ν

ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ για τον σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε κατέληξαν τα δύο ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της Ιταλίας, το κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τερματίζοντας έτσι την πολύμηνη κρίση που μαστίζει την Ιταλία.
Τα δύο κόμματα πρότειναν και πάλι για πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε, έναν καθηγητή Νομικής χωρίς πολιτική εμπειρία.
Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε αργά το βράδυ τη λίστα των υπουργών του, στον πρόεδρο της Ιταλικήε Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.
Όπως είχε προαναγγελθεί, οι αρχηγοί των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα του Βορρά, Ματτέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο θα είναι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης και υπουργοί, αντίστοιχα, Εσωτερικών και Εργασίας. Η κυβέρνηση θα ορκισθεί αύριο το απόγευμα στις 16:00 ώρα Ιταλίας.
Παράλληλα, στην νέα κυβέρνηση θα υπάρχει υπουργείο για την Κάτω Ιταλία, καθώς και για την οικογένεια και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Νέος υπουργός Οικονομικών είναι ο καθηγητής Τζοβάνι Τρία, ενώ ο συνάδελφός του Πάολο Σαβόνα αναλαμβάνει το υπουργείο Ευρωπαϊκών θεμάτων.
«Θα εργασθούμε εντατικά για την επίτευξη των πολιτικών στόχων που περιέχονται στο κυβερνητικό συμβόλαιο και για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των Ιταλών», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε.
Την κυβέρνηση συνθέτουν η Λέγκα του Βορρά και τα Πέντε Αστέρια. Τελικά, το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας έκανε γνωστό ότι θα επιλέξει την αποχή, ενώ το νέο κυβερνητικό σχήμα θα καταψηφίσουν τόσο το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, όσο και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
«Κοπιάσαμε πολύ, τώρα ελπίζω να μην υπάρξουν άλλες εκπλήξεις», δήλωσε από το Μιλάνο, όπου επέστρεψε απόψε, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι.
ν

Τζοβάνι Τρία: ο κριτικός Ευρωπαίος που
πιστεύει στο ενιαίο φορολογικό σύστημα

Αντιευρωπαϊστής, αλλά ισορροπημένος, μακριά από ιδέες όπως αυτή ενός μυστικού σχεδίου για να φύγει η Ιταλία από το ενιαίο νόμισμα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, γράφει η ιταλική εφημερίδα Μεσαντζέρο.
Ο Τρία έχει υπάρξει καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Ιταλίας και αντιπρόσωπος στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.
Στο παρελθόν έχει επίσης συνεργαστεί ενεργά με τον Ρενάτο Μπρουνέτα, οικονομολόγο και στέλεχος της Forza Italia.
Ορισμένα πρόσφατα άρθρα του Τζοβάνι Τρία καθιστούν δυνατή τη διαμόρφωση άποψης για το πώς βλέπει τα τρέχοντα οικονομικά ζητήματα. Διάκειται ευνοϊκά στη θέσπιση ενιαίου φορολογικού συστήματος αλλά και σε αυξήσεις του ΦΠΑ.
Ο Τρία έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί μια κοινωνία «στην οποία ένα μέρος του πληθυσμού παράγει και το άλλο καταναλώνει».
Ο καθηγητής Τρία έχει τονίσει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έπρεπε τα τελευταία χρόνια να επικρίνει τον ρόλο της Γερμανίας, η οποία, με το εμπορικό πλεόνασμα της (και ελλείψει της ευελιξίας των συναλλαγματικών ισοτιμιών) προκαλεί προβλήματα στις άλλες χώρες-μέλη.
Με κείμενά του έχει αντιταχθεί στο γεγονός ότι το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν επιτρέπει έκτακτες νομισματικές πολιτικές, όπως αυτές που μπορεί να κάνει η αμερικανική Fed.
Ο Τζοβάνι Τρία έχει επίσης ταχθεί υπέρ μορφών νομισματοποίησης του δημόσιου χρέους, αν και η επιλογή αυτή επί του παρόντος απαγορεύεται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

 


Translate this post