Πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά που έκαψε το Μάτι (vid)

Κατηγορία Ελλάδα, Κοινωνία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Βίντεο-ντοκουμέντο της «Καθημερινής» για το πώς ξεκίνησε η φωτιά στο Μάτι που έμελλε να κάψει ζωντανούς εκατό και πλέον ανθρώπους, στη μεγαλύτερη τραγωδία της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σουλιώτης, Μοντάζ: Μυρτώ Λεκατσά. Πηγή: Καθημερινή

ν

ΤΗΝ έναρξη της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, στις 4:41 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, κατέγραψε κάμερα ασφαλείας σε σπίτι στο Νταού Πεντέλης. Το βίντεο διαθέτει και φέρνει στο φως κατ’ αποκλειστικότητα η «Καθημερινή».
Στα στιγμιότυπα που παρατίθενται φαίνεται καθαρά πώς ξέσπασε και επεκτάθηκε η φωτιά που έκαψε χιλιάδες σπίτια σε Νέο Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα, και άφησε πίσω της μια εκατόμβη νεκρών.
Το ρολόι στην κάμερα ασφαλείας που βρίσκεται εγκατεστημένη σε σπίτι στο Νταού Πεντέλης έδειχνε 4:41 μ.μ., όταν ανάμεσα στα πεύκα εμφανίστηκε ξαφνικά λευκός καπνός. Ο δυνατός άνεμος διαλύει για δευτερόλεπτα το σύννεφο και προσωρινά μοιάζει να μη συμβαίνει κάτι, μέχρι που πίσω από τη βλάστηση ξεπηδούν φλόγες.
Έξι λεπτά αργότερα, η φωτιά έχει εξαπλωθεί στην περιοχή. Τρία-τέσσερα σπίτια τυλίγονται στις φλόγες, πριν η φωτιά βγει με ταχύτητα από τον οικισμό με κατεύθυνση προς τον Νέο Βουτζά.
Το βίντεο της «Καθημερινής» δείχνει την έναρξη της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου, που έμελλε να κάψει ζωντανούς εκατό και πλέον ανθρώπους, στη μεγαλύτερη τραγωδία της μεταπολεμικής Ελλάδας.

ν

ν

Η φωτιά ξεκίνησε από ένα ξέφωτο ανάμεσα στα σπίτια του οικισμού Νταού Πεντέλης και μέσα σε 2-3 λεπτά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Το ακριβές σημείο βρίσκεται ανάμεσα σε μια διώροφη κατοικία και σε μια πρόχειρη κατασκευή που παραπέμπει σε μαντρί ή κοτέτσι. Μέχρι και χθες υπήρχαν εκεί υπολείμματα από κούτσουρα που επιχείρησε να κάψει κάτοικος της περιοχής, με αποτέλεσμα η φωτιά να ξεφύγει από τον έλεγχό του.
ν


ν

Το μοιραίο, όπως εξελίχθηκε, απόγευμα της 23ης Ιουλίου έπνεαν στην περιοχή ισχυροί δυτικοί άνεμοι που έσπρωξαν τη φωτιά ανατολικά. Τρία-τέσσερα σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες, πριν η φωτιά βγει με ταχύτητα από τον οικισμό με κατεύθυνση προς τον Νέο Βουτζά.
Το σπίτι στο οποίο βρίσκονται εγκατεστημένες οι κάμερες ασφαλείας που κατέγραψαν την εκδήλωση της πιο θανατηφόρας πυρκαγιάς στα ελληνικά χρονικά, μολονότι κυκλώθηκε από τις φλόγες, δεν υπέστη ζημιές.
ν

Η αδιαφορία έφερε την τραγωδία

Το «199» της Πυροσβεστικής ειδοποιήθηκε για την πυρκαγιά με 8 λεπτά καθυστέρηση, στις 4:49 μ.μ. και ενώ η φωτιά έχει ήδη φύγει από το Νταού Πεντέλης. Τα περιπολικά του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού, που υπό κανονικές συνθήκες θα βρίσκονταν στην περιοχή από τις μεσημεριανές ώρες, είχαν πάρει εντολή να μετακινηθούν στη φωτιά της Κινέττας.
ν


ν

Τα δύο εθελοντικά οχήματα, με τα οποία είχαν αντικατασταθεί, βρίσκονταν μακριά και τα πληρώματά τους δεν εντόπισαν εγκαίρως τον καπνό, ενώ τελικά το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής ειδοποιήθηκε από εθελοντικό πυροφυλάκιο στη Ραφήνα.
Αντιστοίχως, από το βίντεο που παρουσιάζει η «Καθημερινή», αλλά και από επίσημα στοιχεία αναφορικά με την κινητοποίηση των δυνάμεων, προκύπτει ότι οι πρώτες υδροφόρες που έσπευσαν στο μέτωπο ήταν εθελοντικών ομάδων και έφθασαν στο σημείο στις 5:15 μ.μ., 34 λεπτά μετά την εκδήλωση της φωτιάς.
ν

Εκτός ελέγχου

Περίπου την ίδια στιγμή, η ηγεσία της Πυροσβεστικής φέρεται να ενημερώνεται από τους πρώτους αξιωματικούς του σώματος που φθάνουν στο σημείο ότι η πυρκαγιά βρίσκεται εκτός ελέγχου και κατευθύνεται με μεγάλη ταχύτητα προς τον Νέο Βουτζά.
Ωστόσο, παραμένει άπραγη. Μάλιστα χαρακτηρίζει τη φωτιά «ακίνδυνη», υποστηρίζοντας ότι θα σβήσει μόνη της!
ν


ν

Οι κάτοικοι του Νταού και κυρίως όσων τα σπίτια «βλέπουν» στο ξέφωτο απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά εξετάστηκαν από τους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), που ερευνά τα αίτια της φωτιάς. Αρκετοί από αυτούς στις επίσημες καταθέσεις τους φέρονται να έχουν υποδείξει ως υπαίτιο έναν 65χρονο γείτονά τους, που το απόγευμα της 23ης Ιουλίου επιχείρησε να κάψει ξύλα μπροστά από το σπίτι του.
Και το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» τελειώνει με την πληροφορία ότι εντοπίστηκαν υπολείμματα καύσης στο σημείο, καθώς και ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες κάποιος είχε προσπαθήσει αρχικά ρίχνοντας νερό και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας πλάκες να καλύψει το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά.
ν

Προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος

Από την πλευρά μας θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ασχέτως από την αιτία της πυρκαγιάς, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, η Πολιτική Προστασία, η Περιφέρεια, ο Στρατός, το Λιμενικό και γενικότερα ο κρατικός μηχανισμός και η κυβέρνηση αδιαφόρησαν για τις ζωές των κατοίκων της Ραφήνας, έχοντας την προσοχή τους στραμμένη στην Κινέττα και τους Αγίους Θεοδώρους, με αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες τέσσερις ώρες να συμβεί το αδιανόητο: 100 και πλέον νεκροί, χιλιάδες άνθρωποι να έχουν ριχτεί με τα παιδιά τους στη θάλασσα για να σωθούν.
ν


Από εκεί και ύστερα αρχίζει μια προσβλητική και άνανδρη θεατρική παράσταση των κυβερνητικών στελεχών και του ίδιου του πρωθυπουργού που ενώ γνώριζε ότι υπήρχαν νεκροί, μπροστά στις κάμερες παριστάνει τον ανήξερο.
Μάλιστα ρωτάει για το πώς θα κινηθούν τα ιπτάμενα μέσα το πρωί της επομένης, τη στιγμή που η φωτιά στο Μάτι έχει σβήσει, αφού δεν βρήκε τίποτε άλλο να κάψει.
Είναι δε τόσο ανάλγητοι και απάνθρωποι, ώστε επιλέγουν να πουν ψέματα για λίγα λεπτά προπαγάνδας.
ν


ν

Τελικά, στις 2:30 ξημερώματα της 24ης Ιουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, παρουσία του Νίκου Τόσκα και των αρχηγών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, καταδέχεται να ενημερώσει τον σοκαρισμένο ελληνικό λαό, λέγοντας ότι υπάρχουν 20 νεκροί και 104 τραυματίες εκ των οποίων 16 παιδιά. Έντεκα άτομα βρίσκονται διασωληνωμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Το πραγματικό μέγεθος της τραγωδίας θα αποκαλυφθεί το πρωί.
Από εδώ και πέρα τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη – αν βέβαια εξακολουθεί να υπάρχει Δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα, κάτι για το οποίο πολύ αμφιβάλλουμε, καθώς όλοι οι θεσμοί έχουν καταργηθεί εδώ και πολλά χρόνια και αντικατασταθεί από την απάτη, το ψεύδος, την ανεντιμότητα, την ανηθικότητα, την ανομία, την κτηνωδία, τον φιλοτομαρισμό, την απληστία και το έγκλημα.
Αυτός είναι και ο λόγος που είχαμε την εκατόμβη των νεκρών, αυτός είναι και ο λόγος που η χώρα διέρχεται ως συλλογική οντότητα τέτοια πολύπλευρη και πολύχρονη κρίση. Και θα συνεχίσει να βασανίζεται για πολλά ακόμη χρόνια.
Μια κοινωνία χωρίς ηθικές αξίες είναι σαν μια άμαξα που έχει πάρει τον κατήφορο.
ν

 


Translate this post