Το ηλιακό μας σύστημα έχει ουρά (βίντεο)

Κατηγορία Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Σύμφωνα με τη NASA, το ηλιακό μας σύστημα έχει ουρά, όπως ακριβώς και οι κομήτες. Η ουρά αποτελείται από αργά και ταχέως κινούμενα σωματίδια.

Η ουρά του ηλιακού συστήματος έχει μήκος 100 δισ. μίλια. Η σφαίρα αριστερά δεν είναι πλανήτης, αλλά ο ηλιοσφαιρικός κολεός που περιβάλλει το ηλιακό σύστημα. Πηγή: NASA
ν

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ επιβεβαίωσαν την Τετάρτη 10 Ιουλίου από φωτογραφίες που έστειλε ο δορυφόρος Interstellar Boundary Explorer της NASA ότι το ηλιακό μας σύστημα, όπως κινείται στο διάστημα, έχει ουρά, όπως οι κομήτες. Κάθε σώμα που κινείται μέσα από ένα άλλο μέσο, για παράδειγμα ένας μετεωρίτης που διέρχεται μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης, αναγκάζει τα σωματίδια που εκτοπίζει να σχηματίσουν ένα ρεύμα, το οποίο παρασύρει πίσω του σαν ουρά. Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι το ηλιακό μας σύστημα έχει ουρά, που ονομάζεται ηλιόσφαιρα, αλλά μέχρι τώρα δεν την είχαν παρατηρήσει οπτικά.
Αυτό έγινε δυνατό με τον δορυφόρο Interstellar Boundary Explorer (IBEX), ο οποίος τέθηκε σε τροχιά το 2008. Ο δορυφόρος, που κινείται στα όρια του ηλιακού συστήματος και του διαστρικού χώρου, μπόρεσε για πρώτη φορά να χαρτογραφήσει τα όρια της ουράς της ηλιόσφαιρας, κάτι που πριν δεν ήταν δυνατό. Η φωτογραφία που συνέθεσαν είναι αποτέλεσμα των εικόνων που έστειλε ο IBEX τα πρώτα τρία χρόνια της αποστολής και ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 3 Ιουλίου.

ν

ν

Η ουρά, η οποία δημιουργείται από την κίνηση των σωματιδίων και περιβάλλει σαν φυσαλίδα το ηλιακό σύστημα, έχει μήκος 100 δισεκατομμύρια μίλια.
Η ηλιόσφαιρα αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, ενώ η ταχύτητά της υπολογίζεται στο ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα την ώρα.
Να σημειωθεί ότι ο ηλιοσφαιρικός κολεός, που περιβάλλει το ηλιακό σύστημα, δεν είναι ομαλός, αλλά γεμάτος με μαγνητικές δίνες.
ν

Ο δορυφόρος Interstellar Boundary Explorer της NASA κινείται στα όρια του ηλιακού συστήματος και του διαστρικού χώρου. Πηγή: NASA

ν

 


Translate this post