Η Ιταλία δείχνει να αψηφά Βερολίνο και Βρυξέλλες

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Η προθεσμία υποβολής λήγει σήμερα, αλλά η Ιταλία δείχνει να αψηφά τις εντολές Βερολίνου και Βρυξελλών για αναθεωρημένο προϋπολογισμό.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Image: Supplied

ν

ΣΗΜΕΡΑ εκπνέει η προθεσμία που έχει λάβει η Ιταλία από την γερμανοκρατούμενη Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αποστείλει αναθεωρημένο προϋπολογισμό που θα συμμορφώνεται με τις γερμανικές εντολές που έχουν τεθεί για κάθε χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρώμη επεξεργάζεται το σχέδιο του αυτόματου κόφτη δαπανών, χωρίς όμως να αλλάζει το στόχο για το έλλειμμα.
Η οικονομία, τα χρέη, το ευρώ και η σύνταξη προϋπολογισμών κατ’ επιθυμίαν του Βερολίνου είναι ο τρόπος που οι Γερμανοί ελέγχουν σήμερα τα κράτη της Ευρώπης, χωρίς την ανάγκη να διατηρούν στρατεύματα και δυνάμεις κατοχής στις χώρες της γηραιάς ηπείρου.
Το τελευταίο όμως μπορεί σύντομα να αλλάξει, καθώς το φερέφωνο του Βερολίνου που λέγεται Εμμανουέλ Μακρόν, που παριστάνει τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, πρότεινε τη σύσταση ευρωστρατού, αφού οι Γερμανοί δεν μπορούν να έχουν οι ίδιοι αξιόλογες στρατιωτικές δυνάμεις, εμποδιζόμενοι από τους Αμερικανούς.
Εάν η Γερμανία αποκτήσει με αυτόν τον δόλιο τρόπο στρατό, ετοιμαστείτε για τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Γάλλος πρόεδρος είναι τόσο υποδουλωμένος στο Βερολίνο –όπως και η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών– που στην επέτειο των 100 χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου «συγχώρεσε» ενώπιον της Μέρκελ τους Γερμανούς που τον προκάλεσαν, αδιαφορώντας ότι ο πόλεμος στοίχισε τη ζωή 18.500.000 ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους ήταν 1.475.000 Γάλλοι.
ν

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ενώνουν τα χέρια μετά την αποκάλυψη αναμνηστικής πλάκας στη διάρκεια γαλλο-γερμανικής τελετής στη πόλη Ρετόντ (Rethondes) της βόρειας Γαλλίας, στις 10 Νοεμβρίου 2018, αν και η πραγματική τοποθεσία όπου υπεγράφη η παράδοση της Γερμανίας ήταν το Έιν (Aisne) της Κομπιένης. Image: Supplied
ν

Οι μόνοι που αντιστέκονται μέχρι στιγμής στην εξάπλωση του Δ΄ Ράιχ, πλην των ΗΠΑ και της Ρωσίας, είναι η Βρετανία και περιέργως η Ιταλία, παρ’ όλο που η τελευταία ήταν σύμμαχος της Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο – έναν ακόμη πόλεμο που προκάλεσε ο γερμανικός επεκτατισμός και στον οποίο σκοτώθηκαν 80.000.000 άνθρωποι.
Εάν η Γερμανία, που απαγορεύεται από τις διεθνείς συνθήκες να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, αποκτήσει πρόσβαση στο πυρηνικό οπλοστάσιο των Γάλλων, μέσω του ευρωστρατού που ευαγγελίζεται ο Μακρόν, τότε ο Γ΄ ΠΠ είναι θέμα χρόνου. Αυτή τη φορά τα θύματα θα ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο.
ν

Η ιταλική «αντίσταση»

Επιστρέφοντας στην Ιταλία, η Ρώμη δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής κανένα σημάδι ότι θα αλλάξει τον προϋπολογισμό της, ο οποίος προβλέπει έλλειμμα 2,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το επόμενο έτος, έναντι 0,8% που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
«Ο μόνος τρόπος για να σεβαστούμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες είναι να περάσουμε έναν προϋπολογισμό αυτοκτονίας που θα μας οδηγήσει σε ύφεση», δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και αρχηγός του κινήματος των πέντε αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο.
Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η Ιταλία εκνεύρισε Βρυξέλλες-Βερολίνο και ανησύχησε τις «αγορές» επειδή η χώρα που είναι ήδη υπερχρεωμένη, έχει μικρά περιθώρια δανεισμού.
Το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 130% του ΑΕΠ, και είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα. Στην ευρωζώνη, το συνιστώμενο επίπεδο είναι 60% του ΑΕΠ.
Τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το σχέδιο δαπανών της Ιταλίας ως «άνευ προηγουμένου» απόκλιση από τους κανόνες της ευρωζώνης και ζήτησε νέα υποβολή στις 13 Νοεμβρίου.
Την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν προέβλεψε ότι χωρίς διορθωτικά μέτρα (δηλαδή Μνημόνιο), το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ιταλίας θα ανέλθει στο 2,9% του ΑΕΠ το 2019 και στο 3,1% του ΑΕΠ το 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού αλλά και του διεθνούς Τύπου, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία εξετάζει κατά πόσον θα πρέπει να αναθεωρήσει προς το χειρότερο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας το 2019. Επίσης, ο Τρία διερευνά το ενδεχόμενο δημιουργίας αυτόματου μηχανισμού που θα οδηγεί σε περικοπή των κρατικών δαπανών στην περίπτωση που απειληθεί ο στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ιταλικού ΑΕΠ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, ο Τρία εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2019 στο 1%, ενώ σύμφωνα με την Il Messaggero σκέφτεται να τον αναθεωρήσει στο 1,2%.
Στο αρχικό προσχέδιο η Ρώμη είχε προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 1,5%, λέγοντας πως η αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών θα αντιστρέψει την επιβράδυνση της ιταλικής οικονομίας.
Η απάντηση της Ιταλίας αναμένεται να φτάσει στις Βρυξέλλες λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας τα μεσάνυχτα, μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με διάφορους πολιτικούς παράγοντες στις 20:00 (19:00 ώρα Ελλάδας).
ν

 


Translate this post